Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Απόσυρση διατάξεων από το νέο Ποινικό Κώδικα του Κοσόβου ζητά η Human Rights Watch


Επικίνδυνες χαρακτηρίζονται από την Human Rights Watch, ορισμένες από τις διατάξεις που περιέχει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε το Κοινοβούλιο του Κοσόβου.
Απόσυρση διατάξεων από το νέο Ποινικό Κώδικα του Κοσόβου ζητά η Human Rights Watch
Η οργάνωση έστειλε χθες επιστολή προς τους βουλευτές, επισημαίνοντας ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα υποβαθμίσουν σημαντικά την ελευθερία του Τύπου.
Η Human Rights Watch προβληματίζεται ιδιαίτερα με ρύθμιση που υποχρεώνει τους δημοσιογράφους της χώρας να αποκαλύπτουν τις πηγές τους, όταν τα άρθρα τους αφορούν υποθέσεις εγκλημάτων που τιμωρούνται με πάνω από τρία χρόνια φυλάκιση. Στην πράξη η διάταξη ίσως λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την δημοσιογραφική έρευνα υποθέσεων διαφθοράς ή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους, καθώς αίρει κάθε προστασία των πληροφοριοδοτών για τις σοβαρές υποθέσεις. Αμφιλεγόμενη είναι και μία ακόμη ρύθμιση του νέου Ποινικού Κώδικα, βάσει της οποίας οι δημοσιογράφοι απειλούνται με ποινική δίωξη σε περίπτωση που δημοσιεύσουν δυσφημιστικά σχόλια σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στο διαδίκτυο.
«Τέτοιου είδους ρυθμίσεις παρακωλύουν αδικαιολόγητα το έργο των δημοσιογράφων και υπονομεύουν την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου στο Κόσοβο. Τα επίμαχα άρθρα θα έπρεπε να καταργηθούν, ώστε ο Ποινικός Κώδικας της χώρας να ευθυγραμμιστεί με τους όρους του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σχολίασε η ερευνήτρια της οργάνωσης Lydia Gall.
Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα ψηφίστηκε από τη Βουλή του Κοσόβου στις 20 Απριλίου, ενώ για να γίνει νόμος απομένει η κύρωση από τον Πρόεδρο. Στις 23 Απριλίου εκατοντάδες δημοσιογράφοι της χώρας έκαναν σιωπηλή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή του Κοσόβου, ενώ στις 3 Μαίου οι ειδησεογραφικοί σταθμοί έκαναν μποϋκοτάζ για μία ημέρα, αρνούμενοι να μεταδώσουν ειδήσεις σχετικά με την κυβέρνηση ή τη Βουλή.[lawnet.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου