Δεν πάει πολύς καιρός από τον περασμένο Μάρτιο, και την εξαγγελία από τον τότε Υπουργό-«Προστάτη του Πολίτη» Χρυσοχοΐδη δημιουργίας ενός στρατόπεδου συγκέντρωσης μεταναστών στη Νεάπολη Κοζάνης.Οι μαζικές τότε αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές παρέπεμψαν το ζήτημα στις καλένδες. Στην πραγματικότητα ήταν ένα θέμα που άνοιξε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που ενώ ήξερε ότι ούτε «λύση» είναι στο «πρόβλημα», ούτε αποδεκτό θα γίνει από τον κόσμο, παρ’ όλα αυτά βόλευε μια χαρά:
1) τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, για να ξεχάσει τα μνημόνια και τους υπαίτιους: τους τραπεζίτες, τους πλούσιους και τα κόμματά τους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
2) τη μετατόπιση της ατζέντας δεξιά από τους τοπικούς και κοινοβουλευτικους των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που έχοντας χάσει τελείως το παιχνίδι στο γήπεδο των κοινωνικών-οικονομικών θεμάτων, έκαναν απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσουν ψηφοφόρους με τα θέματα του «νόμου και τάξης», ψαρεύοντας στο φόβο, την ανασφάλεια και την άγνοια
3) ήταν η ευκαιρία για να ξεμυτίσει η εγκληματική συμμορία Χρυση Αυγή, που μέχρι τότε δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις στο νομό, όντας αδύναμη και περιθωριοποιημένη. Σε μια περίοδο που ο κόσμος μετατοπιζόταν κοινωνικά προς το μαζικό ξεσηκωμό και πολιτικά προς τα αριστερά, χρειαζόταν ένα «ριζοσπαστικό δεξιό άκρο» για να απορροφήσει ένα κομμάτι της αγανάκτησης, ένας χώρος που είναι χρήσιμο να μεγαλώσει για να χρησιμοποιηθεί ενάντια στο κίνημα και την αριστερά στον καιρό των μνημονίων.
Τότε είχαμε εκφράσει το φόβο ότι το σενάριο είναι πολύ βολικό και πιθανό να επαναληφθεί και σε άλλες πόλεις. Δεν αργήσαμε πολύ να επιβεβαιωθούμε, μιας που το ίδιο σενάριο εφαρμόστηκε στην Κόρινθο και φτάσαμε στα «επεισόδια» της 23/8/2012.
Μεσολάβησαν οι εκλογές, οι τηλεοπτικές μπουνιές του τραμπούκου Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη το 27% του ΣΥΡΙΖΑ και το 7% της ΧΑ. Μέσα στο κατακαλόκαιρο αποφασίστηκαν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις από την τρικομματική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ. Για να περάσουν αυτά χωρίς να ενισχυθεί η αριστερόστροφη πορεία του κόσμου, έπρεπε να επιστρατευτεί ξανά ο πετυχημένος αποδιοπομπαίος τράγος, οι μετανάστες. «Ξένιος Δίας» και πογκρόμ της αστυνομίας, δεκάδες δολοφονικές θρασύδειλες επιθέσεις χρυσαυγιτών (με νεκρούς και τραυματίες μετανάστες) με την ασυλία από την ΕΛ.ΑΣ, εκατοντάδες ρατσιστικά περιστατικά σε όλη την Ελλάδα που δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η αξιοποίηση της ιστορίας του «δράκου» της Πάρου. Από τις δηλώσεις του Λοβέρδου για «υγειονομική βόμβα», περάσαμε στις δηλώσεις που έκανε ο Στ. Τοπαλιδης, περιφερειακός Συμβουλος της ΝΔ, ότι θα κανει τους «έγχρωμους» μετανάστες …χρωμοσαμπουάν και τέλος, πολύ φυσικά, στο να αποκαλεί βουλευτής στη Βουλή τους ξένους εργάτες «σκουπίδια».
Και , μια που για τη Χρυση Αυγη είχε προηγηθεί η πρόβα τζενεράλε στην Κοζάνη (όταν κατάλαβαν ότι έχουν «πεδίο δόξης λαμπρό») και η σωρεία εγκληματικών επιθέσεων που έμειναν αναπάντητες από αστυνομία και δικαιοσύνη, φτάσαμε στη στημένη «συμπλοκή» των νεοναζί εθνικιστών με τα ΜΑΤ, για να ενισχυθεί το «ριζοσπαστικό» προφίλ τους , η εικόνα των «λεβεντόπαιδων» ακόμα περισσότερο . Τα «λεβεντόπαιδα» που επιτίθενται δέκα-δέκα σε έναν μετανάστη με οπλισμό της ΕΛ.ΑΣ, τα «λεβεντόπαιδα» που στο σώμα της αστυνομίας είχαν τον ποσοστό-ρεκόρ ψήφων (50%), είχαν προαναγγείλει την «παρέμβασή» τους στην Κόρινθο. Η αστυνομία (το σώμα ψηφοφόρων τους δηλαδή) που γνώριζε ότι θα ακολουθήσει “σύγκρουση” με ένοπλους, έστειλε αστυνομικούς …λιγότερους από τους νεοναζί. Έγινε σύγκρουση με ενόπλους και δεν άνοιξε ρουθούνι. Είδαμε κάποια αμοιβαία χάδια, κάποιες φιλικές συνενοήσεις , είδαμε την αστυνομία να οπισθοχωρεί, είδαμε τα ΜΑΤ να βριζονται, να γίνονται δέκτες αντικειμένων και ουτε καν να γυρναν την πλάτη τους για να δουν τους υπαίτιους (ποσο μαλλον για να τους συλλαβουν).
Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε την αντιμετώπιση των ίδιων ένστολων σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις των συνδικάτων, των πλατειών και της Αριστεράς, με τους τόνους χημικών, τα ανοιγμένα κεφάλια που έφτασαν να στέλνουν αριστερούς ή αντιεξουσιαστές ανθρώπους σε κώμα στο νοσοκομείο, οι προσαγωγές-συλλήψεις στο σωρό …πριν-κατά τη διάρκεια και μετά τις πορείες. Ούτε βέβαια ο κόσμος του κινήματος έχει κατσαβίδια, σουγιάδες και άλλα …πολυεργαλεία, αλλιώς θα πήγαινε μέσα με τον «τρομονόμο». Δεν ξεχνάμε τον Παναγιώτη με τα πράσινα σταράκια που μπήκε στη φυλακή ένα μήνα γιατί …έτσι, τον Κυπριο φοιτητη που ξυλοφορτώθηκε σε πορεία της 17 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη ή τον φοιτητή με τις πυτζάμες που κατέβηκε να πετάξει τα σκουπίδια και οι αστυνομικοί του φορτώσανε μολότοφ. Δεν ειδαμε κανενα καναλι να κατηγορει τους “κουκουλοφορους” τρομοκράτες που παρακωλυουν το κράτος, όπως γινεται με αντιστοιχες πορείες “αναρχοσυριζαιων”. Ουτε «προκλήθηκε χάος», ούτε “εκλεισε η κυκλοφορία” ουτε “παρεμποδίστηκε η αγορα” ουτε τιποτα.
Έτσι ξεγυμνώθηκε το θεατρικό των «αντισυστημικών» Νεοναζι και της ΕΛΑΣ με σκηνοθέτη την κυβέρνηση των μνημονίων.
Σε ότι μας αφορά όχι μόνο καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά τα ναζιστικής έμπνευσης στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και
• Καταγγέλουμε την ενορχηστρωμένη προσπάθεια που γίνεται με τη συνεργασία τρικομματικής-αστυνομίας-Χρυσής Αυγής, για να φορτωθούν οι ευθύνες από τα μνημόνια και τα δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα όχι στους τραπεζίτες, αλλά στης γης τους κολασμένους – όχι στους ξένους της τρόικα, αλλά τους φτωχούς ξένους εργάτες.
• Καταγγέλουμε τη ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ συμμορία Χρυσή Αυγή που έκανε πλάτες στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και στον μεγαλοτραπεζίτη Σάλλα, αλλά κατά τα άλλα έχει το θράσος να παρουσιάζει θεατρικά δρώμενα με την ΕΛ.ΑΣ ως παράδειγμα «αντισυστημικής» δράσης, τη στιγμή που καθημερινά δρα εγκληματικά υπό την προστασία της. Δεν θα αφήσουμε να μας διασπάσουν οι δυνάμεις των τραπεζιτών, οι μνημονιακοί και οι νεοναζί. Μόνο ενωμένος ο κόσμος της εργασίας, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να δώσει νικηφόρα τη μάχη ενάντια στα αφεντικά και τα τσιράκια τους.
• Διεκδικούμε νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα και σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες, και όχι μόνο για τις «αγορές» (αλήθεια για τους «ξένους επενδυτές» γιατί δεν κλείνουν τα σύνορα;) .Το «πρόβλημα» της μετανάστευσης γεννιέται από τον καπιταλισμό των πολέμων και των κατεστραμμένων οικονομιών και θα «λυθεί» με την ανατροπή του. Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες, είναι εργάτες που θέλουν να πάνε σε χώρες που μπορούν να βρουν δουλειά και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη νομιμοποίηση και την ελεύθερη μετακίνησή τους. Την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των Ελλήνων νέων προσανατολίζεται στη μετανάστευση λόγω της ανεργίας κι αντιμετωπίζει το ρατσισμό, δε δεχόμαστε τη γκεμπελική ταύτιση «λαθρο»μετανάστευσης κι εγκληματικότητας. Η εγκληματικότητα ντόπιων και ξένων είναι απότοκο της φτώχειας , της εξαθλίωσης και της ανεργίας και αντιμετωπίζεται με κοινωνική πολιτική, με αυξήσεις και προσλήψεις κι όχι με αστυνομικά πογκρόμ ούτε με ασυλία στους φασίστες. Η κυβέρνηση εξουθενώνει οικονομικά τους ντόπιους εργαζόμενους, ενώ ξοδεύει υπέρογκα ποσά για αστυνομία,καμερες, τείχη στον Έβρο, στρατόπεδα συγκέντρωσης, οπλικά συστήματα. Άρα τα …λεφτά υπάρχουν. Γιατι δεν πηγαίνουν σε δουλειες για τους ανέργους, στις ανάγκες των απλών ανθρώπων που υποφέρουν; Γιατί κλείνουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες;
• Το μνημόνιο των τραπεζιτών και της κυβέρνησης πρέπει και μπορεί να ανατραπεί με τον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών, συνδικάτων, φορέων και Αριστεράς. Με πρώτο σταθμό την πανελλαδική διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη, να δώσουμε την ώθηση για ένα νέο παλλαϊκό ξεσηκωμό που θα ανατρέψει την τρικομματική Σαμαρά και τα μνημόνια τους. Για να επιβάλλουμε να πληρώσουν την κρίση αυτοι που τη δημιουργησαν: οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, αυτοί που έχουν 600 δις στην Ελβετία, οι «από πάνω» και οι πολιτικοί τους. Λεφτά υπάρχουν και πρέπει να να τα πάρουμε όλοι εμείς «οι από κάτω» στην υπηρεσία της κοινωνίας, για τις λαϊκές ανάγκες.
• ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΤΡΩΣΗΣ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
• ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
• ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

(Στις φωτο χρυσαυγίτες με επωμίδες, επιγονατίδες και πτυσσόμενο γκλομπ made by ΔΙΑΣ)