Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΔΣ Καλαμάτας: Ψήφισμα – Απόφαση περί της απαράδεκτης κατάστασης της υγειονομικής περίθαλψης των Δικηγόρων της Καλαμάτας


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αποφάσισε, κατά τη συνεδρίαση της 16-12-2011, ομόφωνα τα εξής: Οι Δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας υπάγονται για την υγειονομική τους περίθαλψη στον ΤΥΔΕ
Προς:
1/ Tο ΕΤΑΑ – ΤΥΔΕ, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
2/ Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεωργίου Κουτρουμάνη.

Κοινοποίηση:
Στους Δικηγορικούς Συλλόγους όλης της χώρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αποφάσισε, κατά τη συνεδρίαση της 16-12-2011, ομόφωνα τα εξής:
Οι Δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας υπάγονται για την υγειονομική τους περίθαλψη στον ΤΥΔΕ, που είναι ο Τομέας Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, υπαγόμενος στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α).
Καίτοι οι ασφαλισμένοι Δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας έχουν εμπρόθεσμα καταβάλει τις εισφορές τους και συνεχίζουν μέσω του ενσήμου ΤΥΔΕ να ενισχύουν καθημερινά τα οικονομικά του, εν τούτοις εδώ και 2 χρόνια περίπου οφείλει ο φορέας στα μέλη του δαπάνες φαρμακευτικής, ιατρικής, οδοντιατρικής, παρακλινικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, οι οποίες ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού είναι να διακόπτονται οι συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς και οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των δικηγόρων Καλαμάτας να μην εξοφλούνται.
Πρόσφατα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας ουσιαστικά κατήγγειλε τη σύμβαση του με τον ΤΥΔΕ λόγω μη εξόφλησης των οφειλών του προς τους φαρμακοποιούς της Μεσσηνίας, με συνέπεια να μην εκτελούνται πλέον οι συνταγές φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους δικηγόρους της Καλαμάτας. Έτσι, λοιπόν, οι δικηγόροι της Καλαμάτας είναι σήμερα αναγκασμένοι να πληρώνουν τα φάρμακα τους και να ακολουθούν στην συνέχεια την διαδικασία αποστολής συνταγών και αποδείξεων προς τον Τ.Υ.Δ.Ε προς εκκαθάριση και πληρωμή των εξόδων, η οποία οριστική εκκαθάριση ουσιαστικά γίνεται μετά από 2-3 χρόνια περίπου.
Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό πρόβλημα, που δημιουργείται στους φαρμακοποιούς, από την μη καταβολή των οφειλομένων σε αυτούς, μεταφέρεται αποκλειστικά στους ασφαλισμένους δικηγόρους Καλαμάτας, οι οποίοι αναλαμβάνουν σήμερα ολόκληρο το κόστος της φαρμακευτικής τους αγωγής, οποιουδήποτε ποσού και αν είναι αυτό.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, ιδιαίτερα δε για όσους δικηγόρους πάσχουν από σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, που χρειάζονται φάρμακα υψηλού μηνιαίου κόστους και χρειάζεται άμεση επίλυση.
Οι υπεύθυνοι υγειονομικής περίθαλψης του Ε.Τ.Α.Α για τον τομέα Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ), όφειλαν να μεριμνήσουν για την τακτοποίηση αφενός των χρονιζόντων προβλημάτων του, μεταξύ των οποίων και η μη εκκαθάριση – εξόφληση των φαρμακευτικών συνταγών, αφετέρου για την αντιμετώπιση του προκύψαντος προβλήματος,  της ουσιαστικής καταγγελίας των συμβάσεων από τα φαρμακεία του Νομού Μεσσηνίας.
Η συνεχιζόμενη αδιαφορία για την αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας των δικηγόρων Καλαμάτας, σε συνδυασμό και με την πρωτοφανή οικονομική κρίση, που συνεπάγεται την αδυναμία του ασθενή δικηγόρου της Καλαμάτας να καλύψει με έξοδα του την φαρμακευτική του περίθαλψη, συμπεραίνει κανείς ότι ο ασφαλιστικός φορέας μας, ο ΤΥΔΕ, αποδέχεται ακόμη και το θάνατο του δικηγόρου της Καλαμάτας. Είναι αυτονόητο ότι η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό για κάθε άνθρωπο, επομένως η ευθύνη των αρμοδίων, για παράλειψη οφειλομένων νομίμων ενεργειών, είναι μεγάλη, αφού απειλείται από τις παραλείψεις τους ακόμα και η ζωή μας.
Τα γεγονότα αυτά πλήττουν στους δύσκολους σημερινούς καιρούς σοβαρά τον ατομικό, οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε ασφαλισμένου δικηγόρου, που εξ’ ιδίων έχει καταβάλει δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σημαντικού ποσού, οι οποίες ουσιαστικά δεν του επιστρέφονται ποτέ.
Ούτε τα χρήματα που έχει πληρώσει και δικαιούται από τον ΤΥΛΕ να πληρωθεί, λαμβάνει ο δικηγόρος, ούτε επιτυγχάνει την αντίστοιχη φορολογική απαλλαγή.
Ουσιαστικά οι Δικηγόροι της Καλαμάτας είναι χωρίς υγειονομική περίθαλψη για την οποία έχουν πληρώσει τις εισφορές τους. Σε λίγο καιρό δεν θα τους δέχονται ούτε τα νοσοκομεία.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ.
Δεν αναζητούμε τώρα ποιος έφταιξε. Προέχει η επίλυση του πιο πάνω θέματος. Αυτό βαρύνει τις διοικήσεις ΕΤΑΑ ΤΥΔΕ και το αρμόδιο Υπουργείο που τις ελέγχει.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει προς τις διοικήσεις ΕΤΑΑ και ΤΥΔΕ την έντονη δυσφορία του για την απαράδεκτη δημιουργηθείσα κατάσταση υγειονομικής περίθαλψης των δικηγόρων της Καλαμάτας.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη αυτή αντιμετώπιση επιστημόνων, ασφαλισμένων μελών του ΤΥΔΕ.
Απαιτούμε την άμεση εκκαθάριση και πληρωμή των οφειλομένων δαπανών στους δικηγόρους της Καλαμάτας.
Ο κ. Υπουργός Εργασίας, στον οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, με την ευαισθησία που τον διακρίνει, καλείται να λάβει τα αναγκαία προσήκοντα μέτρα και να μας ενημερώσει για τους λόγους και τις αιτίες που ο ΤΥΔΕ έχει περιέλθει στην κατάσταση αυτή και απαιτούμε την άμεση καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής του κράτους στην ασφάλιση των ασφαλισμένων μετά την 1-1-1993, το οποίο αρνείται διαχρονικά η πολιτεία να καταβάλλει.
Μέχρι επιλύσεως του ως άνω θέματος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας παρά το ότι θεωρεί αδιαπραγμάτευτο τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και αφού προφανώς δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα μεταξύ των καταβαλλομένων από τους δικηγόρους εισφορών στον ΤΥΔΕ και των στοιχειωδών υποχρεώσεων αυτού προς τους ασφαλισμένους δικηγόρους Καλαμάτας, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ να μην χορηγεί στα μέλη του ένσημα του ΤΥΔΕ ώστε να μην επικολλάται κανένα τέτοιο ένσημο σε δικόγραφο και θα συστήσει στα μέλη του να μην καταβάλλει κανένας πλέον καμία μηνιαία ασφαλιστική εισφορά μέχρι την οριστική τακτοποίηση - διευθέτηση του εν λόγω θέματος.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ο βαρυποινίτης Βλαστός κρατάει ομήρους και ζητά να απελευθερωθεί



 
Θρίλερ στον Κορυδαλλό με πρωταγωνιστή τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό, ο οποίος κρατάει ομήρους τρία άτομα και ζητά την απελευθέρωση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί αποτυχημένη  απόπειρα απόδρασης, μαζί με πέντε ακόμη κρατούμενους, ανάμεσα στους οποίους και ένας κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσίες Πυρήνων της Φωτιάς. Όταν οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι δεν κατάφεραν να αποδράσουν επέστρεψαν στο επισκεπτήριο την ώρα που βρισκόταν 25  επισκέπτες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το όπλο πέρασε στην κατοχή κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί αν οι υπόλοιποι όμηροι είναι υπάλληλοι των φυλακών ή επισκέπτες. Αυτή την ώρα οι αρχές των φυλακών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον βαρυποινίτη προκειμένου να απελευθερώσει τους ομήρους και να αφήσει το όπλο.

Στο σημείο έχει αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη, μαζί με διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ολόκληρη η φυλακή έχει κυκλωθεί από περιπολικά της Άμεσης Δράσης και άνδρες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ.

Στις φυλακές έσπευσε ο αρμόδιος εισαγγελέας των φυλακών καθώς και ο υφυπουργός δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα φυλακών, Γιώργος Πεταλωτής

Ο Παναγιώτης Βλαστός, ήταν το  κεντρικό πρόσωπο του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος», που φέρεται να τέλεσε και την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. [protothema.gr]

Άσκηση διαδικασίας αυτοφώρου σε περιπτώσεις μη καταβολής επιδόματος εορτών Χριστουγέννων


Για μία ακόμη χρονιά η Επιθεώρηση Εργασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανή πρόθεση των εργοδοτών για μη εμπρόθεσμη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. κ. Χάλαρης Μιχάλης, όπως αναφέρεται και στην υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 2266/17.12.2010 εγκύκλιό του, η οποία είναι σε ισχύ, καλεί τους Επιθεωρητές Εργασίας, σε περίπτωση μη καταβολής του επιδόματος εορτών, μέσα στην τασσόμενη εκ του νόμου προθεσμία, να επεμβαίνουν άμεσα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Το Δώρο Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και η καθυστέρηση καταβολής του επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Χριστουγέννων, όπως επισημαίνεται και στην εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα, καθορίζεται πάγια σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α/80). Συγκεκριμένα στην ως άνω ΚΥΑ, προβλέπεται ότι:

- Στο αρ.1, παρ.2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Χριστουγέννων 2011 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 1-5-2011 μέχρι 31-12-2011.

- Στο αρ.3 παρ.1 ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου 2011, συγκεκριμένης δηλαδή ημερομηνίας (ΑΠ 1485/07). Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας ελύθη προ της 10ης Δεκεμβρίου, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως. Μεταγενέστερη της ημερομηνίας αυτής αύξηση αποδοχών δεν λαμβάνεται υπόψη.

- Στο αρ.10 παρ.1 ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων θα γίνει μέχρι της 21ης Δεκεμβρίου. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

- Η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) είναι δε το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του δώρου.

- Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το αρ.8 παρ.1 του Ν. 2336/95.

Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του ΚΠΔ.

Είναι σαφές ότι οι διατάξεις που αφορούν στο επίδομα εορτών είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης και προαιρετικής εφαρμογής τους. Η συμμόρφωση όλων στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον επιθυμούμε να αφήσουμε στο παρελθόν ότι μας καθήλωνε και μας τροχοπεδούσε ως Κράτος και ως κοινωνία, αποτελεί μονόδρομο. Το Σ.ΕΠ.Ε. και οι Επιθεωρητές Εργασίας, συνεπείς στο έργο και το ρόλο τους, παραμένουν ετοιμοπόλεμοι προκειμένου να υπερασπιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με ιδιωτικό συμφωνητικό η συναινετική λύση γάμου

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Με ιδιωτικό συμφωνητικό θα γίνεται η συναινετική λύση του γάμου, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο έδωσε στη δημοσίοτητα ο υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Με ιδιωτικό συμφωνητικό η συναινετική λύση γάμου

Στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχουν ακόμη παρεμβάσεις που αφορούν στην παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων, τις εργατικές διαφορές, τα ασφαλιστικά μέτρα και άλλά.
Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα αναρτηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο διαδίκτυο προβλέπει, επίσης, την καθιέρωση πιλοτικής δίκης (δίκες εξπρές) και στο Ελεγκτικό Συνέδριο πλέον του Συμβουλίου Επικρατείας που ήδη ισχύει και την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, ενώ καθιερώνεται το δικαίωμα αποζημίωσης των πολιτών σε περίπτωση καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης από τα ελληνικά δικαστήρια.

Αναλυτικότερα:

Με ιδιωτικό συμφωνητικό η συναινετική λύση γάμου

H συναινετική λύση του γάμου, γίνεται σύμφωνα με το νομοσχέδιο με ιδιωτικό συμφωνητικό (γραπτή συμφωνία) των δύο πλευρών και με αναγκαία παράσταση δικηγόρου, (ένας για κάθε μέρος), αλλά και με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου ή τον νόμιμο αντικαταστάτη του, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον δεύτερη συζήτηση για τη λύση του γάμου με συμφωνία των μερών.

Με ιδιωτικό συμφωνητικό η συναινετική λύση γάμου

Παράλληλα, τα διαζύγια με αντιδικία, η ακύρωση του γάμου, η αναγνώριση της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας του γάμου, οι σχέσεις των συζύγων κατά τη διάρκεια του γάμου, καθώς και οι διαφορές από τις σχέσεις γονέων και τέκνων μεταφέρονται από τα Πολυμελή στα Μονομελή Πρωτοδικεία.

Παράταση ωραρίου διεξαγωγής δικών κατά δύο ώρες

Το ωράριο διεξαγωγής των δικών παρατείνεται κατά δύο ώρες (από 3 μ.μ. που λήγει σήμερα παρατείνεται έως τις 5 μ.μ.). Η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο τους γραμματείς της έδρας και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των δικαστηρίων και όχι το σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων. Οι δύο επιπλέον ώρες θα καλυφθούν ή με υπερωριακή αμοιβή ή με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως είναι η παροχή έξτρα ρεπό στους δικαστικούς υπαλλήλους.

Σε 60 ημέρες ο προσδιορισμός των εργατικών αγωγών

Ειδικό κεφάλαιο αποτελούν οι τροποποιήσεις που επέρχονται στις εργατικές διαφορές (απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών κ.λπ.) όπως και στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων.

Ειδικότερα, οι εργατικές αγωγές θα προσδιορίζονται μέσα σε 60 ημέρες από την κατάθεση και η απόφαση θα εκδίδεται μέσα σε ένα μήνα και σε ημερομηνία που θα ορίζει ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) Όλα τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικάζονται από τα Μονομελή Πρωτοδικεία προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των Πολυμελών Πρωτοδικείων.

β) Η προσωρινή διαταγή θα συζητείται μετά από προηγούμενη κλήση του εργοδότη και σε περίπτωση που γίνει δεκτή, η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίζεται μέσα σε 30 ημέρες.

γ) Η απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα θα δημοσιεύεται αμέσως μετά την περάτωση της ακροαματικής διαδικασίας και το αργότερο σε 48 ώρες μετά τη συζήτηση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν δεν είναι εφικτή η έκδοση της απόφασης στους χρόνους αυτούς, τότε ο δικαστής οφείλει να ορίσει από έδρας συγκεκριμένη ημέρα για την έκδοση και δημοσίευση της απόφασης, εντός 20 ημερών το αργότερο από τη δικάσιμο.

Ακόμη, στις ειδικές διαδικασίες ο δικαστής υποχρεούται να εκδώσει την απόφασή του είτε επί της έδρας είτε εντός 48 ωρών είτε σε δύσκολες υποθέσεις μέσα σε 20 ημέρες, σε χρόνο όμως και τόπο που ο ίδιος θα ορίσει. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η κατάθεση των προτάσεων να γίνεται τρεις ημέρες πριν τη συζήτηση της υπόθεσης, έτσι ώστε ο δικαστής να έχει λάβει υπόψη του τους ισχυρισμούς και τα αποδεικτικά στοιχεία αμφοτέρων των πλευρών.

Στο Ειρηνοδικείο η αρμοδιότητα δημοσίευσης διαθήκης

Στα Ειρηνοδικεία της χώρας τα οποία θα συγχωνευθούν έτσι ώστε να μην υπάρχουν «νεκρά» Ειρηνοδικεία, μεταφέρεται μεγάλη δικαστηριακή ύλη.

Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο αποκτά την αρμοδιότητα στο σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για τις δημοσιεύσεις των διαθηκών.

Ειδικότερα, η αρμοδιότητα δημοσίευσης της διαθήκης μεταφέρεται από το Πρωτοδικείο στο Ειρηνοδικείο και θα γίνεται πλέον με διάταξη του Ειρηνοδίκη. Σε διαδικασία ενώπιον του Ειρηνοδίκη μεταφέρεται και η διαδικασία δημοσίευσης της μυστικής διαθήκης, ενώ η έκδοση του κληρονομητηρίου θα γίνεται πλέον με διάταξη του Ειρηνοδίκη.

Ο Ειρηνοδίκης έχει αρμοδιότητα για έκδοση απόφασης σφράγισης πραγμάτων, αλλά η διενέργειά της γίνεται από συμβολαιογράφο.

Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου μεταφέρεται από τα Μονομελή Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία η αρμοδιότητα του ορισμού προσωρινής διοίκησης νομικού προσώπου, η οποία θα γίνεται πλέον με διάταξη του Ειρηνοδίκη.

Μεταφέρεται από τον πρόεδρο Πρωτοδικών στον Ειρηνοδίκη η αρμοδιότητα ορισμού εκκαθαριστή, η οποία θα γίνεται πλέον με διάταξη του Ειρηνοδίκη.

Απλοποιείται και συντομεύεται η διαδικασία δημοσίευσης καταστατικού Σωματείου και δεν απαιτείται απόφαση του Πρωτοδικείου, αλλά αρκεί διάταξη του Ειρηνοδίκη.

Θέσπιση Μονομελούς Εφετείου κακουργημάτων

Σύμφωνα με το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, θεσπίζεται Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων για συγκεκριμένα κακουργήματα που δεν επιφέρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το Μονομελές Εφετείο θα δικάζει αποδείξιμα κακουργήματα, όπως υποθέσεις ναρκωτικών, διακεκριμένες κλοπές, ληστείες, του νόμου περί αλλοδαπών, του νόμου περί λαθρεμπορίας, του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, του νόμου περί τυχερών παιχνιδιών και του νόμου περί αθλητικής βίας.

Στο αρχείο οι ανώνυμες καταγγελίες

Ανώνυμες καταγγελίες τίθενται αμέσως στο αρχείο. Διατηρείται όμως το δικαίωμα του εισαγγελέα να διατάξει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκαταρκτική εξέταση, ενώ σε υποθέσεις το αντικείμενο των οποίων απαιτεί ειδικές γνώσεις, ο ανακριτής μπορεί να ζητήσει από τον εισαγγελέα Εφετών, που έχει την ανώτατη διεύθυνση της ανάκρισης, όπως ορίσει ειδικούς επιστήμονες για την υποβοήθηση του έργου της ανάκρισης. Ο ορισμός των ειδικών επιστημόνων γίνεται μεταξύ αυτών που υπηρετούν στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Προσωρινή κράτηση

Διάταξη του πολυνομοσχεδίου προβλέπει ότι προσωρινή κράτηση μπορεί να διαταχθεί και όταν το έγκλημα τελέστηκε κατ' εξακολούθηση ή στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης ή υπάρχει μεγάλος αριθμός παθόντων απ' αυτό, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση, αποφαίνεται την ίδια ημέρα, που απολογήθηκε ο κατηγορούμενος, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, το οποίο συνεδριάζει, αμέσως, ως συμβούλιο και αποφασίζει, αφού προηγούμενα ακούσει τη γνώμη του εισαγγελέα και των διαδίκων. Μάλιστα, μέχρι την έκδοση της απόφασης ο κατηγορούμενος κρατείται.

Εξάλλου, αν ο κατηγορούμενος για κακούργημα ο οποίος δεν έχει συνήγορο, αρνηθεί την υπεράσπιση του από τον διορισμένο δικηγόρο που έγινε με βάση τον πίνακα του Δικηγορικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου διορίζει σε αυτόν άλλον, δεύτερο, συνήγορο από τον ίδιο πίνακα. Σε περίπτωση νέας άρνησης του κατηγορουμένου, το δικαστήριο προβαίνει στην εκδίκαση της υπόθεσης χωρίς διορισμό συνηγόρου. Φυσικά ο κατηγορούμενος δικαιούται σε οποιαδήποτε στάση της δίκης να διορίσει συνήγορο υπεράσπισης της απολύτου ελεύθερης επιλογής του.

Αναβολή δικών

Οι αναβολές των δικών θα γίνονται πλέον σε δικάσιμο, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος δικαστής που προήδρευε του δικαστηρίου, που χορήγησε την αναβολή, ενώ η συγχώνευση των ποινών θα γίνεται πλέον από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών και όχι από το δικαστήριο. Κατά της πράξης του εισαγγελέα επιτρέπεται προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο.

Πταίσματα η ελαφρά σωματική βλάβη, η εξύβριση και η απειλή

Οι πράξεις της ελαφράς σωματικής βλάβης, της ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια, της εξύβρισης, της απειλής (το τρίδυμο του ελληνικού καβγά) και της απλής δυσφήμησης γίνονται πταίσματα, όπως πταίσματα γίνονται και οι πράξεις της αυτοδικίας και επαιτείας.

Τα ποσά που προβλέπονται ως κατώτατα όρια για το χαρακτηρισμό μιας πράξης ως κακούργημα αναπροσαρμόζονται. Συγκεκριμένα, το ποσό των 15.000 ευρώ αναπροσαρμόζεται σε 100.000 ευρώ, το ποσό των 73.000 σε 300.000 ευρώ και το ποσό των 150.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Οι παραβάτες ηχορύπανσης από τα κέντρα διασκεδάσεως τιμωρούνται πλέον σε βαθμό πλημμελήματος και ακολουθείται υποχρεωτικά η αυτόφωρη διαδικασία.

Μη εξαγοράσιμη ποινή για παράνομη είσοδο στη χώρα

Για τα αδικήματα της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος υπηκόου τρίτης χώρας ή της μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή της προώθησης στην Ελληνική επικράτεια (λαθρομετανάστευση), θα ακολουθείται υποχρεωτικά αυτόφωρη διαδικασία και ποινή που θα επιβάλλεται δεν μετατρέπεται σε χρηματική, αλλά και ούτε αναστέλλεται.

Δικαίωμα αποζημίωσης λόγω υπέρβασης εύλογης διάρκειας δίκης

Πάντα σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θεσπίζεται το δικαίωμα αποζημιώσεως των διαδίκων λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης από την Ελληνική Δικαιοσύνη (καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης). Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση της οριστικής απόφασης του δικαστηρίου, για την οποία ο αιτών παραπονείται ότι υπήρξε υπέρβαση της εύλογης διάρκειας. Η σχετική αίτηση εξετάζεται από Τριμελές Συμβούλιο το οποίο θα απαρτίζεται από ανώτατους δικαστές.

Η έκδοση σχετικής απόφασης από το επίμαχο Συμβούλιο είναι προϋπόθεση για να μπορεί ο θιγόμενος πολίτης (η απόφαση του οποίου καθυστέρησε να εκδοθεί) να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πιλοτική δίκη

Εισάγεται η πιλοτική δίκη και στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τα πρότυπα του ΣτΕ και παρέχεται η δυνατότητα στο Γενικό Επίτροπο Επικρατείας να εισάγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο οποιοδήποτε βοήθημα ή μέσο με τις διαδικασίες της πιλοτικής δίκης.

Αναφορικά με το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια και τα νομικά ζητήματα που τις απασχολούν έχουν λυθεί με την έκδοση απόφασης που έχει ληφθεί υπό την νέα διαδικασία της πρότυπης δίκης (δίκες εξπρές με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον κ.λπ.), θα εκδικάζονται σε συμβούλιο και δεν θα εισάγονται σε ακροαματική διαδικασία.

Πάντως, ο διάδικος μπορεί να ζητήσει να εισαχθεί η υπόθεσή του σε δικαστικό σχηματισμό (ακροατήριο), αλλά η δικαστική δαπάνη θα είναι 3πλάσια ή 5πλάσια.

Ως προς το ΣτΕ και πάλι προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο ότι σε περίπτωση που το Δημόσιο (υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.λπ.) δεν αποστέλλει το λεγόμενο φάκελο στο δικαστήριο (δηλαδή τα απαιτούμενα έγγραφα για τη διεξαγωγή της δίκης) μετά την πρώτη αναβολή, το δικαστήριο μπορεί να συνάγει τεκμήριο ομολογίας σε βάρος του Δημοσίου για όσα ισχυρίζεται ο πολίτης που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις δικηγόρων και ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων

Tο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τέλος διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται η αναγραφή, επάνω στο δικόγραφο, υποχρεωτικά της ηλεκτρονικής διεύθυνσης των δικηγόρων που καταθέτουν τα σχετικά ένδικα μέσα, ενώ εισάγεται και ο θεσμός της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Διοικητικά Δικαστήρια, ενώ έρχονται να συμπληρώσουν αντίστοιχες διατάξεις που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή στα Πολιτικά και Ποινικά δικαστήρια, στο πλαίσιο της ψηφιακής Δικαιοσύνης (e-justice). Έως το 2012, όπως τόνισε ο Παπαϊωάννου, θα έχει επικρατήσει σε όλη της χώρα η ψηφιακή Δικαιοσύνη. [ethnos.gr]

Θανατοποινίτης την γλίτωσε λόγω... twitter!


 
Ένας θανατοποινίτης από το Αρκάνσας πέτυχε την αναθεώρηση της δίκης του καθώς αποδείχτηκε ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ένας από τους ενόρκους κοιμόταν και ένας δεύτερος έστελνε μηνύματα στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας ακύρωσε την καταδίκη του Έρικσον Ντίμας-Μαρτίνες και διέταξε την επανάληψη της δίκης.

«Το γεγονός ότι ένας ένορκος κοιμόταν και ένας δεύτερος έστελνε μηνύματα συνιστά κακοδικία», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Ντίμας-Μαρτίνες είχε καταδικαστεί σε θάνατο για φόνο και σε ισόβια κάθειρξη για διάρρηξη. Το 2010 οι δικηγόροι του κατέθεσαν έφεση που όμως απορρίφθηκε και έτσι απευθύνθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπογράμμιζαν μεταξύ άλλων ότι ένας ένορκος έστελνε μηνύματα στο Twitter παρά τις σαφείς οδηγίες που είχε δώσει ο δικαστής, που τους απαγόρευε να αναφέρονται στη δίκη μέσω του Ίντερνετ.

Αποκάλυψαν επίσης ότι άλλος ένορκος κοιμήθηκε «σε κάποια φάση» της διαδικασίας, γεγονός που έγινε αντιληπτό από το δικαστήριο. Ο δικαστής όμως αποφάσισε να συνεχίσει τη δίκη.

Σε ένα διάλειμμα της δίκης, ένας ένορκος έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «πρέπει να γίνουν επιλογές, θα σπάσουν καρδιές (...) πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση». Πενήντα λεπτά πριν ανακοινωθεί η απόφαση, σε άλλο μήνυμα, δήλωσε λακωνικά: «Τελείωσε».

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των οδηγιών του δικαστηρίου», είχε πει τότε στο δικαστήριο ο συνήγορος του Ντίμας-Μαρτίνες, σημειώνοντας ότι στη σελίδα του συγκεκριμένου ενόρκου ήταν εγγεγραμμένος και ένας δημοσιογράφος.

Όμως και πάλι, ο δικαστής συνέχισε τη δίκη αφού ο ένορκος τον έπεισε πως «δεν είχε μιλήσει καθόλου για την υπόθεση» στα μηνύματά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ζήτησε να ακυρωθεί ο γάμος λόγω... AIDS!


Δεν έκανε δεκτό το αίτημα ο δικαστής

Στο Οικογενειακό Δικαστήριο της Αυστραλίας προσέφυγε ένας πενηντάχρονος που είχε παντρευτεί μια 30χρονη γυναίκα, ζητώντας να κηρυχθεί άκυρος ο γάμος τους, αφού εκείνη του είχε αποκρύψει ότι έπασχε από AIDS!

Ο δικαστής απέρριψε την αίτησή του επισημαίνοντας ότι ήταν λάθος να πιστεύει ότι αν ο γάμος είχε κηρυχθεί άκυρος, θα απέφευγε την μοιρασιά της ακίνητης περιουσίας.

Η σύζυγος είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από τον ιό AIDS το 2006. Ο γάμος έγινε έναν χρόνο αργότερα, χωρίς ο γαμπρός να γνωρίζει την πάθηση της συντρόφου του. Πριν ένα χρόνο η φορέας είχε ζητήσει διαζύγιο το οποίο απέρριψε ο σύζυγος, ζητώντας αντ' αυτού, να κηρυχθεί ο γάμος άκυρος.

«Ερεύνησε το ιστορικό του άλλου πριν τον παντρευτείς» είναι το ηθικό δίδαγμα της υπόθεσης σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο Ian Sharn, από την εταιρία Slater and Gordon.

Προσθέτει ότι αν γινόταν δεκτή η αίτηση του άντρα, αυτό σίγουρα θα άνοιγε το Κουτί της Πανδώρας, τονίζοντας ότι «η περίπτωση του να αποκρύψει κάποιος ένα πρόβλημα υγείας δεν διαφέρει από το να πει ψέματα για την οικονομική του κατάσταση ή τα οικονομικά του σχέδια για το μέλλον».

Στο δικαστήριο δεν διευκρινίστηκε αν και ο σύζυγος έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS.
[newsbeast]