Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Εγκρίθηκε γονιδιακή θεραπεία για το μελάνωμα


Την πρώτη του είδους θεραπεία για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα ενέκρινε σήμερα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η θεραπεία απευθύνεται στους περίπου στους μισούς ασθενείς, που φέρουν τη γονιδιακή μετάλλαξη BRAF. 
Παράλληλα, ο FDA ενέκρινε και το ειδικό γονιδιακό τεστ που θα αποκαλύπτει τη μετάλλαξη, ώστε να γίνεται στοχευμένα η θεραπεία στους ασθενείς. Το Zelboraf, όπως ονομάζεται, θα χορηγείται ως θεραπεία δεύτερης επιλογή, όπως γίνεται με όλα τα καινούργια φάρμακα, δηλαδή όταν δεν λειτουργεί η ήδη υπάρχουσα.
Η έγκριση δόθηκε μετά από τα αποτελέσματα μελέτης στην οποία φάνηκε πως οι το 77% των ασθενών που πήραν ως θεραπεία Zelboraf επιβίωσαν για αρκετό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με το 64% που έκανε χημειοθεραπεία.
Στις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνονται τα δερματικά εξανθήματα, ο πόνος στις αρθρώσεις, η κούραση, η διάρροια και η τριχόπτωση.
Τον Ιούνιο η παρασκευάστρια Roche συμφώνησε να κάνει συνδυαστική μελέτη με την Bristol Myers η οποία είναι η μόνη που διαθέτει νέο φάρμακο με άδεια του FDA κατά του μελανώματος που επιμηκύνει τη ζωή των ασθενών.
[tanea.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου