Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ανησυχία για το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου


 
 

Βαριές επιπτώσεις στην αιμοδοσία και την κάλυψη των αναγκών της χώρας, ιδίως εκείνες που αφορούν τους πολυμεταγγιζόμενους αλλά και όσους τυχόν χρειαστούν εκτάκτως να υποβληθούν σε χειρουργεία,  προκαλεί το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου που, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, εντοπίστηκε πριν από λίγα  24ωρα στην Αττική.

Εκτός από τους επιδημιολόγους που παρακολουθούν με εντεινόμενη ανησυχία την εξέλιξη του πρώτου σοβαρού κρούσματος της λοίμωξης των κουνουπιών - «τίγρεων»  που καταγράφηκε στην καρδιά του αστικού ιστού,  σε εγρήγορση βρίσκονται και οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) καθώς τα μολυσμένα κουνούπια πρέπει να αναχαιτιστούν και να μην «εισβάλλουν» στον κύκλο του αίματος.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες  συνέρχεται σήμερα ή αύριο το ΔΣ του ΕΚΕΑ προκειμένου να αποφασίσει ποια μέτρα θα ενεργοποιήσει σε ό,τι αφορά την περιοχή της νότιας Αττικής, όπου  καταγράφηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα.

Διακοπή της αιμοδοσίας και μοριακός έλεγχος του αίματος

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν σταλεί από το ECDC στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ορίζουν ότι σε περίπτωση που ενσκήψει κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου εντατικοποιούνται οι μοριακοί έλεγχοι του αίματος στις λεγόμενες «πληγείσες» από περιοχές, ενώ διακόπτεται αμέσως η ροή του αίματος από αυτές, δηλαδή δεν συλλέγεται αίμα σε ακτίνα τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων από το σημείο που έδωσε το στίγμα ένα τουλάχιστον κρούσμα. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση του πλάσματος αίματος που συγκεντρώθηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα πριν από την εμφάνιση του κρούσματος.

Υπό αυτά τα δεδομένα το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται περίπου 12.000 μονάδες (φιάλες) αίματος τον μήνα. Στην παρούσα φάση ωστόσο εφόσον τεθούν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στην αιμοδοσία στην Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεγεί η αναγκαία ποσότητα αίματος, καθώς το λεκανοπέδιο είναι ουσιαστικά η βασική δεξαμενή του συστήματος αιμοδοσίας για όλη τη χώρα.

Απειλούνται ηλικιωμένοι και ανοσοκατασταλμένοι

Σημειωτέον ότι τα βαριά κρούσματα αποτελούν το 1% των λοιμώξεων που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Ποσοστό 20% εμφανίζει ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγία. Λιγότερο από 1% παρουσιάζει σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Από το καλοκαίρι του  2010, που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, διαγνώστηκαν περισσότερα από 300 περιστατικά και καταγράφηκαν 35 θάνατοι.[protothema.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου