Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ένωση Εισαγγελέων: Συνέχιση διακοπής τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων έως και την 20-10-2012

Συνέχιση διακοπής τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων έως και την 20-10-2012
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΄Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος συνήλθε εκτάκτως, κατΆ εξουσιοδότηση της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 16-9-2012 και αποφάσισε τα ακόλουθα:
1. Τη διακοπή των τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων της χώρας κατά τις ώρες 10.00 πμ έως 15.00 μμ, από 01-10-2012 έως και την 20-10-2012.
2. Τη μη υποβολή εισαγγελικών προτάσεων προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρουμένων των περιπτώσεων προσωρινά κρατουμένων, υποθέσεων υπό παραγραφή και λοιπών επειγουσών δικογραφιών), τη μη περαίωση δικογραφιών της ποινικής προδικασίας (προκαταρκτικών, προανακριτικών και ανακριτικών) καθώς και την μη έκδοση διατάξεων επί εγκλήσεων και προσφυγών και πράξεων αρχειοθέτησης, από 01-10-2012 έως και την 20-10-2012.
Το ΔΣ δηλώνει ότι ευρίσκεται σε επαγρύπνηση και θα καθορίσει την μελλοντική στάση του για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ιδίως για την μεταβολή του τρόπου ασκήσεως του λειτουργήματος μας, ανάλογα με τις εξελίξεις των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων μας.
Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος                                                                            Η Γεν. Γραμματέας
Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης                                       Ελένη Σκεπαρνιά
Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου                                      Αντεισαγγελέας Εφετών

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ



ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αθήνα, 27.9.2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση ενόψει των εξαγγελιών για αλλαγή του φορολογικού συστήματος και των λοιπών οικονομικών μέτρων. Υπό τα δεδομένα και την εν γένει κατάσταση που διαμορφώνονται:
  • Εκφράζει τη ριζική αντίθεσή του στη φημολογούμενη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και των λοιπών φορολογικών μέτρων.

  • Διαπιστώνει και καταγγέλλει ότι, ενώ έχει έγκαιρα καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό για τα δημόσια έσοδα φορολογικό σύστημα, αυτές δεν έχουν καν ληφθεί υπόψη.

  • Τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλλονται, εάν εφαρμοσθούν – σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την περικοπή μισθών, εφάπαξ κ.λ.π. – σε εποχή βαθιάς ύφεσης θέτουν εκτός επαγγέλματος και εξαθλιώνουν μεγάλο αριθμό Δικηγόρων, ιδιαίτερα νέων και γυναικών. Η τραγική οικονομική θέση των Δικηγόρων επιβεβαιώνεται από επίσημα στοιχεία (π.χ. προεισπράξεις, συμβόλαια) και πλήττουν ουσιαστικά τον υπερασπιστή Δικηγόρο, το φρόνημα του οποίου θέλουν να κάμψουν. [Εντελώς ενδεικτικά, παραθέτουμε ότι ο αριθμός των Δικηγόρων που δεν παραστάθηκαν ούτε καν κατά τη συζήτηση μίας υπόθεσης αυξήθηκε ραγδαία και κατά τρόπο πρωτοφανή κατά το τελευταίο έτος, φτάνοντας τις 7.432, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 34,35% των κατά την περίοδο αυτή μελών της δικηγορικής κοινότητας της Αθήνας. Περαιτέρω, γεγονός αποτελεί και η συνεχής αύξηση του αριθμού των συναδέλφων, που δεν συνέπραξαν στην υπογραφή σθμβολαίων, ο οποίος ανήλθε στις 11.584 κατά το έτος 2011 (ποσοστό 53,54%). Με άλλα λόγια, περισσότεροι από τους μισούς Δικηγόρους της Αθήνας δεν συνέπραξαν κατά το τελευταίο έτος στην υπογραφή κανενός συμβολαίου.].

  • Σημειώνει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι κρίκος στην αλυσίδα σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί από την ψήφιση των  Μνημονίων και έπειτα, σε βάρος των δικαιωμάτων των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων, σχετικά με την πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη.

          Προς τούτο ζητά, πριν από τη λήψη σχετικών αποφάσεων, συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των Κομμάτων και τους αρμόδιους Υπουργούς.

           Καλεί τους Δικηγόρους σε εγρήγορση και διακόπτει τη συνεδρίασή του για λήψη αποφάσεων επί των κινητοποιήσεων και πολύμορφων μαζικών διαδικασιών για τη Δευτέρα 01.10.2012.

          Τέλος, δηλώνει ότι θα επιδιώξει για όλα τα παραπάνω θέματα κοινή δράση με άλλους επιστημονικούς φορείς (ΤΕΕ, ΙΣΑ κ.λ.π.).

Από το Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Έκκληση απηύθυνε στην Ονδούρα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Navy Pillay, για την πάταξη φαινομένων βίας κατά δικηγόρων.

Έκκληση του ΟΗΕ για προστασία των δικηγόρωνΤα τελευταία χρόνια στην συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής, πολλοί δικηγόροι ασχολούμενοι με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν γίνει στόχος επιθέσεων, ακόμα και θανατηφόρων. Πρόσφατο παράδειγμα, δύο δικηγόροι που βρήκαν το θάνατο κατόπιν απειλών που είχαν δεχθεί για τη ζωή τους.
Τέτοια φαινόμενα είναι δείγμα της μετέωρης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα όσον αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν είναι μεμονωμένα, όπως ανέφερε η Ύπατη Αρμοστής. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προερχόμενοι τόσο από το χώρο της δικαιοσύνης, όσο και από το χώρο της ενημέρωσης, έχουν γίνει στόχος και σε άλλες χώρες της υφηλίου, χαρακτηριστικό παράδειγμα των οποίων αποτελούν οι Φιλιππίνες και το Ιράν, χώρες όπου η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασίας τους κρίνεται επιτακτική.

Κατεπείγουσα επιστολή για τις σχεδιαζόμενες μισθολογικές μειώσεις


27/09/2012
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                                                                                                    ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
 ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
 ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
 ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
                                                                                                            ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

                                                                        Αθήνα 27 Σεπτεμβρίου 2012
                                                                         Αρ. πρωτ. : 130

                                                                 Προς : Τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά
                                                                           Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
                                                                           Τον Πρόεδρο της  ΔΗΜ- ΑΡ. Κ. Φώτη Κουβέλη
                                                                 Κοινοποίηση : α) Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνιο Ρουπακιώτη
                                                                                          Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα
                                                                                      β) Κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με
                                                                                         το αίτημα να ενημερωθούν όλοι οι Βουλευτές.



        Οι Δικαστικοί Λειτουργοί είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι όχι μόνον για την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, αλλά και για την μεγάλη κοινωνική αναταραχή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, σε όλους τους χώρους και μάλιστα ακόμα και σε κατηγορίες και κλάδους , οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα λειτουργίας της κρατικής μηχανής, όπως είναι οι κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων . Είμαστε , επίσης, ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη, λόγω της δικαιολογημένης αντίδρασης των Δικαστών στην αδιάλλακτη στάση  της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες μειώσεις του Μισθολογίου μας.
       Εξαντλήσαμε όλα τα διαπραγματευτικά μέσα, δηλαδή υπομνήματα, προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα και, συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων δυο Κομμάτων, που στηρίζουν την Κυβέρνηση, καθώς και με τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Σας υπογραμμίσαμε  ότι οι σχεδιαζόμενες νέες περικοπές των αποδοχών  των Δικαστικών Λειτουργών , οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί στο υψηλότατο ποσοστό του 38%, συνιστούν σαφώς παραβίαση τόσο του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι αποδοχές τους είναι ανάλογες με το Λειτούργημά τους, όσο και της Συνταγματικής αρχής , που καθορίζει το ισότιμο και ισόκυρο  των Λειτουργών της Δικαστικής Εξουσίας με τους Λειτουργούς των άλλων δυο εξουσιών                 ( Νομοθετικής και Εκτελεστικής), ισοτιμία η οποία , ασφαλώς αφορά και το ύψος των αποδοχών τους. Τονίσαμε, επίσης, ότι πέραν των ανωτέρω , πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι Δικαστές καλύπτουν με δικές τους δαπάνες όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την άσκηση του Λειτουργήματός τους, Λειτούργημα που ενέχει μεγάλες ευθύνες, υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και μεγάλο φόρτο εργασίας.
       Ειδικότερα , καλύπτουν  με δικά τους έξοδα  τις δαπάνες για την διατήρηση ιδιαίτερου χώρου γραφείου και βιβλιοθήκης στην κατοικία τους, όπου εργάζονται καθημερινά κατά τις νυκτερινές ώρες καθώς και τις αργίες και εορτές, σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, για να ανταποκριθούν στο μεγάλο φόρτο , τις δαπάνες για computer, σύνδεση με τράπεζα νομικών πληροφοριών , αναλώσιμα, γραφική ύλη, με δικά τους έξοδα τις δαπάνες για διαμονή και μετακίνηση , κατά τις μεταθέσεις ή τις αποσπάσεις τους σε πόλεις άλλες, εκτός της οικογενειακής τους εγκατάστασης.  Ενώ, όπως είναι γνωστό, όλες οι αντίστοιχες δαπάνες των ισότιμων με τους Δικαστές μελών του Κοινοβουλίου (διατήρηση γραφείου, computer, δαπάνης διαμονής στην Αθήνα των βουλευτών της περιφέρειας, κλπ) καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής, από τον οποίον καλύπτονται, επίσης και πολλά άλλα «προνόμια»των βουλευτών (μίσθωμα αυτοκινήτου με σύμβαση leasing, τέσσερις  σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις και μία κινητού τηλεφώνου, παροχή εισιτηρίων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών κλπ) ιδιαίτερη αμοιβή, εκ ποσού 150 ευρώ ανά συνεδρίαση, για την συμμετοχή τους σε Επιτροπές και φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ο μεν ισότιμος με εκείνον Αρεοπαγίτης  να έχει παρακράτηση φόρου κατά μήνα 1533 ευρώ, ο δε Βουλευτής, παρακράτηση φόρου κατά μήνα 325 ευρώ. Ασφαλώς, δεν επιθυμούμε να έλθουμε σε ρήξη με τους Βουλευτές, όπως δεν το πράξαμε και μέχρι σήμερα. Εάν όμως, οι Λειτουργοί της Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας επιμένουν να αγνοούν και να μην σέβονται ούτε την θεσμική μας θέση, ούτε την ισοτιμία μας με εκείνους, ούτε την Συνταγματική κατοχύρωση του Μισθολογίου μας, είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε, δια της νομίμου οδού, την εξομοίωση των αποδοχών μας με το σύνολο των αποδοχών εκείνων. Τονίσαμε, επίσης, ότι οι Δικαστές κωλύονται να υπηρετήσουν στον τόπο της καταγωγής τους, όπου ενδεχομένως θα διέθεταν ιδιόκτητη στέγη και επίσης ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαγορεύεται (και ορθώς) να ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα και ότι, εν κατακλείδι, το μοναδικό εισόδημα  των Δικαστών είναι οι εκ του Λειτουργήματός τους αποδοχές τους, ένα μέρος των οποίων, όπως προαναφέρθηκε, υποχρεωτικά δαπανούν για την άσκηση των καθηκόντων τους, άσκηση η οποία είναι βέβαιο ότι θα καταστεί προβληματική, μετά τις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές, αφού δεν θα επαρκούν πλέον οι αποδοχές τους, για την κάλυψη των ως άνω δαπανών.
         Η επιμονή της Κυβέρνησης και κυρίως του Οικονομικού Επιτελείου, για νέα μείωση των αποδοχών μας και μάλιστα στα ποσοστά και με τον τρόπο, που μας ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών (22%μεσοσταθμικά)προκάλεσε την δικαιολογημένη αγανάκτηση των Δικαστών και πυροδότησε τις αντιδράσεις  και κινητοποιήσεις που αποφασίσθηκαν από κάθε Δικαστική Ένωση, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε δικαστηρίου και κλάδου   και που εφαρμόζονται με καθολική συμμετοχή.
      Εκφράζουμε και πάλι την έντονη ανησυχία μας, για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης και σας καλούμε να εξευρεθεί  λύση, ώστε να επικρατήσει ηρεμία και να επανέλθει η ομαλή Λειτουργία των Δικαστηρίων. Επισημαίνουμε  και πάλι ότι ακόμα και όσοι επιμένουν να αγνοούν την θεσμική θέση των Δικαστών και την Συνταγματική κατοχύρωση των αποδοχών τους και ενδιαφέρονται μόνο για την άσκηση ισοπεδωτικής εισπρακτικής πολιτικής, δεν είναι δυνατόν να αγνοούν ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί τόσο ως παράγων που εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και προστατεύει το δημοκρατικό πολίτευμα , καθώς και ως μοχλός ανάπτυξης και ως εισπρακτικός μηχανισμός , ο οποίος εισφέρει μεγάλα έσοδα στο Κράτος ( ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα εισπραττόμενα ποσά από δικαστικά έξοδα και ποινές μόνο από το Εφετείο Αθηνών,   είναι, κατά μέσον όρο 1.400.000 ευρώ ετησίως και τα αντίστοιχα βεβαιούμενα στις Οικονομικές Εφορίες ποσά 15.000.000 ευρώ ετησίως. Τα ποσά από την ίδια αιτία από όλα τα  δικαστήρια της χώρας είναι τριπλάσια, ενώ πολύ μεγαλύτερα    είναι τα ποσά που εισπράττονται από την καταβολή δικαστικού ενσήμου, για την συζήτηση των αγωγών , από την καταβολή παραβόλων κ.λ.π.  Εξάλλου, από την εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων, ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων , αναμένεται η είσπραξη δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα και με την σχετική δέσμευση του Μνημονίου.
    Η άκαμπτη επιμονή της Κυβέρνησης να αγνοεί όλα τα ανωτέρω και να θέλει να  επιβάλει  επίπεδο Μισθολογίου, το οποίο δεν θα επαρκεί ούτε για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωσή τους, έχει δημιουργήσει στους Δικαστικούς Λειτουργούς την πεποίθηση ότι οι σχεδιαζόμενες νέες μειώσεις των αποδοχών τους έχουν ως στόχο την γενικότερη υποβάθμιση της Δικαιοσύνης , καθώς και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας και του ελεύθερου φρονήματος των Δικαστών , γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει δικαιολογημένα, την αντίδρασή τους .


Οι Πρόεδροι των Ενώσεων

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης
Χρήστος Παπανικολάου ,Πάρεδρος ΣτΕ
Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρ. Εφετών ΔΔ
Ρούσσος- Εμμανουήλ Παπαδάκης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου
Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

ΔΣΑ: Προσοχή! Αλλαγή στις Δικονομικές Προθεσμίες των Φορολογικών και Τελωνειακών Προσφυγών!

Προς ενημέρωση των συναδέλφων και αποφυγή απώλειας δικονομικών προθεσμιών, επισημαίνεται ότι με τη διάταξη του άρθρου πέμπτου κεφ. Β’ παρ. 2 του Ν. 4079/2012 (Φ.Ε.Κ. Α’ 180/20-09-2012) ορίζεται ότι, για πράξεις που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μετά τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου, η προθεσμία άσκησης των φορολογικών και τελωνειακών προσφυγών είναι πλέον τριάντα (30) και όχι εξήντα (60) ημέρες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη:
“2.α. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 66 του ν. 2717/1999 (Α’ 97) προστίθενται λέξεις ως εξής:
«και στις φορολογικές και τελωνειακές προσφυγές εν γένει τριάντα (30) ημερών που αρχίζει όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο».
β. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής καταλαμβάνουν πράξεις που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.”

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Διαχωρίζεται από τα ναρκωτικά η κλωστική κάνναβη

Την εξαίρεση από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά των προϊόντων κλωστικής κάνναβης (sativa L) προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο σχέδιο νόμου με αντικείμενο τον Κώδικα για τα Ναρκωτικά, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
 
Σχετική ερώτηση είχαν απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πάρης Μουτσινάς, Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Γρηγόρης Ψαριανός, ζητώντας να ενημερωθούν για ποιον λόγο η ελληνική νομοθεσία αρνείται να διαχωρίσει την ινδική από την κλωστική κάνναβη, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι βουλευτές είχαν ζητήσει, επίσης, να ενημερωθούν αν υπάρχει πρόθεση να νομιμοποιηθεί άμεσα η καλλιέργεια των ποικιλιών τής Cannabis sativa, οι οποίες θεωρούνται κλωστικές, έτσι ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία από τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Κλωστική κάνναβη (cannabis sativa)

Η κλωστική κάνναβη (Cannabis Sativa) είναι ένα φυτό που καλλιεργείται παγκοσμίως και μπορεί να παράγει ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα-βαφές-βερνίκια, είδη κοσμετικής, προϊόντα διατροφής, ενέργεια και βελτιωτικά εδάφους. Η καλλιέργειά της στην Ευρώπη όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιδοτείται, βάσει των Κανονισμών (ΕΟΚ) 1308/70, (ΕΟΚ) 619/71, (ΕΟΚ) 2358/71, (ΕΟΚ) 1164/89, (ΕΚ) 1529/2000 αλλά και Κανονισμού (ΕΚ) 1782/2003.

Παλαιότερα στη χώρα μας, στα μέσα του 20ου αιώνα, επί δεκαετίες ανθούσε η κλωστοϋφαντουργία που χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη την κλωστική κάνναβη. Η κάνναβη αποτελούσε διαδεδομένη γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν, στήριγμα της οικονομίας πολλών ελληνικών πόλεων (π.χ. μόνο στην Κέρκυρα λειτουργούσαν 5 ή 6 κανναβουργεία).

Σήμερα, η κλωστική κάνναβη δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί θεωρείται ναρκωτική ουσία και εμπίπτει στις απαγορεύσεις του νόμου 3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά». Όμως, η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε THC (τετραυδροκανναβινόλη) είναι μικρότερη από 0,2%, που σημαίνει ότι για να υπάρξει ψυχοτρόπος επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωσή της θα πρέπει να καταναλωθούν τεράστιες ποσότητες σε μια μόνο δόση, που εκ των πραγμάτων αυτό αποκλείεται, όπως ακριβώς αποκλείεται η κατανάλωση 1kg αλατιού ή 1kg σακχαρόζης μονομιάς.(tvxs.gr)

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Το ΣτΕ επέστρεψε το Προεδρικό Διάταγμα για τις συγχωνεύσεις των Ειρηνοδικείων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας διευκρινίσεις




Διευκρινίσεις και επιπλέον στοιχεία που αφορούν στην επιχειρούμενη συγχώνευση των ειρηνοδικείων της χώρας, κατά 50%, ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αναβάλλοντας μέχρι την επεξεργασία του σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται ότι τα 301 ειρηνοδικεία θα συγχωνευθούν και θα φτάσουν τα 153.
Το ΣτΕ επέστρεψε το Προεδρικό Διάταγμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας από την ηγεσία του να διαβιβάσει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο στοιχεία με τις κατατεθειμένες εκκρεμείς υποθέσεις αλλά και εκείνες που έχουν διεκπεραιωθεί με ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσφατα αριθμητικά δεδομένα, από τα οποία να προκύπτει ο φόρτος εργασίας εκάστου ειρηνοδικείου. Επίσης ζητεί στοιχεία που να αφορούν στη στελέχωση και λειτουργία των ειρηνοδικείων (αριθμός ειρηνοδικών, δικαστικών γραμματέων, μεταβατικές έδρες κ.λπ.), όπως και οικονομικά δεδομένα (εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας και στελεχώσεως των ειρηνοδικείων). Μέχρι, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί να λάβουν τα στοιχεία που ζητούν ανέβαλαν την επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.[ethemis.gr]

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η απόφαση της ΓΣ της ΕΔΕ 22-9-2012


Επιγραμματικά
1. Καθημερινή διακοπή των συνεδριάσεων όλων των  Δικαστηρίων  (Πολιτικών και Ποινικών ) από Δευτέρα 24-9-2012 έως 20-10-2012 κατά τις ώρες 10:00  έως 15:00.

2. Νέα ΓΣ στις 20-10-2010
3. Αναστολή δημοσίευσης πολιτικών αποφάσεων (πλήν των επειγουσών) από Δευτέρα 24-9-2012 έως 20-10-2012.
4. Αλλαγή του τρόπου άσκησης των καθηκόντων (υπηρεσία μόνον στα γραφεία)
5. Πιστή τήρηση των ισχυόντων Κανονισμών των Δικαστηρίων και σύγκληση των Ολομελειών για τροποποίησή τους, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που θα προκύψουν.
6. Δικαστική επιδίωξη των δικαιωμάτων μας, με την άσκηση των αναγκαίων  ενδίκων  βοηθημάτων.
7. Μη συμμετοχή σε οποιαδήποτε επιτροπή και συμβούλιο (πειθαρχικά, δασικές επιτροπές, κτηματολογικές επιτροπές, αθλητικά δικαστήρια κτλ)
8. Μετάβαση στα μεταβατικά μόνον μετά από προκαταβολή των εξόδων
πηγή: dikastis.blogspot.com

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου

Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως και έλαβε την εξής απόφαση:
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου καταδικάζει την εκ νέου επιχειρούμενη κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πλήρη κατάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου, που προωθείται με την υιοθέτηση νέων βίαιων μέτρων “μνημονιακής” λογικής, πλήττοντας βάναυσα – κατά τρόπο κοινωνικά άδικο και ανάλγητο – τους θεσμούς και τον  μέσο πολίτη.
Διατρανώνει την έντονη αντίθεσή του και τον  έντονο νομικό προβληματισμό του για την εσχάτως επιχειρούμενη απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και ειδικότερα για την συνεχιζόμενη απαξίωση του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης μέσω των σχεδιαζόμενων περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, παρά την συνταγματική των κατοχύρωση, που άγει σε υποβάθμιση της απονομής του δικαίου και πλήττει την ανεξαρτησία  της δικαιοσύνης αλλά και μέσω της διαιώνισης του συστημικού προβλήματος της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, την απουσία πολιτικών εκσυγχρονισμού  και εν γένει βελτίωσης των υλικοτεχνικών υποδομών των Δικαστηρίων.
Αποφασίζει σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας την αποχή των δικηγόρων- μελών του Συλλόγου από τα καθήκοντά των αύριο 19 Σεπτεμβρίου 2012.
 
                Κόρινθος, 18 Σεπτεμβρίου 2012
                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ                       ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΕΠΙΒΑΤΙΝΟΥ

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Οι δικαστές ξεκινούν στάσεις εργασίας από τις 17 Σεπτεμβρίου

Επίσης, προγραμματίστηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις 22 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφασιστεί για το αν θα κατέλθει, ή όχι, σε απεργία το δικαστικό σώμα.

Πανελλαδική διακοπή των συνεδριάσεων των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων για πέντε μέρες από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (17 Σεπτεμβρίου έως 22 Σεπτεμβρίου 2012) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των αποδοχών, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Οι διακοπές των συνεδριάσεων θα ξεκινούν στις 10:00 και θα διαρκούν έως το τέλος του ωραρίου (15.30).

Εξάλλου, αποφασίστηκε η αναστολή δημοσίευσης δικαστικών αποφάσεων εκτός των κατεπειγουσών, ενώ όλοι οι δικαστές θα υποβάλουν στους διευθύνοντες τα δικαστήρια (προϊσταμένους τους) αίτημα για διάθεση υλικοτεχνικής υποστήριξης (γραφεία, βιβλία, χαρτί, κ.λπ.), έτσι ώστε να εργάζονται στα δικαστήρια και όχι στα σπίτια τους.

Πάντως, ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στον δικαστικό και εισαγγελικό κόσμο είναι ότι:

1) Την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αντικείμενο τις επικείμενες δυσμενείς μεταβολές του ειδικού μισθολογίου των δικαστικών.

2) Δύο μέρες μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών σε Γενική Συνέλευση θα καθορίσουν τη στάση των διοικητικών δικαστών.

3) Στις 16 Σεπτεμβρίου (10:00) στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κατά την οποία θα αποφασισθεί η μορφή των κινητοποιήσεων των εισαγγελέων, σε περίπτωση που η πολιτεία προβεί σε περαιτέρω περικοπές των αποδοχών τους.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει αποφασιστεί την πρώτη μέρα του νέου δικαστικού έτους, 17η Σεπτεμβρίου 2012, στις 12:30 να πραγματοποιηθούν πανδικαστικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις εφετειακές έδρες της χώρας με ταυτόχρονη διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων και διακοπή λειτουργίας των εισαγγελικών γραφείων.

Το πρωί, οι εκπρόσωποι των δικαστικών Ενώσεων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, και ακολούθως εκπρόσωποί τους έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση αυτή, που διήρκεσε μία ώρα περίπου, δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Οι δικαστές έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των αποδοχών τους, τα οποία είχαν θέσει υπόψη και στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί του.

Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός μας άκουσε με προσοχή. Θεωρούμε ότι τουλάχιστον έδωσε την προσοχή, την οποία έπρεπε να δώσει. Είχαμε τη σωστή αντιμετώπιση, εννοούμε από πλευράς σεβασμού του θεσμικού μας ρόλου. Θα φανεί πλέον εκ του αποτελέσματος ποια θα είναι η έκβαση».

Πάντως, τελευταία ελπίδα των δικαστών παραμένει η αναμενόμενη συνάντηση, την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου, των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.[newsit.gr]

Όλη η Ελλάδα Χρυσή Αυγή!

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για την εφημερίδα «Το Ποντίκι», η Χρυσή Αυγή είναι πλέον το τρίτο κόμμα και βρίσκεται κοντά στο 10%. Είναι πολύ ευχάριστη η άνοδος της Χρυσής Αυγής, αν και υπολογίζω τη δύναμή της γύρω στο 40%.
Μακάρι να ανέβει κι άλλο η Χρυσή Αυγή, ώστε να μάθουμε επιτέλους πόσοι είναι οι φασίστες σε αυτή τη χώρα.
Μπορεί στην Ελλάδα να γεννήθηκε η Δημοκρατία αλλά γεννήθηκε και η Τυραννία, αν και αυτό αποφεύγουμε να το επισημαίνουμε γιατί δεν μας συμφέρει.
Είναι γνωστό πως στην Κατοχή εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές. Ήταν γεμάτη η χώρα από καταδότες, δωσίλογους και κάθε λογής ρουφιάνους.
Κατά έναν περίεργο τρόπο, όλοι αυτοί απουσιάζουν από τα βιβλία της Ελληνικής Ιστορίας που είναι γεμάτα από ήρωες που πολεμάνε σαν Έλληνες και Έλληνες που πολεμάνε σαν ήρωες.
Επίσης, μετά την Κατοχή, όλα αυτά τα φασισταριά –αντί να εκτελεστούν επί τόπου- πήραν θέσεις και αξιώματα, ενώ όσοι έκαναν αντίσταση στους κατακτητές κυνηγήθηκαν λυσσαλέα.
Κατά τη διάρκεια της χούντας, αντίσταση έκαναν ελάχιστοι Έλληνες. Ήταν επειδή η Ελλάδα, ουσιαστικά, είναι γεμάτη φασίστες. Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών και όλοι βολεμένοι.
Τις τελευταίες δεκαετίες, μετά τη χούντα, όλοι οι φασίστες βρήκαν καταφύγιο στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, και έκαναν τους δημοκράτες γιατί τους τάιζαν ασύστολα.
Τώρα που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να ταΐζουν όλους αυτούς τους φασίστες, αυτοί απελευθερώθηκαν, αποενοχοποιήθηκαν και δηλώνουν με περηφάνια πως είναι φασίστες.
Καμία συμμετοχή στο έγκλημα της χρεοκοπίας της χώρας δεν είχαν αυτοί οι προδομένοι πασόκοι και νεοδημοκράτες που τώρα είναι χρυσαυγίτες. Προήλθαν από παρθενογένεση.
Τώρα λύνεται και η απορία όλων αυτών που απορούσαν για το ποιοι Έλληνες συνεργάζονταν με τους κατακτητές και κάρφωναν Έλληνες πατριώτες φορώντας κουκούλες.
Δείτε τους χρυσαυγίτες και θα καταλάβετε ποιοι ήταν αυτοί οι Έλληνες.
Μη σας ξεγελάει η πολλή «πατρίδα» στο λεξιλόγιο της Χρυσής Αυγής. Οι μεγαλύτερες καταστροφές για την Ελλάδα προήλθαν από ντεμέκ υπερπατριώτες.
Είναι πολύ θετική η άνοδος της Χρυσής Αυγής για τη χώρα μας, γιατί θα πρέπει επιτέλους να μην φοβόμαστε την αλήθεια και να σταματήσουμε να κρύβουμε τους φασίστες στα κόμματα εξουσίας.
Να μάθει όλος ο πλανήτης πως η Ελλάδα είναι τίγκα στους φασίστες και τους ρατσιστές.
Να μη φοβόμαστε την αλήθεια.
(Αυτός ο μεγάλος σταυρός στη φωτογραφία είναι στο Καμπί στη Ζάκυνθο. Τον έφτιαξε η χούντα. Πίσω από τον σταυρό υπάρχει ένας πολύ μεγάλος γκρεμός. Από εδώ πετούσαν οι κομμουνιστές τους φασίστες στη θάλασσα. Γιατί, σε αυτή τη χώρα, υπήρξαν και πολύ καλές μέρες.)[pitsirikos]

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Γ.Παπανδρέου θα διδάσκει «διαχείριση κρίσεων» στο Χάρβαρντ

Τις βαλίτσες του για την Αμερική ετοιμάζει, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να διδάξει στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ως επισκέπτης καθηγητής. Αντικείμενο του μαθήματος του πρώην πρωθυπουργού δεν θα είναι άλλο από τη διαχείριση κρίσεων, την ανάλυση της οικονομικής κρίσης αλλά και τις δυσκολίες της αντιμετώπισής της εντός Ευρωζώνης.

Αναλυτικά το ντικείμενο των διαλέξεων που θα δώσει ο κ. Παπανδρέου είναι:
  • Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι επιπτώσεις της κρίσης, διεθνώς, οι συστημικές αδυναμίες της ευρωζώνης και οι θεσμικές ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σκέψεις και προτάσεις για τη θωράκιση της ευρωζώνης, τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και τη θέσπιση κανόνων για τη ρύθμιση και τον έλεγχο των αγορών.
  • Η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και η συμβολή της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και οι εξελίξεις από την Αραβική Άνοιξη.