Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Προέλευση της Έκφρασης που έδωσε το όνομα στο Blog μας

"Χαιρέτα μου τον Πλάτανο"


Μια φράση που μας φαίνεται σήμερα εντελώς ακατανόητη, είναι το «χαιρέτα μου τον πλάτανο», που τη λέμε συνήθως, όταν θέλουμε να ειρωνευτούμε κάποιον που μοιράζει απραγματοποίητες υποσχέσεις.
Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το πώς προήλθε αυτή η έκφραση η οποία σώζεται και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Πρώτη εκδοχή: Ο ξενιτεμένος που βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του, πάντα θυμάται με νοσταλγία και πόνο το γερο - Πλάτανο της πλατείας του χωριού του. Όποιον πατριώτη του συναντήσει να πηγαίνει στο χωριό, του λέει: «χαιρέτα μου τον Πλάτανο.

Δεύτερη εκδοχή: Η φράση αυτή παλαιότερα είχε εντελώς διαφορετική σημασία και τη χρησιμοποιούσαν όλοι σχεδόν οι αρματολοί της Επανάστασης. Όταν στις 25 Μαρτίου 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός έδωσε το σύνθημα της εθνικής εξέγερσης μετά από την ολονυκτία που έγινε στην Αγία Λαύρα, κρέμασε το λάβαρο σ' ένα μεγάλο πλάτανο, που βρισκόταν στον περίβολο της αυλής της Μονής. Κατόπιν άρχισαν να περνούν ένας-ένας κάτω από την πυκνή φυλλωσιά του δένδρου, για να κοινωνήσουν. Από τότε, όταν κάποιος απ' αυτούς, πήγαινε να πάρει εντολές ή να δώσει μηνύματα στον ηρωικό δεσπότη, οι σύντροφοι του έλεγαν: -Χαιρέτα μας τον πλάτανο.Με τη λέξη «πλάτανο» εννοούσαν τον Παλαιών Πατρών Γερμανό ή τον πλάτανο το δέντρο, που κοντά του κοινώνησαν.

Τρίτη εκδοχή: Κατά μίαν άλλη εκδοχή, λένε πως πρόκειται για κάποιον πλάτανο, που κρύβει το μυστικό των θησαυρών του Αλή Πασά και του Κατσαντώνη. Πιστεύουν δηλαδή, πως οι θησαυροί αυτοί, που ποτέ δε βρέθηκαν μέχρι σήμερα, κρύβονται κοντά σε κάποιο γνωστό στους έμπιστους του Κατσαντώνη πλάτανο, αφού ο ήρωας ξεψυχώντας ψιθύρισε στους δικούς του: -Να πείτε στη γυναίκα και στο γιο μου (που βρισκόντουσαν από καιρό στη
Λευκάδα), να μου χαιρετάν τον Πλάτανον.

(πηγή multiforums)

1 σχόλιο: