Η Ρουμανία το 2009 βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή για τη χώρα οικονομική κρίση και γι αυτό το λόγο έλαβε από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα δάνειο ύψους 20 δις ευρώ με αντάλλαγμα φυσικά κάποιες επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο η νέα αριστερή κυβέρνηση του 39χρονου Πόντα διαπραγματεύθηκε με το ΔΝΤ το οποίο μάλιστα πριν από δυο ημέρες ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία έχει περιθώριο να απαλύνει τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσα στα οποία ήταν και η μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων το 2010. Όπως μάλιστα ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Ρουμανία Τζέφρι Φρανκς, «η αποκατάσταση των μισθών θα γίνει σε δυο στάδια, τον Ιούνιο οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 8% και τον Ιανουάριο θα σημειωθεί άλλη μια αύξηση». Συνολικά και με τις δύο αυξήσεις που θα σημειωθούν στους μισθούς των υπαλλήλων της Ρουμανίας, ο κατώτατος μηνιαίως μισθός θα διαμορφωθεί στα 161 ευρώ
Δύο κυβερνήσεις κατέρρευσαν στη Ρουμανία μέσα σε δύο μήνες. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ κατείχε τον πρωθυπουργικό θώκο από τις βουλευτικές εκλογές του 2008 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012 όταν και η κυβέρνηση του κατέρρευσε εν μέσω διαδηλώσεων και διαμαρτυριών από τους πολίτες για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που είχε λάβει η κυβέρνησή του.
Τότε ο κ Μπόκ είχε δηλώσει ότι «έλαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου για να αποκλιμακώσω την πολιτική και κοινωνική ένταση στη χώρα».
Μετά τον Μπόκ τα ηνία ανέλαβε ο Μιχάι Ουνγκουρεάνου, ο οποίος ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο δύο μήνες μετά, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης κατά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση. Η πρόταση μομφής κατατέθηκε εν μέσω μεγάλης λαϊκής οργής και κινητοποιήσεων για τη σκληρή λιτότητα και τα κρούσματα διαφθοράς καθώς και για έλλειψης διαφάνειας.
Η κυβέρνηση υπό τον Ουνγκουρεάνου κατηγορήθηκε κυρίως για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, για εξυπηρέτηση συμφερόντων μέσω της διαχείρισης και κατασπατάλησης δημοσίων πόρων. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν τονίσει ότι η κυβέρνηση υπέκυψε σε εκβιασμούς συμφερόντων, αποδέχθηκε την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και παραχώρησε άδειες εκμετάλλευσης σημαντικών πόρων χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς διαφάνεια, παραβιάζοντας τους νόμους. Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε επίσης, ότι διέθεσε ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε κομματική πελατεία. Στην πρόταση μομφής γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις «με τις οποίες μόνον η πολιτική πελατεία ωφελείται», όπως οι συμφωνίες με την αμερικανική εταιρεία Chevron για διερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη Ντομπρογκέα (στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ρουμανίας).
Μέσα σε αυτό το σκηνικό πολιτικής αστάθειας για την Ρουμανία, ο πρόεδρος της χώρας Τράϊαν Μπασέσκου πριν από περίπου δέκα ημέρες ανέθεσε στον Βίκτορ Πόντα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.[protothema.gr]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου