Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Διαχωρίζεται από τα ναρκωτικά η κλωστική κάνναβη

Την εξαίρεση από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά των προϊόντων κλωστικής κάνναβης (sativa L) προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο σχέδιο νόμου με αντικείμενο τον Κώδικα για τα Ναρκωτικά, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
 
Σχετική ερώτηση είχαν απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πάρης Μουτσινάς, Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Γρηγόρης Ψαριανός, ζητώντας να ενημερωθούν για ποιον λόγο η ελληνική νομοθεσία αρνείται να διαχωρίσει την ινδική από την κλωστική κάνναβη, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι βουλευτές είχαν ζητήσει, επίσης, να ενημερωθούν αν υπάρχει πρόθεση να νομιμοποιηθεί άμεσα η καλλιέργεια των ποικιλιών τής Cannabis sativa, οι οποίες θεωρούνται κλωστικές, έτσι ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία από τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Κλωστική κάνναβη (cannabis sativa)

Η κλωστική κάνναβη (Cannabis Sativa) είναι ένα φυτό που καλλιεργείται παγκοσμίως και μπορεί να παράγει ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα-βαφές-βερνίκια, είδη κοσμετικής, προϊόντα διατροφής, ενέργεια και βελτιωτικά εδάφους. Η καλλιέργειά της στην Ευρώπη όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιδοτείται, βάσει των Κανονισμών (ΕΟΚ) 1308/70, (ΕΟΚ) 619/71, (ΕΟΚ) 2358/71, (ΕΟΚ) 1164/89, (ΕΚ) 1529/2000 αλλά και Κανονισμού (ΕΚ) 1782/2003.

Παλαιότερα στη χώρα μας, στα μέσα του 20ου αιώνα, επί δεκαετίες ανθούσε η κλωστοϋφαντουργία που χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη την κλωστική κάνναβη. Η κάνναβη αποτελούσε διαδεδομένη γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν, στήριγμα της οικονομίας πολλών ελληνικών πόλεων (π.χ. μόνο στην Κέρκυρα λειτουργούσαν 5 ή 6 κανναβουργεία).

Σήμερα, η κλωστική κάνναβη δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί θεωρείται ναρκωτική ουσία και εμπίπτει στις απαγορεύσεις του νόμου 3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά». Όμως, η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε THC (τετραυδροκανναβινόλη) είναι μικρότερη από 0,2%, που σημαίνει ότι για να υπάρξει ψυχοτρόπος επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωσή της θα πρέπει να καταναλωθούν τεράστιες ποσότητες σε μια μόνο δόση, που εκ των πραγμάτων αυτό αποκλείεται, όπως ακριβώς αποκλείεται η κατανάλωση 1kg αλατιού ή 1kg σακχαρόζης μονομιάς.(tvxs.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου