Το ποσό των 35,7 δισ. ευρώ θα ανέλθει η πρώτη δόση του δανείου από την Ευρωπαική Ενωση μόλις εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και και να καταβληθούν οι "δεδουλευμένοι τόκοι" μέχρι την ημέρα της ανταλλαγής των τίτλων Ελληνικού Δημοσίου. Διαβάστε ολοκληρο το κείμενο του μνημονίου.
Οπως αναφέρεται στην ειδική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίαs και της Τράπεζας της Ελλάδος» από τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου προκαλούνται, επί του κρατικού προϋπολογισμού, τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:
1. Ανάληψη νέων υποχρεώσεων μέχρι συνολικού ποσού 30.00 0.000.000 Ευρώ, πλέον των αναλογούντων τόκων, που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, με σκοπό τη χρηματοδότηση μέρους της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του
Παράλληλα, αναμένεται να επέλθει μείωση του Δημοσίου Χρέους, το ύψος της οποίας εξαρτάται από το συνολικό ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα υπαχθούν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους. (Εκτιμάται ότι, το συνολικό ποσό ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ενταχθούν στη διαδικασία θα ανέλθει στο ποσό των 200.000.000.000 Ευρώ, ενώ η συνολική αξία των νέων τίτλων που θα εκδοθούν για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης θα είναι της τάξεως των 70.000.000.000 Ευρώ).
2. Προσωρινή αύξηση Δημοσίου Χρέους μέχρι του ποσού των 35.000.000.000 Ευρώ, από τις δανειακές συμβάσεις με σκοπό τη δυνατότητα της Ελλάδας να επαναγοράσει τίτλους που έχουν παρασχεθεί ως ενέχυρο στο ευρωσύστημα, με τίτλους του Ε.Τ.Χ.Σ.
Η ανωτέρω αύξηση του Δημοσίου Χρέους συνεπάγεται ισόποση αύξηση του χαρτοφυλακίου του Δημοσίου. Ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργήσει μέχρι την ολοκλήρωση του PSI.
3. Αύξηση Δημοσίου Χρέους μέχρι του ποσού των 5.700.000.000 Ευρώ, από τη δανειακή σύμβαση με σκοπό την εξυπηρέτηση των δεδουλευμένων τόκων, μέχρι την ημερομηνία ανταλλαγής των ομολόγων.
4. Δαπάνη, από τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας αποκλειστικού σκοπού με την επωνυμία «Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος Α.Ε.», το ύψος της οποίας εξαρτάται και θα προσδιορισθεί από την κ.υ.α. που θα τη συστήσει. Η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
5. Απώλεια εσόδων, από τις θεσπιζόμενες φοροαπαλλαγές στα πλαίσια ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η απώλεια αυτή θα αναπληρωθεί από τη μείωση του δημοσίου χρέους που συνεπάγεται η αναδιάρθρωση αυτού.
23 δισ. για τις τράπεζες
Στο νομοσχέδιο ορίζεται με σαφήνεια ότι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την έκδοση κοινών μετοχών που θα γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ανέλθουν σε 23 δισ. ευρώ.
Ταμείο για τα ταμεία
Τέλος στο νομοσχέδιο δημιουργείται ταμείο για τη μεταβίβαση περιουσίας του δημοσίου πρός τα ασφαλιστικά ταμεία που θα υποστούν ζημιές από το "κούρεμα" των ομολόγων
Συγκεκριμένα
Μέτρα - σοκ περιλαμβάνει το νέο Μημόνιο στο οποίο καλούνται να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται: Μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.
Μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%.
Κατάργηση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. «Πάγωμα» των ωριμάνσεων έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%. Επίσης, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών. Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.
Διαβάστε τα βασικά σημεία της νέας δανειακής σύμβασης
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΝΕΑΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Α) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
1. Νόμος πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτροεξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ. Έναρξη εφαρμογής μειώσεων 1.1.2012
2. Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.
3. Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Β) ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
1. Στόχος εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο ισχύος του προγράμματος (2013-2015). Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων.
Γ) ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος. Κοινωνικός διάλογος. Εάν έως τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία, τότε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την
προσαρμογή του κόστους.
Μέτρα:
1. Διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων
2-Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.
-Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.
-Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις.
-Στο βαθμό που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
-Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
-Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
-Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί. Λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.
o Προσαρμογή βασικού μισθού
-Μείωσή του κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.
-Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.
-Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).
-Έως τέλη Ιουλίου 2012, σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις
ανταγωνιστικές χώρες.
- Μη μισθολογικό κόστος
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ. Οι δύο αυτοί οργανισμοί κλείνουν.
-Περαιτέρω μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από 1.1.2013 χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Ελπίζεται αύξηση
αποτελεσματικότητας στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Εάν από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος στον προϋπολογισμό προβλέπεται αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων.
-Μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά ταμεία εταιριών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί κρατικός
προϋπολογισμός.
Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.
Δ) ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
1. Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού
0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
2. Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων.
3. Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 2011-2015.
4. Διατήρηση προσλήψεων 1:5.
5. Εργασιακή εφεδρεία.
6. Μείωση συμβασιούχων.
7. Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο
Έτσι, μπορεί να διατηρούμε, όπως όλα δείχνουν, τον 13ο και τον 14ο μισθό αλλά χάνουμε… τον 12ο, τον 11ο και τον 10ο!
Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον βασικό μισθό:
Σήμερα παίρνει 751 επί 14 (12 μήνες συν τα δώρα) = 10.514 ευρώ ετησίως. Με τη μείωση κατά 22%, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 585 ευρώ. «Ευτυχώς», διατηρείται ο 13ος και ο 14ος μισθός οπότε οι ετήσιες απολαβές του θα είναι 585 επί 14 = 8.190 ευρώ.
Δηλαδή η διαφορά είναι 2.324 ευρώ ετησίως! Με μια απλή διαίρεση με τον ισχύοντα βασικό μισθό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μείωση αντιστοιχεί σε τρεις μισθούς και… 171 ευρώ από τον τέταρτο! Σα να λέμε, χίλιες φορές να έπεφτε «τσεκούρι» στον 13ο και τον 14ο μισθό και όχι μείωση του κατώτατου.
Τα αρνητικά δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς η ρύθμιση συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό είναι ότι για εργαζόμενο στην ιδιωτικό τομέα με 3 τριετίες προϋπηρεσίας, ο βασικός μισθός από τα 1097,13 ευρώ μειώνεται στα 808,96 ευρώ, ενώ για εργαζόμενο με 2 τριετίες ο βασικός μισθός πέφτει από τα 889,13 ευρώ στα 693,52.
Απώλεια εισοδήματος προκύπτει και από τη μείωση διαφόρων επιδομάτων. Σε πτυχιούχο ξενοδοχοϋπάλληλο π.χ. που ο μισθός του διαμορφωνόταν στα 1558,12 ευρώ με την προσθήκη τριών επιδομάτων (εποχικού, τροφής, διαμονής), θα υπάρξει μείωση 350, 6 ευρώ πλέον, καθώς τα επιδόματα αυτά δεν θα καταβάλλονται!
Αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν όμως και για άλλες κατηγορίες από άλλες προβλέψεις του «νέου Μνημονίου».
Όπως:
- Μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές συντάξεις 15%
- Μείωση και στις κύριες συντάξεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ
- Η μετενέργεια μετά τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων (με την οποία διατηρούνται οι ίδιοι όροι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) θα ισχύει για 3 μήνες (και όχι 6 όπως εθεωρείτο πιθανό)
- Θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο με την κατάργηση οργανικών θέσεων.
Το μνημόνιο στα ελληνικά
Το μνημόνιο στα αγγλικά
Τεχνικό μνημόνιο συνεννόησης
Η αιτιολογική έκθεση
Σχέδιο νόμου
Σύμβαση χρηματικής διευκόλυνσης
Ειδική έκθεση
Συνοπτική έκθεση αξιολόγησης
Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου