Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Εκταφή των οστών του Οζάλ με απόφαση των δικαστικών αρχών


Οι δικαστικές αρχές της Τουρκίας διέταξαν την εκταφή του πρώην Προέδρου, Halil Turgut Özal, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει δηλητηριαστεί, όπως εξ αρχής διατείνονταν οι οικείοι του.
Εκταφή των οστών του Οζάλ με απόφαση των δικαστικών αρχώνΟ θάνατος του Halil Turgut Özal εν μέσω της Προεδρικής του θητείας το 1993, είχε αρχικώς αποδοθεί σε καρδιακή προσβολή, ωστόσο συγγενείς του ισχυρίζονται ότι ήταν αποτέλεσμα δολοφονίας.
Ο Halil Turgut Özal θεωρείται από τις πιο εμβληματικές μορφές της τουρκικής πολιτικής και το διάστημα πριν το θάνατό του είχε επικεντρωθεί στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Ο σημερινός Πρόεδρος, Abdullah Gul, είχε διατάξει πρόσφατα την διεξαγωγή έρευνας για το θέμα από ειδική επιτροπή, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι συνθήκες θανάτου του Halil Turgut Özal είναι ασαφείς, δεδομένου ότι δεν είχε διενεργηθεί νεκροψία, ενώ έλειπαν επίσης και οι αιματολογικές εξετάσεις.
Οι εισαγγελείς, έκριναν βάσιμες τις υποψίες δηλητηρίασης, και διέταξαν την εκταφή του Abdullah Gul προκειμένου να διεξαχθούν τοξικολογικές εξετάσεις στα οστά αλλά και στο έδαφος όπου είχε ταφεί. Στη συνέχεια επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συντάξει το πόρισμα και θα το παραδώσει στον εισαγγελέα, ο οποίος θα προβεί και στις σχετικές ανακοινώσεις.[lawnet.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου