Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Γερμανικό δικαστήριο θεωρεί πως η περιτομή σε ανηλίκους πρέπει να τιμωρείται ως σωματική βλάβη


Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο όταν τον Νοέμβρη του 2010 μουσουλμάνος γιατρός έκανε περιτομή σε τετράχρονο αγοράκι κατόπιν αιτήματος των μουσουλμάνων γονιών του.
Γερμανικό δικαστήριο θεωρεί πως η περιτομή σε ανηλίκους πρέπει να τιμωρείται ως σωματική βλάβη
Διαστάσεις έχει λάβει στον διεθνή τύπο η νομική αντιμετώπιση της περιτομής, με αφορμή απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, στην αιτιολογία της οποίας αναφέρεται ότι η περιτομή πρέπει να τεθεί εκτός νόμου και να τιμωρείται ποινικά ως σωματική βλάβη, όταν γίνεται σε ανηλίκους.
Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο όταν τον Νοέμβρη του 2010 μουσουλμάνος γιατρός έκανε περιτομή σε τετράχρονο αγοράκι κατόπιν αιτήματος των μουσουλμάνων γονιών του. Ο γιατρός επισκέφθηκε την οικία της οικογένειας την ίδια ημέρα, για να ελέγξει την επούλωση του τραύματος στο οποίο είχε κάνει ράμματα, δυο μέρες μετά όμως το αγοράκι άρχισε να αιμορραγεί και οι γονείς του τον μετέφεραν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομεία της Κολωνίας για να λάβει την κατάλληλη περίθαλψη. Οι νοσοκομειακές αρχές ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία ερεύνησε το θέμα, ενώ στη συνέχεια ασκήθηκε σε βάρος του γιατρού ποινική δίωξη για σωματική βλάβη.
Το δικαστήριο τελικά απάλλαξε τον κατηγορούμενο για δύο λόγους, αφενός διότι δεν υπήρχε κάποια νομική απαγόρευση ή κάποιο νομικό προηγούμενο απαγόρευσης της περιτομής, αφετέρου διότι ενήργησε την διαδικασία με καθαρή συνείδηση χωρίς δηλαδή να έχει υπόψη του ότι κάνει κάτι απαγορευμένο. Ωστόσο, το δικαστήριο προχώρησε στην εκτίμηση ότι η περιτομή σε ανηλίκους συνιστά σωματική βλάβη, διότι η συναίνεση του ανηλίκου δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την συναίνεση των γονέων, ως νόμιμων κηδεμόνων του. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι για να φτάσει στο συμπέρασμα αυτό το δικαστήριο συνεκτίμησε αφενός την ανάγκη προστασίας των συμφερόντων του παιδιού, αφετέρου την ελευθερία του παιδιού στον θρησκευτικό αυτοπροσδιορισμό. «Με την περιτομή το σώμα του παιδιού θα υποστεί μία μόνιμη και μη αναστρέψιμη αλλαγή, η οποία αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του παιδιού όσον αφορά την ελευθερία του να αποφασίσει το ίδιο αργότερα σε ποιά θρησκεία επιθυμεί να ανήκει», αναφερόταν στο αιτιολογικό. Για αυτό το λόγο στην απόφαση καθίσταται σαφές ότι στο μέλλον οι γιατροί που πραγματοποιούν περιτομές σε ανηλίκους βάσει των θρησκευτικών πεποιθήσεων των γονιών τους θα πρέπει να τιμωρούνται χωρίς να μπορούν να επικαλεστούν είτε την προηγούμενη συναίνεση της πράξης από τους γονείς, ούτε την προσωπική τους άγνοια για το αξιόποινο της συμπεριφοράς τους.
Η απόφαση απασχολεί έντονα τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ στην Γερμανία έχει προκαλέσει κατακραυγή εκ μέρους της πλειοψηφίας του Τύπου και των μουσουλμανικών και εβραϊκών ενώσεων της χώρας. Οι τελευταίες θεωρούν πως η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά ακόμη μία επίθεση του κράτους στην θρησκευτική ελευθερία και τις θρησκευτικές και πολιτισμικές πρακτικές των Εβραίων και Μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία. Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου δεν δεσμεύει τα άλλα δικαστήρια που θα τεθούν στο μέλλον αντιμέτωπα με αντίστοιχο δίλημμα, θέτει όμως ένα νομικό προηγούμενο προκειμένου να εξομοιώνεται η περιτομή σε ανηλίκους με σωματική βλάβη.[lawnet.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου