Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

«Δεν είμαστε προνομιούχοι, έχουμε δεχτεί ποικίλα πλήγματα»

 
 
Σήμα κινδύνου για το μέλλον του δικηγορικού λειτουργήματος εξέπεμψαν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κύριοι Ιωάννης Αδαμόπουλος και Νίκος Βαλεγράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησαν.

Οι δύο πρόεδροι μίλησαν για το επιχειρούμενο άνοιγμα του επαγγέλματος τους, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης και γενικότερα τη σημερινή κατάσταση του κλάδου. Και οι δύο ξεκαθάρισαν ότι το μέλλον των κινητοποιήσεών τους θα εξαρτηθεί από τις πρωτοβουλίες που θα λάβει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση για τον δικηγορικό κλάδο.

Ο κ. Αδαμόπουλος αμφισβήτησε ότι είναι επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης το περαιτέρω άνοιγμα των δικηγορικών εταιρειών, ενώ ο κ. Βαλεγράκης υποστήριξε ότι αυτό γίνεται καθ’ υπόδειξη εσωτερικών οικονομικών συμφερόντων, όπως τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι μεγάλες δικηγορικές, αλλά και οι πολυεθνικές εταιρείες.

Μάλιστα στη συνέντευξη ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε πως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) μέσω της οποίας επίκειται να ανοίξει πλήρως το επάγγελμα του δικηγόρου προβλέπεται μόνο για κατεπείγοντα θέματα και σε έκτακτες περιπτώσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι οι δικηγορικές εταιρείες με τον τρόπο που προβλέπεται να συσταθούν θα λειτουργήσουν σε βάρος των νέων δικηγόρων.

Στοιχεία

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ έκανε λόγο για κατάρρευση κλάδου που κάθε άλλο παρά προνομιούχος είναι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο αριθμός των δικηγόρων της Αθήνας κατά το τρέχον έτος ανέρχεται στους 21.649. Από αυτούς οι 9.634 είναι άνδρες και οι 12.015 γυναίκες, ενώ κάθε χρόνο εισέρχονται στο επάγγελμα 1.500 δικηγόροι.

Επίσης, προκύπτει συνεχόμενη μείωση του αριθμού των συμβολαίων και κατά συνέπεια του δικηγορικού εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, το 2011 ο αριθμός των συμβολαίων ανήλθε στα 40.280, ενώ το 2010 ήταν στα 61.679 και το 2009 στα 70.361. Μεγάλος μέρος των δικηγόρων δεν είχε ούτε μια παράσταση το περασμένο έτος, ενώ μόνο 2.473 δικηγόροι από τους 21.649 είχαν από μία έως δύο παραστάσεις.


Για το πολυνομοσχέδιο

Αντίθετοι εμφανίστηκαν οι δικηγόροι και σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι το νέο νομοθέτημα δεν μπορεί να επιλύσει ζητήματα που αφορούν στους ρυθμούς απονομής δικαίου από τη στιγμή που δεν υπάρχει η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρθηκε και στην αύξηση των παραβόλων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, κάτι που, όπως είπε, αποτρέπει την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Αντιρρήσεις εκφράστηκαν και στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στη σύσταση Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων, τη μεταφορά δικαστική ύλης στα Ειρηνοδικεία κ.ά.
[protothema.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου