ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΟ «ΣΥΝΕΡΧΕΣΘΑΙ»
Με γνώμονα να μην θιγεί κανένα συνταγματικό δικαίωμα και στόχο να πάψει η πρωτεύουσα να υφίσταται τις παραλυτικές συνέπειες ακόμη και μικρών συγκεντρώσεων, η κυβέρνηση θεσπίζει νέους κανόνες στην έννοια του "συνέρχεσθαι". Την ίδια στιγμή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρεί στο σχέδιό του να τοποθετήσει κάμερες στα περιπολικά.
Κάμερες στα περιπολικά
Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ο Χρήστος Παπουτσής ενημέρωσε τους βουλευτές για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την αντιμετώπιση της χρήσης βίας και εκ μέρους των πολιτών αλλά και των ένστολων. Ειδικά για την εγκατάσταση μέσων βιντεοσκόπησης στα περιπολικά και τις μηχανές των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, ο υπουργός εξήγησε ότι στόχος του μέτρου αυτού είναι αφενός να προστατευθεί η Ελληνική Αστυνομία από κακοπροαίρετες καταγγελίες και αφετέρου για την προστασία από φαινόμενα αστυνομικής βίας.
- Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του συνέρχεσθαι όχι με την έννοια του περιορισμού του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος, αλλά με τρόπο ώστε η άσκηση του δικαιώματος αυτού να μην παραλύει κάθε φορά το κέντρο της Αθήνας.
- Η διεθνής εμπειρία αλλά και ο προβληματισμός που διατυπώνεται από τους βουλευτές, υποχρεώνει το Αρχηγείο να εξετάσει το θέμα της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων.
- Μελετάται επίσης μηχανισμός ψυχολογικής στήριξης των ένστολων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα βίας.
- Αποκλείονται οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές, αλλά διατηρούνται οι προσαγωγές υπόπτων με ενδείξεις ή και ομαδικές προσαγωγές για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες.
Την Επιτροπή Θεσμών ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. "Δεν έχουμε πρόθεση να παρεμποδίσουμε οποιαδήποτε διαμαρτυρία των πολιτών. Πρέπει, όμως, σύντομα να πάρουμε αποφάσεις για τα εκτεταμένα φαινόμενα βίας", είπε ο υπουργός που προανήγγειλε την κατάργηση του χουντικού διατάγματος που "δήθεν ρυθμίζει το ατομικό δικαίωμα των δημοσίων συγκεντρώσεων".
Οπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου "υπάρχει ώριμο σχέδιο νόμου, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα και που έχει δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος θα εξασφαλίζει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την άσκηση του δικαιώματος του λαού να διαμαρτύρεται και να αμφισβητεί την κυβέρνηση του. Ο δεύτερος όμως δεν θα επιτρέπει σε διάφορες μικροομάδες να νεκρώνουν το κέντρο της πόλης".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου