Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Το «Αρχιπέλαγος» καταγγέλλει ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου και η απάντηση του Αρχιπελάγους

22
Δελτίο – Καταγγελία για το «Αρχιπέλαγος», όσον αφορά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κος Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους. «Καταγγέλλουμε την κωλυσιεργία της μη-κερδοσκοπικής, μη-κυβερνητικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος – Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας» που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των προσλήψεων ανέργων συμπολιτών μας, μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ιδιαίτερα, καταγγέλλουμε το «Αρχιπέλαγος» που ως δικαιούχος του προγράμματος ¨Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Περιφερειακή Ενότητα Σάμου¨, διέρρευσε – επιλεκτικά - σε διαφόρους φορείς και φυσικά πρόσωπα, τον πίνακα επιτυχόντων πριν την ανάρτησή του στους κοινοποιημένους από το πρόγραμμα κόμβους ενημέρωσης/πληροφόρησης των συμπολιτών μας.
Εάν οι προσλήψεις είχαν ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος, οι επιτυχόντες θα είχαν ήδη προσληφθεί από 16-04-2012», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου και καταλήγει: «Οι καθυστερήσεις, οι τακτικισμοί και οι επιλεκτικές διαρροές του δικαιούχου, τόσο για το χρόνο που επιλέχθηκε να γίνουν, όσο και από τον τρόπο και μεθόδους που συνοδεύουν τα προαναφερόμενα, μας δημιουργούν ερωτηματικά, καθότι οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος ήταν ξεκάθαρες από την αρχή και σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το « Αρχιπέλαγος» με τους φορείς του προγράμματος και το οποίο είχε κατατεθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».
Σαμιακό Βήμα



ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Απάντηση στην καταγγελία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου

Σε απάντηση της καταγγελίας του αντιπεριφερειάρχη Σάμου περί κωλυσιεργίας του Αρχιπελάγους στο ζήτημα των προσλήψεων για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας δηλώνει τα παρακάτω:
Κατανοούμε πλήρως την αγωνία του αντιπεριφερειάρχη Σάμου να αποδείξει λίγες μέρες πριν τις εκλογές το… μέγεθος της προσφοράς του στον τόπο και να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που επιτάσσει η κομματική του ιδιότητα. Ωστόσο με τη στάση αυτή εμπλέκει εκατοντάδες άνεργους συμπολίτες μας σε πολιτικά παιχνίδια, αδυνατώντας να κατανοήσει την αγωνία και την προσμονή τους για ένα μεροκάματο και μία, έστω και προσωρινή, εργασία.
Η καταγγελία του αντιπεριφερειάρχη Σάμου είχε λάθος αποδέκτη. Σαν ελάχιστο δείγμα υποστήριξης των συμπολιτών του, θα περιμέναμε να καταγγείλει το Υπουργείο Εργασίας που αιφνιδιαστικά και αδικαιολόγητα ανακοίνωσε την αναστολή των διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος και το οποίο αρνείται να δηλώσει (!) μέχρι σήμερα, γραπτά ή προφορικά και παρά τις επίμονες προσπάθειες του Αρχιπελάγους, ότι εγγυάται την τακτική και έγκαιρη καταβολή των επιχορηγήσεων προς το Αρχιπέλαγος για να μπορέσει με τη σειρά του να καταβάλει του μισθούς στους εργαζομένους του προγράμματος.
Το Αρχιπέλαγος εδώ και ένα χρόνο που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από το υπουργείο, αν και έχει δαπανήσει αρκετούς οικονομικούς πόρους, αλλά και έχει απασχολήσει πολλά από τα στελέχη του, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα μέχρι σήμερα.
Στις 11/04/2012, ενημερώσαμε γραπτώς τους συμπράττοντες φορείς ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για το πρόγραμμα και ότι είμαστε έτοιμοι να αναρτήσουμε τους πίνακες κατάταξης των υποψηφίων και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία των προσλήψεων και την υλοποίηση του έργου. Μεταξύ άλλων τους ενημερώσαμε για το φλέγον ζήτημα της διαδικασίας καταβολής των μισθών στους ωφελούμενους, ζήτημα για το οποίο επισκεφθήκαμε δύο φορές τα γραφεία της υπηρεσίας στην Αθήνα, αποστείλαμε σχετικό έγγραφο με τα ερωτήματά μας στις 30/03/2012 και μιλήσαμε αρκετές φορές με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία γραπτή απάντηση στα ερωτήματά μας. Αντίθετα, μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα κατατεθεί εμπρόθεσμα η προβλεπόμενη προκαταβολή του προγράμματος. Προφανώς, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία τακτικής και ομαλής καταβολής των μισθών των ωφελουμένων.
Προς τιμήν τους, οι Δήμαρχοι Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων, κατανόησαν τον προβληματισμό μας για την πιθανότητα αδυναμίας τακτικής και έγκαιρης καταβολής των μισθών των ωφελούμενων του προγράμματος. Αντιθέτως, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, δια του συμβούλου του, φάνηκε όχι μόνο να μην κατανοεί το πρόβλημα αλλά και να μας αποτρέπει με διάφορους τρόπους από την εκφρασμένη πρόθεσή μας να ενημερώσουμε δημόσια τους ενδιαφερόμενους για τους λόγους καθυστέρησης έναρξης των προσλήψεων.
Κατόπιν τούτου και με σκοπό να μη διαταραχτεί η μέχρι σήμερα καλή συνεργασία με τους συμπράττοντες φορείς του προγράμματος με νεότερη επιστολή μας στις 23/04/2012 τους ενημερώσαμε ότι «…παρότι δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση στα σοβαρά θέματα που έχουμε θέσει γραπτώς στην Ε.Υ.Δ. του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», σκοπεύουμε να αναρτήσουμε τους πίνακες κατάταξης των υποψηφίων και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία των προσλήψεων, την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη 24-25/04/2012» και ότι σκοπεύουμε να οργανώσουμε ενημερωτικές συναντήσεις με τους προσληπτέους σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους. Επίσης, στην ίδια επιστολή, τους πληροφορήσαμε ότι «...σύμφωνα με τις πάγιες αρχές του Αρχιπελάγους για ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και την εξυπηρέτηση με τον αποτελεσματικότερο τρόπο των συμπολιτών μας, σκοπεύουμε σε αυτές τις ενημερωτικές συναντήσεις να ενημερώσουμε με κάθε ειλικρίνεια τους ωφελούμενους για την πιθανότητα καθυστέρησης καταβολής των μισθών, λόγω αδυναμίας του υπουργείου να παράσχει εγγυήσεις για την έγκαιρη και τακτική καταβολή των εγκεκριμένων πιστώσεων».
Οι τρεις δήμαρχοι των νησιών συμφώνησαν ότι πρέπει να ενημερωθούν οι υποψήφιοι για την πιθανότητα καθυστέρησης καταβολής των μισθών και ο μόνος από τους συμπράττοντες πουαντέδρασε στην πρόθεση μας για ειλικρινή ενημέρωση, (γιατί άραγε;) ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.
Πράγματι απορούμε και λυπούμαστε που ένα δημόσιο πρόσωπο, απροκάλυπτα και χωρίς κανένα ενδοιασμό, ψεύδεται και καταγγέλλει για καθυστερήσεις, τακτικισμούς και επιλεκτικές διαρροές το Αρχιπέλαγος όταν για κάθε βήμα της διαδικασίας υλοποίησης και για τα πολλά εμπόδια που έχουν παρουσιασθεί έχει ενημερωθεί και γραπτά και προφορικά.
Καταγγέλλουμε και απορρίπτουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια εκμετάλλευσης του Αρχιπελάγους για πολιτικές σκοπιμότητες και κομματική ιδιοτέλεια ενόψει εκλογών.
Για το Αρχιπελάγος, ΙΘΠ
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου