Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η εφεδρεία, αδειάζει τα δικαστήρια

Η εργασιακή εφεδρεία απειλεί να τινάξει στον αέρα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από τον ίδιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο οποίος προειδοποιεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ν’ αδειάσουν τα….

δικαστήρια της χώρας, λόγω της εργασιακής εφεδρείας αλλά και της κατάργησης των οργανικών θέσεων. Το θέμα, όπως φαίνεται, καθίσταται εξαιρετικά σοβαρό, για να χρειαστεί σήμερα ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ν’ αποστείλει σχετικό έγγραφο στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, το οποίο κοινοποιεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χαρ. Καστανίδη.
Σύμφωνα με τον κ. Τέντε, η επικίνδυνη μείωση του προσωπικού λόγω της εργασιακής εφεδρείας και η κατάργηση περίπου 1.500 οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων είναι οι αιτίες που απειλούν όχι μόνο την επιδιωκόμενη ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης αλλά ακόμη και την εύρυθμη λειτουργία της, από τη στιγμή που απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων για να μη μείνουν «κενό γράμμα» οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όσο και στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.


Ένας σημαντικός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών επιμελητών) που υπηρετούν στις εισαγγελικές αρχές της χώρας θα αποχωρήσει με την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας και το πρόβλημα θα γίνει οξύτερο απ’ την κατάργηση των οργανικών θέσεων. Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή από τις 5.690 οργανικές θέσεις που προβλέπονται για τις Εισαγγελίες της χώρας, είναι καλυμμένες μόνον οι 4.220, ενώ παραμένουν κενές 1.466, οι οποίες τελικά θα καταργηθούν.
Στη Γραμματεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, θα φύγουν, λόγω εφαρμογής του μέτρου, 3 έως 7 υπάλληλοι σε σύνολο περίπου 30 υπαλλήλων.


Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζητείται να ισχύσει η εξαίρεση του μέτρου της εφεδρείας και για τους προϊσταμένους Διεύθυνσης Γραμματείας των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, όπως προβλέπεται για τον βαθμό του γενικού διευθυντή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου