Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Σύνθετο επώνυμο όταν διαφωνούν οι γονείς - Επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια


Το παιδί δεν θα παίρνει πλέον το επώνυμο του πατέρα σε περίπτωση διαφωνίας, σύμφωνα με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια

Νέα νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης και το οικογενειακό δίκαιο.
Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" ειδική προπαρασκευαστική επιτροπή έχει ετοιμάσει το πλαίσιο της νομοθετικής παρέμβασης, που θα προβλέπει ενίσχυση του σημερινού νομοθετικού καθεστώτος, ώστε τα ετερόφυλα ζευγάρια που επιλέγουν την ελεύθερη συμβίωση να έχουν πράγματι ίδια δικαιώματα με τους συζύγους.
Επίσης, αναμένεται να επεκταθεί το δικαίωμα υπογραφής και στα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο θα εξακολουθήσει να απαγορεύεται η υιοθεσία ανήλικου παιδιού.
Το μόνο που θα επιτρέπεται θα είναι η υιοθεσία των παιδιών που μπορεί να έχει το άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης και μόνο μετά την ενηλικίωσή τους.
Εις το όνομα του πατρός
Μεγάλες αλλαγές όμως αναμένονται και στο οικογενειακό δίκαιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτάσεις της προπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου,  καταργείται η ρύθμιση, που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν συμφωνούν οι γονείς, το παιδί παίρνει το επώνυμο του πατέρα του.
Η επιτροπή προτείνει το παιδί να έχει στην περίπτωση αυτή σύνθετο επώνυμο. Το επώνυμο του γονέα που αρχίζει με γράμμα που προηγείται στο αλφάβητο, θα μπαίνει πρώτο στο σύνθετο επώνυμο.
Επιπλέον, οι σύζυγοι δεν θα μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούν μετά το γάμο ο ένας το επώνυμο του άλλου στις έννομες σχέσεις. Καθένας θα διατηρεί το δικό του.
Ακόμη προβλέπεται ότι ο γονέας που διαμένει μαζί με το παιδί οφείλει να εξασφαλίζει την επικοινωνία του γονέα που ζει χωριστά, με κάθε τρόπο, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι που επιβάλλουν τον αποκλεισμό του.
Ο γονέας που δεν εκτελεί δικαστική απόφαση που ρυθμίζει θέματα επιμέλειας του παιδιού (απόδοση ή παράδοση) και επικοινωνία τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως 50.000 ευρώ ή προσωπική κράτηση μέχρι ένα έτος.
Προβλέπεται ως ενιαίο ανώτατο όριο ηλικίας των προσώπων που προσφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 55ο.
Η ρύθμιση αφορά μόνο το ενδιαφερόμενο ζευγάρι και όχι την παρένθετη μητέρα, για την οποία δεν τίθεται ανώτατο όριο ηλικίας.
Τέλος, καθιερώνεται η διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου από την κοινωνική υπηρεσία, πριν από την παράδοση ανήλικων παιδιών για υιοθεσία.
Το πακέτο μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και στη συνέχεια θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση.
[news247.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου