Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ε.Ε.: Νέες ρυθμίσεις για την κληρονομική διαδοχή


Ε.Ε.: Νέες ρυθμίσεις για την κληρονομική διαδοχή
Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των προσώπων που κληρονομούν περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε περισσότερα του ενός κράτη-μέλη ετοιμάζει το Ευρωκοινοβούλιο. Το σχέδιο του τελικού κειμένου έχει ήδη εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές και οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να υιοθετηθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Στόχος των ρυθμίσεων είναι να απαλλαχθούν χιλιάδες κληρονόμοι από την δυσκίνητη γραφειοκρατία κτήσης της κληρονομίας στα διαφορετικά κράτη-μέλη, όπου βρίσκονται τυχόν τα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 450.000 άτομα κληρονομούν κάθε χρόνο περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε διάφορα κράτη της Ένωσης, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με τις ρυθμίσεις περισσότερων εννόμων τάξεων.
Οι νέοι κανόνες θα προβλέπουν απλοποιημένη διαδικασία και υπαγωγή του κληρονόμου αποκλειστικά στις νομικές ρυθμίσεις ενός από τα περισσότερα κράτη. Δηλαδή, η κτήση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται ενιαία, σύμφωνα με ένα δίκαιο, ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται το καθένα. Συγκεκριμένα, η κτήση της κληρονομίας θα καταλαμβάνεται από το δίκαιο του κράτους τελευταίας κατοικίας του αποθανόντος, εκτός αν ο ίδιος έχει πριν το θάνατό του επιλέξει το δίκαιο του κράτους ιθαγένειας. Στους κληρονόμους θα χορηγείται Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Κληρονομικής Διαδοχής (Ευρωπαϊκό Κληρονομητήριο), το οποίο θα τους νομιμοποιεί σε κάθε κράτος.
Οι νέες ρυθμίσεις δεν αφορούν τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Δανία, οι οποίες δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.[lawnet.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου