Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Πακιστάν: 33 χρόνια φυλάκιση στο γιατρό που βοήθησε την CIA στη σύλληψη του Μπιν Λάντεν


Σε τριάντα τρία χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Πακιστανός γιατρός Dr. Shakil Afridi την Τετάρτη, καθώς το δικαστήριο του Πακιστάν αποφάνθηκε ότι είναι ένοχος για συνωμοσία εναντίον του κράτους.
Πακιστάν: 33 χρόνια φυλάκιση στο γιατρό που βοήθησε την CIA στη σύλληψη του Μπιν Λάντεν
 Η είδηση έχει προκαλέσει ένταση στις ΗΠΑ, όπου ο Afridi θεωρείται σχεδόν ήρωας, λόγω του καθοριστικού ρόλου του στην σύλληψη του Bin Laden από την CIA. Η ιδιαιτέρως μεγάλης διάρκειας ποινή που επιβλήθηκε στον Afridi μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα ακόμη δείγμα της απροθυμίας του Πακιστάν να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές επιταγές, ενώ ενδέχεται να διαταράξει τις ήδη επιβαρημένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Είναι πραγματικά λάθος από την πλευρά τους το ότι κυνηγάνε δικαστικά κάποιον, ο οποίος απλώς βοηθούσε στην καταπόλέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε σε συνέντευξη στο CBS ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Leon Panetta. Ο πενηντάχρονος γιατρός δικάστηκε με βάση το δικαϊκό πλαίσιο “Frontier Crime Regulations” (FCR), το δίκαιο δηλαδή που διέπει τους ιθαγενείς πληθυσμούς των ημι-αυτόνομων περιοχών του Πακιστάν.
Η επιλογή του FCR ως εφαρμοστέου δικαίου είχε επικριθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις λόγω των ελλιπών εγγυήσεων του νομοθετικού πλαισίου αυτού για τους κατηγορουμένους. Για παράδειγμα, σε αυτό το δίκαιο δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης των κατηγορουμένων, ούτε η υποβολή ερωτήσεων προς τους μάρτυρες και από την πλευρά της υπεράσπισης. Επιπλέον, οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν διαβούλευσης μεταξύ κυβερνητικού αξιωματούχου της περιοχής και ενός συμβουλίου γερόντων.[lawnet.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου