Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Στην κρίση των Δικηγορικών Συλλόγων τα πτυχία των δικηγόρων «εξωτερικού»


Στους δικηγορικούς συλλόγους εναπόκειται να κρίνουν τα επαγγελματικά προσόντα των απόφοιτων κοινοτικών πανεπιστημίων, ώστε να τους επιτρέψουν να εγγραφούν στα μητρώα ασκούμενων ή να δώσουν εξετάσεις για να ασκήσουν το επάγγελμα. Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η έλλειψη ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών που έχουν απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων δεν συνεπάγεται την αυτόματη απόρριψη της αίτησής τους για άσκηση δικηγορίας στη χώρα μας.
Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και τις αποφάσεις του ΔΕΚ, οι δικαστές έκριναν ότι στις περιπτώσεις αυτές οι δικηγορικοί σύλλογοι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τίτλους των αποφοίτων νομικής σχολής ξένων πανεπιστημίων και να κάνουν συνολική συγκριτική αξιολόγησή τους ως προς τις γνώσεις και τα προσόντα που πιστοποιούνται, τον τρόπο άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Οφείλουν, δηλαδή, να κρίνουν αν οι γνώσεις και τα γενικότερα προσόντα του ενδιαφερομένου που προκύπτουν από τους τίτλους αυτούς, καθώς και άλλες σχετικές γνώσεις και εμπειρίες που πιθανώς έχει αποκτήσει, αντιστοιχούν προς τα προσόντα που απαιτεί η εθνική νομοθεσία.
Σε περίπτωση που οι τίτλοι αντιστοιχούν μερικώς στα ελληνικά δεδομένα, οι σύλλογοι οφείλουν να ζητούν από τον ενδιαφερόμενο να αποδείξει ότι έχει αποκτήσει τα προσόντα που λείπουν.
Αφορμή για την έκδοση δύο αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (ΣτΕ Ολ 2770, 2771/2011) αποτελεί πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η οποία γράφτηκε ως ασκούμενη δικηγόρος στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Αγγλίας και της Ουαλίας. Όταν ζήτησε το 2004 την εγγραφή της στα μητρώα των ασκούμενων δικηγόρων στη χώρα μας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) αρνήθηκε, επικαλούμενος ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις εγγραφής της καθώς δεν είχε αναγνωριστεί η ισοτιμία του πτυχίου της.
Με το ίδιο σκεπτικό, ο ΔΣΑ αρνήθηκε σε πτυχιούχο Νομικής γαλλικού πανεπιστημίου να του χορηγήσει πιστοποιητικό ασκήσεως προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει στις εξετάσεις υποψήφιων δικηγόρων.[enet.gr]

1 σχόλιο: