Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Θέμις υπέρ οφειλετών


43.754 αντί 227.732
Στην πρώτη περίπτωση του Βόλου, την οποία χειρίστηκε το Ινστιτούτο Καταναλωτών/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος και η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών, η αίτηση περί ρύθμισης και απαλλαγής υπερχρεωμένων νοικοκυριών περιέγραφε το οικονομικό αδιέξοδο δανειολήπτριας εργαζόμενης με τετράμηνη σύμβαση σε εταιρεία φροντίδας και κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης ηλικιωμένων ατόμων στον Βόλο.
Η δανειολήπτρια διαθέτει την ψιλή κυριότητα ενός διαμερίσματος και αιτήθηκε να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με περικοπή των απαιτήσεων των πιστωτών της κατά ποσοστό 80% και αποπληρωμή του υπολοίπου άτοκα με καταβολή 240 μηνιαίων δόσεων. Δηλαδή θα καταβάλει 43.754,17 ευρώ και θα απαλλαγεί από τα υπόλοιπα χρέη της, που σήμερα ανέρχονται σε 227.732,81 ευρώ.

Το μισό χρέος
Η δεύτερη απόφαση αφορά άνεργη και αρχηγό μονογονεϊκής οικογένειας. Το συνολικό χρέος της προς πιστωτικό ίδρυμα ανέρχεται σε 35.000 ευρώ. Από το δικαστήριο ζήτησε την απαλλαγή της από το 50% της οφειλής της και αιτήθηκε να αποπληρώσει το υπόλοιπο σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, με τη συνολική μηνιαία δόση να ρυθμίζεται στα 300 ευρώ. Η άνεργη μητέρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το δυσβάσταχτο για τις οικονομικές δυνατότητές της χρέος, όταν, στην προσπάθειά της το 2000 να ξεκινήσει τα δικά της επιχειρηματικά βήματα, έλαβε δάνειο. Υποχρεώθηκε, όμως, σε λουκέτο του εμπορικού της καταστήματος, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στα λειτουργικά έξοδα και απέμεινε με τη μεγάλη οφειλή προς την τράπεζα.
Η τράπεζα, με την οποία επιχείρησε εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση του χρέους, ήταν αρνητική εξαιτίας του ότι το δάνειο ήταν επιχειρηματικό. Το δικαστήριο, όμως, αναγνώρισε την πραγματική αδυναμία να ανταποκριθεί στο χρέος της, εκδίδοντας θετική απόφαση.

50% περικοπή
Το Ειρηνοδικείο Χανίων δικαίωσε Χανιώτη δανειολήπτη που είχε δηλώσει αδυναμία πληρωμής των οφειλών του προς πιστωτικά ιδρύματα. Με την απόφαση το δικαστήριο αποφάσισε τη διαγραφή μέρους των οφειλών. Συγκεκριμένα ο δανειολήπτης, που είναι συνταξιούχος, είχε δηλώσει αδυναμία πληρωμής καθώς τα χρέη του σε διάφορες τράπεζες ήταν 120.000 ευρώ.
Με σχετική απόφαση διαγράφηκε μέρος του χρέους -το ποσό των 67.200 ευρώ- και το υπόλοιπο ρυθμίστηκε αναλογικά σε κάθε πιστώτρια Ττάπεζα σε ορίζοντα τετραετίας. Την υπόθεση χειρίστηκε εξωδίκως η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων και με τις οδηγίες της ο δανειολήπτης κατέθεσε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων.
[enet.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου