Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ενημέρωση για το ειδικό τέλος ακινήτων προς τους πολίτες από τον Δ.Σ. Πειραιά


Με ανακοίνωσή του ο Δ.Σ. Πειραιά ενημερώνει τους πολίτες για τα συνταγματικά προβλήματα του ειδικού τέλους ακινήτου που ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τις εναλλακτικές επιλογές που τους προτείνει .
Ενημέρωση για το ειδικό τέλος ακινήτων προς τους πολίτες από τον Δ.Σ. Πειραιά
Κατά του τέλους έχουν κατατεθεί ομαδικές προσφυγές-αιτήσεις ακύρωσης από τις δημοτικές αρχές του Λεκανοπεδίου, διότι το ειδικό τέλος είναι φόρος αντιτιθέμενος σε πολλαπλές συνταγματικές διατάξεις, παραβιάζει την αρχή της διπλής φορολόγησης και αντίκειται στην αρχή σεβασμού αξίας του ανθρώπου. Οι επιλογές που έχουν οι πολίτες που αμφισβητούν τη νομιμότητα του μέτρου είναι κατ’ αρχήν δύο: 1) Nα πληρώσουν την αξία του ρεύματος μόνον και να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ επί του ζητήματος. 2) Nα πληρώσουν την αξία του ρεύματος ζητώντας παράλληλα ασφαλιστικά μέτρα κατά πιθανής διακοπής του ρεύματος.
Η πληρωμή του ποσού μπορεί να γίνει με δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και παράδοση της διπλότυπης απόδειξης στο αρμόδιο γραφείο της ΔΕΗ ή , σε περίπτωση που το Ταμείο Παρακαταθηκών αρνηθεί, σε κάποιο ΑΤΜ Τράπεζας που διαθέτει δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών. Η πληρωμή σε ΑΤΜ καλύτερα να γίνεται με δήλωση ότι η εξόφληση αφορά το ρεύμα και τα δημοτικά τέλη, όχι το ειδικό τέλος. Παράλληλα οι πολίτες δικαιούνται να αιτηθούν προσωρινής δικαστικής προστασίας υποβάλλοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ειρηνοδικείο της περιοχής τους, ώστε να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση του ακινήτου, επειδή δεν έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος.
Η μη καταβολή του ειδικού τέλους το καθιστά ληξιπρόθεσμο και απαιτητό από την Εφορία, έως ότου εξοφληθεί ή ακυρωθεί η πράξη επιβολής του από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν το τέλος στην Εφορία με ρητή επιφύλαξη επιστροφής, εάν αυτό κριθεί αντισυνταγματικό, ή να υποβάλλουν προσφυγή και αίτηση αναστολής του τέλους στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου