Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ: Συνταγματική η ρήτρα απαγόρευσης αγωγών για παρακολουθήσεις πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες


Δικαίωσε ξανά την αμερικανική κυβέρνηση το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της 9ης Περιφέρειας, κρίνοντας ότι η χωρίς ένταλμα παρακολούθηση απλών πολιτών από την μυστική υπηρεσία δεν παραβιάζει τα θεμελιώδη συνταγματικά τους δικαιώματα.
ΗΠΑ: Συνταγματική η ρήτρα απαγόρευσης αγωγών για παρακολουθήσεις πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες

Η παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών γινόταν συστηματικά επί κυβερνήσεως Μπους, με τη συνεργασία μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνίας, όπως η Verizon και η AT & T. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επιβεβαιώσει σε δημόσια ομιλία του το 2006 ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν μυστικά τις συνομιλίες απλών πολιτών. Μετά την αποκάλυψη ιδιώτες και δικηγόροι είχαν κινητοποιηθεί, προσφεύγοντας ομαδικά στα δικαστήρια κατά των εταιρειών τηλεπικοινωνίας που συμμετείχαν στην επιχείρηση παρακολούθησης. Ωστόσο, πριν τη λήξη της θητείας της, η κυβέρνηση πέτυχε την τροποποίηση του νόμου που ρυθμίζει τις ανακριτικές πράξεις από τη μυστική υπηρεσία (FISA – Foreign Intelligence Surveillance Act), έτσι ώστε να απαγορεύεται η άσκηση αγωγής κατά εταιρειών τηλεπικοινωνιών που συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες. Κατ’ εφαρμογή του τροποποιημένου νόμου, τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα απέρριψαν δεκάδες αγωγές πολιτών για το ζήτημα αυτό.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι προσφεύγοντες επικαλούνταν αντισυνταγματικότητα του νόμου σε τρία σημεία. Εξετάζοντας την παρέμβαση της κυβέρνησης για απόρριψη της αγωγής ως απαράδεκτης, το δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος δεν παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, ούτε προσβάλλει το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια κατά την Πέμπτη Τροποποίηση.(lawnews)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου