Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Άμεση παρακράτηση ΦΠΑ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών


Νέους τρόπους είσπραξης του ΦΠΑ μελετά η κυβέρνηση.

Την άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες, σε κάθε συναλλαγή, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της χρονιάς, θα προβλέπει ότι σε κάθε εμπορική συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται από αυτήν αυτομάτως στο ελληνικό δημόσιο.

Έτσι το υπουργείο οικονομικών θα καταφέρει να μειώσει τα κρούσματα μη απόδοσης ΦΠΑ ενώ θα ενισχύσει τα έσοδα του.
Πηγή newsbeast.gr

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Σιδέρης εμπλέκει Κοσκωτά σε απόπειρα δολοφονίας



Από πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου οικονομικού-πολιτικού σκανδάλου που ξέσπασε στη χώρα στο τέλος της δεκαετίας του ’80, και κορυφώθηκε με την πολιτογραφημένη ως «Δίκη του αιώνα» (Ειδικό Δικαστήριο) για εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, βασικός κατηγορούμενος σήμερα σε μια δικογραφία που παραπέμπει σε τακτικές υποκόσμου.
Δέκα χρόνια μετά την αποφυλάκισή του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης και πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, τελεί εν αναμονή της έκδοσης δικαστικού βουλεύματος με το οποίο θα κριθεί εάν θα καθήσει εκ νέου στο εδώλιο του δικαστηρίου.
Η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται, εξαιτίας της οποίας του απαγορεύθηκε ξανά η έξοδος από τη χώρα, είναι πλέον στα χέρια εισαγγγελέα, προκειμένου να διατυπώσει την εισήγησή του για την παραπομπή ή όχι σε δίκη τόσο του Γιώργου Κοσκωτά όσο και των δύο συγκατηγορουμένων του. Το περιεχόμενο της δικογραφίας αναδύει μεν ένα ξεθυμασμένο «άρωμα» από το παρελθόν αλλά δεν αφορά υπεξαιρέσεις και πλαστογραφίες.
Το πραγματικά «κινηματογραφικό παζλ» της υπόθεσης, για την οποία του έχει αποδοθεί η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε… απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνθέτουν:
*Η ιστορία μιας… Μερσέντες, που χρησιμοποιούσε ως κραταιός άντρας της Τράπεζας Κρήτης, για την οποία δεν είχαν πληρωθεί δασμοί για τη θωράκισή της, με αποτέλεσμα το πρόστιμο από την εφορία να αγγίξει -με τις προσαυξήσεις- τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
*Δεκατέσσερις πολυτελείς μεζονέτες που είχε αγοράσει και βγήκαν σε πλειστηριασμό από την εφορία και οι οποίες ύστερα από δικαστικές διαμάχες χρόνων (τις διεκδικούσαν επίσης Τράπεζα Κρήτης και Ελληνικό Δημόσιο) περιήλθαν το 2006 στην κατοχή κατασκευαστικής εταιρείας (που ήταν ο υπερθεματιστής στον πλειστηριασμό), μέτοχος της οποίας ήταν ο παλιός θρύλος του Ολυμπιακού, Γιώργος Σιδέρης.
*Η μαφιόζικη επίθεση από κουκουλοφόρους, ένα χρόνο μετά, δηλαδή το 2007, εις βάρος του Γιώργου Σιδέρη, με δύο πυροβολισμούς, μέρα μεσημέρι, έξω από το σπίτι του, στο Παλαιό Φάληρο.
Το ποινικό σενάριο της υπόθεσης συμπληρώνεται:
- Από την εμπλοκή (για την ίδια κατηγορία) ενός προσώπου που όλοι ξέραμε ως σωματοφύλακα του Γιώργου Κοσκωτά και για τον οποίο σήμερα ισχυρίζεται ότι δεν ήταν ποτέ στην προσωπική του ασφάλεια.
- Από έναν «γκεστ-σταρ», μάρτυρα υπεράσπισης του σωματοφύλακα, που δεν είναι άλλος από τον απόστρατο αξιωματικό Νίκο Γρυλλάκη, τον επονομαζόμενο και «στρατηγό του Μητσοτάκη». Ως μάρτυρας, προτεινόμενος από τον Γιώργο Κοσκωτά, κατέθεσε στην ανάκριση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ο εκκαθαριστής της Τράπεζας Κρήτης, Κων. Τσάλτας.
Πώς όμως ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού έφτασε σήμερα να κατηγορείται, γιατί περί αυτού πρόκειται, ότι κρύβεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του παλαιού ποδοσφαιριστή της ομάδας Γιώργου Σιδέρη;
Ο τελευταίος, μετά την απόπειρα εις βάρος του, καταθέτοντας στην αστυνομία, αφού περιγράφει πώς πυροβολήθηκε ενώ επιχειρούσε να παρκάρει το αυτοκίνητό του, λέει:
*Το άτομο που ήταν στη μεριά του οδηγού, με πυροβόλησε, φωνάζοντας «γιατί ρε π….. δεν έδωσες τα λεφτά στον πρόεδρο Κοσκωτά;».
Εξηγώντας ο Σιδέρης τι εννοούσε ο δράστης, ανέφερε:
*«Ο Κοσκωτάς μού είχε ζητήσει να του δώσω ένα ποσόν που αντιστοιχούσε σε κάποιες μεζονέτες. Του είχα απαντήσει ότι δεν μπορούσε αυτό να γίνει γιατί είχαν περάσει μετά τον πλειστηριασμό νόμιμα στην ιδιοκτησία μου και δεν του είχα καμία υποχρέωση». Στη συνέχεια, υποστήριξε ο Γιώργος Σιδέρης, άλλα δύο πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία ο πρώην σωματοφύλακας του Κοσκωτά, τον πλησίασαν απειλητικά, λέγοντάς του «φιλαράκο, δώσε τα λεφτά στον Κοσκωτά, αλλιώς θα έχεις πρόβλημα».
Η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα χωρίς να έχει κληθεί από την αστυνομία ο Γιώργος Κοσκωτάς, ασκήθηκαν οι διώξεις για τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς της πράξης, καθώς οι δράστες των πυροβολισμών παραμένουν άγνωστοι και ξεκίνησε η ανάκριση. Μάλιστα εις βάρος του Κοσκωτά εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης καθώς δεν ανταποκρίθηκε στην κλήτευσή του. Οπως βέβαια αποδείχθηκε, όταν τελικά αυτοβούλως εμφανίστηκε στην ανακρίτρια, με τον συνήγορό του από τα παλιά, Τάκη Μιχαλόλια, η κλήση είχε… ταξιδέψει σε λάθος τόπο κατοικίας.
Πηγή: enet.gr

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Πρόστιμα σε τράπεζες για «χέρι» σε μισθούς

trapeza_1Πρόστιμα συνολικού ύψους 260.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας για την «προστασία των καταναλωτών», στις τράπεζες Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς διότι προέβαιναν σε μονομερείς αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατίθετο σε αυτούς.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ι. Κουτσούκος δήλωσε ότι: «Στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας να θωρακίσει και να διαφυλάξει την πρόσβαση των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προβαίνει σε όλες τις ενέργειες ώστε να αντιμετωπισθεί κάθε αθέμιτη χρέωση, ιδίως μάλιστα όταν αυτή συνδέεται με τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο πολίτης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».
Ειδικότερα, επιβλήθηκαν πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στην Eurobank Ergasias, πρόστιμο 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και πρόστιμο 60.000 ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα. Τις σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου υπογράφει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος.
Σύμφωνη γνώμη για την επιβολή κυρώσεων διατύπωσε για τις παραπάνω περιπτώσεις και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι συγκεκριμένες τράπεζες προέβαιναν στην μονομερή ανάληψη (μέρους ή όλου) του μισθού ή της σύνταξης για τον συμψηφισμό απαιτήσεών τους που διατηρούσαν προς τους κατόχους των λογαριασμών με βάση σχετικούς γενικούς όρους («ψιλά γράμματα») που εμπεριέχονταν στις δανειακές συμβάσεις. Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει ως ακατάσχετο και προστατεύει το ποσό του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται σε λογαριασμό μισθοδοσίας μέχρι το ύψος του ενός μισθού ή σύνταξης (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), ενώ δεν επιτρέπει - ούτε με συμφωνία - τον συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με ακατάσχετες απαιτήσεις (άρθρα 451, 464 Αστικού Κώδικα). Τούτο προκειμένου να προστατεύεται ένα ελάχιστο εισόδημα, το οποίο είναι απαραίτητο για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του οφειλέτη. Κατά συνέπεια οι όροι που προβλέπουν τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των τραπεζών με το ποσό του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό είναι παράνομοι και καταχρηστικοί και οι τράπεζες που έκαναν χρήση αυτών ζημιώσανε παρανόμως τους καταναλωτές. Για τους ίδιους λόγους απαγορεύεται και η ανέκκλητη εξουσιοδότηση για την ανάληψη από το λογαριασμό μισθοδοσίας (όλου ή μέρους) του τελευταίου μισθού ή σύνταξης για την εξόφληση δόσεων δανείου προς τα πιστωτικά ιδρύματα (περίπτωση Αγροτικής Τράπεζας). Ο νόμος προβλέπει εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μόνο όμως για στεγαστικά δάνεια και μέσα σε ορισμένα όρια.
Υπενθυμίζεται ότι, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει κινήσει τη διαδικασία για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και για τα λεγόμενα «έξοδα καθυστέρησης» που επιβάλλουν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα, πέραν των τόκων υπερημερίας, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή της μηνιαίας δόσης. Οι όροι που προβλέπουν τα εν λόγω έξοδα ελέγχονται ως καταχρηστικοί και παράνομοι. Μετά την κλήση για την κατάθεση σχετικού υπομνήματος μία τράπεζα ανέστειλε την ενεργοποίηση των ιδιαίτερα μάλιστα υψηλών χρεώσεων που είχε προαναγγείλει για την περίπτωση αυτή, δίχως ωστόσο να έχει προβεί μέχρι σήμερα και σε απόσυρση του όρου συναλλαγών που προβλέπει την επιβολή εξόδων καθυστέρησης. Ωστόσο, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος διατύπωσε τη γνώμη ότι οι εν λόγω χρεώσεις παραβιάζουν πρωτίστως τη Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το ανώτατο όριο του επιτοκίου υπερημερίας και ως εκ τούτου προέχει η εξέταση της εφαρμογής των προβλεπομένων κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναμένει, ως εκ τούτου, την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης





Εγκλημα αλλά ακόμη η τιμωρία

Ο Χρήστος Χρονόπουλος, άτομο με φανερό ψυχικό πρόβλημα, συνελήφθη τον Μάιο του 2007 γιατί «παρενοχλούσε διερχομένους» κι έβρισε τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον απομακρύνουν. Οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, όπου ύστερα από λίγες ώρες «φιλοξενίας» στο κρατητήριο ένας αστυνομικός διαπίστωσε ότι «κάτι δεν πήγαινε καλά». Κλήθηκε το ΕΚΑΒ κι ο άνθρωπος βρέθηκε να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλα χτυπήματα. 



Τέσσερα χρόνια μετά, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη καταλήξει στην απόδοση των ποινικών ευθυνών για το κακούργημα της κατά συναυτουργίας διακεκριμένης περίπτωσης σωματικής κάκωσης, που είχε αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος. Αυτή είναι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τεσσάρων αστυνομικών, δύο χρόνια μετά το συμβάν, κι ύστερα από μήνυση την οποία υπέβαλε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Θοδωρής Μαντάς. Σύμφωνα με την κατηγορία, «προς τιμωρία και εκφοβισμό του τον χτύπησαν με πρόθεση, επανειλημμένα, σε πολλά σημεία του σώματός του, με θλώντα άμβλεα όργανα (πιθανόν με σφιγμένες τις γροθιές τους), προκαλώντας του σοβαρά τραύματα και κυρίως βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση».
Η μόνη έρευνα η οποία κατέληξε τάχιστα ήταν η ΕΔΕ που διενεργήθηκε τότε και απάλλαξε πανηγυρικά όλους τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, χωρίς καν αυτοί να κληθούν σε απολογία.
Οσο για το 38χρονο σήμερα θύμα, δεν είναι πλέον σε θέση να μιλήσει, υποφέρει από δυσχέρεια βάδισης, νοητική έκπτωση, κρίσεις επιληψίας, διαταραχές όρασης και μετατραυματική αμνησία! Η επιδείνωση μάλιστα της κατάστασής του είναι τόσο ραγδαία που εδώ και λίγο καιρό τελεί πλέον υπό δικαστική συμπαράσταση.
Τα απαλλακτικά βουλεύματα
Παρά όμως τις εισαγγελικές προτάσεις-καταπέλτη για τους κατηγορουμένους, ένα δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι οι ενδείξεις ενοχής σε βάρος των αστυνομικών δεν είναι ικανές να τους οδηγήσουν στο εδώλιο κι ένα άλλο, ότι η έφεση σε βάρος αυτού του πρώτου απαλλακτικού βουλεύματος έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη.
Πριν από περίπου ένα χρόνο η αρμόδια εισαγγελέας ζήτησε την παραπομπή τους αμφισβητώντας ευθέως, όχι μόνο τους ισχυρισμούς των αστυνομικών, αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις που τους «απαλλάσσουν» από κάθε ευθύνη καθώς υποστηρίζουν ότι το θύμα «αυτοτραυματίστηκε» όταν στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη χτύπησε το κεφάλι του στον πάγκο ενός μπαρ.
Το περιστατικό έγινε το βράδυ της 22ας-5-2007, όταν αστυνομικοί, που ειδοποιήθηκαν από θαμώνες κεντρικής καφετέριας γιατί ενοχλούνταν από τον Χρονόπουλο, του έβαλαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο Α.Τ. Καλλιθέας. Από εκεί, 2,5 ώρες αργότερα, μεταφέρθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, χειρουργήθηκε και μπήκε στην εντατική!
Οπως αναφέρει η εισαγγελέας, οι αστυνομικοί στην αρχή μιλούσαν για «χρήση ουσιών» (σ.σ.: τα σχετικά τεστ βγήκαν αρνητικά), ενώ ο αξιωματικός υπηρεσίας δίστασε να ενημερώσει τους γιατρούς για την ταυτότητά του, αν και τη γνώριζε από την προσαγωγή του. Ο Χρονόπουλος είχε άλλωστε πάνω του δίπλωμα οδήγησης (το οποίο βρήκαν και οι γιατροί)!
Κατά την εισαγγελέα, η εκδοχή ότι ο Χρονόπουλος χτύπησε μόνος του δεν είναι πειστική, καθώς ουδείς φέρεται να έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για το χτύπημα αυτό. Στα αξιοπερίεργα επίσης της υπόθεσης η εισαγγελέας επισημαίνει και το γεγονός ότι οι αστυνομικοί κατέγραψαν το περιστατικό στα βιβλία τους τέσσερις ώρες μετά την προσαγωγή του και αφού πρώτα τους ζήτησαν πληροφορίες οι γιατροί του νοσοκομείου!
Κατά την παραπεμπτική πρόταση, το γεγονός ότι ο Χρονόπουλος εισήλθε στο τμήμα ψυχικώς διεγερμένος αλλά υγιής, χωρίς τραύματα, ενώ βγήκε σε ημικωματώδη κατάσταση με πολλαπλά τραύματα δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο ως κακοποίησή του διά ξυλοδαρμού!
Κατά τους δικαστές όμως του πρώτου συμβουλίου, που εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα, «δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής των αστυνομικών αφού ουδείς μάρτυρας κατέθεσε ότι ο παθών κακοποιήθηκε από αυτούς κατά τη δέσμευση και προσαγωγή του στο τμήμα, καθώς και κατά την παραμονή του σ' αυτό... και η κάκωση που υπέστη φέρεται να προήλθε από χτύπημα του κεφαλιού του στο μπαρ, το οποίο δεν εκτιμήθηκε ότι μπορεί να επιφέρει τέτοια αποτελέσματα».
Κατά του βουλεύματος αυτού ασκήθηκε έφεση τον Φεβρουάριο του 2011 από εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος επίσης αναφέρεται λεπτομερώς στις αντιφάσεις και τις ασάφειες των αστυνομικών οργάνων. Το Συμβούλιο Εφετών που εξέτασε την υπόθεση εξέδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο βούλευμα με το οποίο επικυρώνεται το πρωτόδικο απαλλακτικό.
Στο σκεπτικό του αναφέρει ότι «η δήλωση στην έκθεση εφέσεως όπως είναι διατυπωμένη, ήτοι ότι "η ορθή εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων οδηγεί στην κρίση ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις που στηρίζουν την κατηγορία", δεν συνιστά σαφή και ορισμένο λόγο έφεσης» κι αυτή πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη.
Τον τελικό λόγο θα έχει πλέον ο Αρειος Πάγος, που θα συνεδριάσει σχετικά εν συμβουλίω, καθώς ήδη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.[enet.gr]

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η εφεδρεία, αδειάζει τα δικαστήρια

Η εργασιακή εφεδρεία απειλεί να τινάξει στον αέρα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από τον ίδιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο οποίος προειδοποιεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ν’ αδειάσουν τα….

δικαστήρια της χώρας, λόγω της εργασιακής εφεδρείας αλλά και της κατάργησης των οργανικών θέσεων. Το θέμα, όπως φαίνεται, καθίσταται εξαιρετικά σοβαρό, για να χρειαστεί σήμερα ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ν’ αποστείλει σχετικό έγγραφο στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, το οποίο κοινοποιεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χαρ. Καστανίδη.
Σύμφωνα με τον κ. Τέντε, η επικίνδυνη μείωση του προσωπικού λόγω της εργασιακής εφεδρείας και η κατάργηση περίπου 1.500 οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων είναι οι αιτίες που απειλούν όχι μόνο την επιδιωκόμενη ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης αλλά ακόμη και την εύρυθμη λειτουργία της, από τη στιγμή που απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων για να μη μείνουν «κενό γράμμα» οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όσο και στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.


Ένας σημαντικός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών επιμελητών) που υπηρετούν στις εισαγγελικές αρχές της χώρας θα αποχωρήσει με την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας και το πρόβλημα θα γίνει οξύτερο απ’ την κατάργηση των οργανικών θέσεων. Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή από τις 5.690 οργανικές θέσεις που προβλέπονται για τις Εισαγγελίες της χώρας, είναι καλυμμένες μόνον οι 4.220, ενώ παραμένουν κενές 1.466, οι οποίες τελικά θα καταργηθούν.
Στη Γραμματεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, θα φύγουν, λόγω εφαρμογής του μέτρου, 3 έως 7 υπάλληλοι σε σύνολο περίπου 30 υπαλλήλων.


Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζητείται να ισχύσει η εξαίρεση του μέτρου της εφεδρείας και για τους προϊσταμένους Διεύθυνσης Γραμματείας των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, όπως προβλέπεται για τον βαθμό του γενικού διευθυντή.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Στη Βουλή τα ονόματα 1739 μεγαλοοφειλετών και 751 "φτωχών" καταθετών


Μόνο οι βουλευτές μπορούν να δουν τα ονόματα αλλά με... συνοδεία υπαλλήλων. Απαγορεύεται να βγάλουν και φωτοτυπίες.Τα ονόματα 1.739 μεγαλο-οφειλετών προς το Δημόσιο με ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και 751 ονόματα μεγαλο-καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού με ποσά άνω των 100.000 ευρώ, περιλαμβάνουν οι λίστες που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υψηλότερο ποσό οφειλής για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνει τα 636 εκατομμύρια ευρώ ενώ η υψηλότερη εξαγωγή καταθέσεων σε τράπεζα του εξωτερικού υπερβαίνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ονόματα μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού οι οποίοι δεν δικαιολογούν τα συγκεκριμένα ποσά καθώς σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις εμφανίζονται φτωχοί.

Τα στοιχεία κατέθεσε στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι βουλευτές που θέλουν να ενημερωθούν μπορούν να δουν τα στοιχεία, αλλά δεν μπορούν να πάρουν αντίγραφο.

Σημειώνεται ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε δώσει το "ΟΚ" για την ανάρτηση των ονομάτων στην ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών, όμως ο Ευ. Βενιζέλος επέλεξε άλλη λύση.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Στην κρίση των Δικηγορικών Συλλόγων τα πτυχία των δικηγόρων «εξωτερικού»


Στους δικηγορικούς συλλόγους εναπόκειται να κρίνουν τα επαγγελματικά προσόντα των απόφοιτων κοινοτικών πανεπιστημίων, ώστε να τους επιτρέψουν να εγγραφούν στα μητρώα ασκούμενων ή να δώσουν εξετάσεις για να ασκήσουν το επάγγελμα. Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η έλλειψη ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών που έχουν απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων δεν συνεπάγεται την αυτόματη απόρριψη της αίτησής τους για άσκηση δικηγορίας στη χώρα μας.
Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και τις αποφάσεις του ΔΕΚ, οι δικαστές έκριναν ότι στις περιπτώσεις αυτές οι δικηγορικοί σύλλογοι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τίτλους των αποφοίτων νομικής σχολής ξένων πανεπιστημίων και να κάνουν συνολική συγκριτική αξιολόγησή τους ως προς τις γνώσεις και τα προσόντα που πιστοποιούνται, τον τρόπο άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Οφείλουν, δηλαδή, να κρίνουν αν οι γνώσεις και τα γενικότερα προσόντα του ενδιαφερομένου που προκύπτουν από τους τίτλους αυτούς, καθώς και άλλες σχετικές γνώσεις και εμπειρίες που πιθανώς έχει αποκτήσει, αντιστοιχούν προς τα προσόντα που απαιτεί η εθνική νομοθεσία.
Σε περίπτωση που οι τίτλοι αντιστοιχούν μερικώς στα ελληνικά δεδομένα, οι σύλλογοι οφείλουν να ζητούν από τον ενδιαφερόμενο να αποδείξει ότι έχει αποκτήσει τα προσόντα που λείπουν.
Αφορμή για την έκδοση δύο αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (ΣτΕ Ολ 2770, 2771/2011) αποτελεί πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η οποία γράφτηκε ως ασκούμενη δικηγόρος στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Αγγλίας και της Ουαλίας. Όταν ζήτησε το 2004 την εγγραφή της στα μητρώα των ασκούμενων δικηγόρων στη χώρα μας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) αρνήθηκε, επικαλούμενος ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις εγγραφής της καθώς δεν είχε αναγνωριστεί η ισοτιμία του πτυχίου της.
Με το ίδιο σκεπτικό, ο ΔΣΑ αρνήθηκε σε πτυχιούχο Νομικής γαλλικού πανεπιστημίου να του χορηγήσει πιστοποιητικό ασκήσεως προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει στις εξετάσεις υποψήφιων δικηγόρων.[enet.gr]

Από την αλήθεια της ρητορείας προτιμώ τη ρητορεία της αλήθειας



 

Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον Ευαγ. Βενιζέλο
Κύριε Βενιζέλο,
Αυτά που σας  γράφω τα ξέρετε και εσείς και  εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.
Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει. Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.
Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την  εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ. Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.
Πάμε τώρα στα πιο  δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.
Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.
Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.
Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία  αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.
Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση. Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;
Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια  τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της  Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.
Αλλά δεν σταματήσατε  εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…
Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε.

 

Δείτε πιό κάτω το επίμαχο σημείο του νόμου 4002 και ολόκληρο το νόμο
εδώ

Top 20 Pasok Voters Countdown


Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Νομικοί σύμβουλοι «ρομπότ», απειλή για τους δικηγόρους !


Η εργασιακή πραγματικότητα των μάχιμων Αμερικανών δικηγόρων φαίνεται ότι γίνεται ολοένα δυσκολότερη και ανταγωνιστικότερη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία χάνονται κατά μέσο όρο 1.500 θέσεις δικηγόρων κάθε μήνα.

Νομικοί σύμβουλοι «ρομπότ», απειλή για τους δικηγόρους !
Υπεύθυνη για την απώλεια εργασιακών θέσεων, ωστόσο, δεν είναι μόνο η ανακατανομή εργασιακού δυναμικού λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και η τεχνολογική πρόοδος, αφού περισσότερες επιχειρήσεις προτιμούν να εξυπηρετούνται από ειδικά συστήματα πληροφορικής παρά από δικηγόρους. Η αρχή της εξυπηρέτησης από υπολογιστές-«ρομπότ» έγινε από την General Electric, η οποία ξεκίνησε πειραματικά να αναθέτει την επίλυση διαφορών σε υπολογιστές.
Το Τμήμα Πετρελαίου και Αερίου της ιταλικής μονάδας της επιχείρησης απαιτεί πλέον από τους προμηθευτές να συμβιβάζονται με διαδικτυακή επίλυση των διαφορών που δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ. Ως λόγο της ανάθεσης επίλυσης διαφορών σε υπολογιστή αντί για εκπροσώπηση από πληρεξούσιο δικηγόρο, η εταιρεία επικαλέστηκε την εξοικονόμηση πόρων και χρόνου. Η μηχανοποιημένη εργασία –η χρήση δηλαδή ρομποτικών συσκευών ή συστημάτων για εκτέλεση εργασιών, που μέχρι πρότινος αναλάμβανε ο άνθρωπος- σημειώνει παγκοσμίως ανοδική πορεία. Από την τάση αυτή δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο νομικός κλάδος, όπου ήδη η τεχνολογία έχει καταστήσει δυνατή τη διευκόλυνση των δικονομικών διαδικασιών, με ηλεκτρονικές επιδόσεις, ψηφιακές μορφές δικογράφων κ.ό.κ.
Το σενάριο υποκατάστασης των δικηγόρων από υπολογιστικά συστήματα ανάλογης τεχνογνωσίας και ευφυϊας δεν είναι –όπως δείχνει και το παράδειγμα της General Electric- ούτε δύσκολο, ούτε μελλοντολογικό. Διότι ένα εξελιγμένο υπολογιστικό σύστημα μπορεί να κωδικοποιήσει τους συνδέσμους μεταξύ ουσιαστικών και δικονομικών διατάξεων με λέξεις-κλειδιά και μαθηματικούς αλγορίθμους, ώστε να παρέχει τις ίδιες νομικές λύσεις με έναν δικηγόρο για σχετικά εύκολες υποθέσεις εμπορικής διαιτησίας, και μάλιστα σε λιγότερο χρόνο. Άλλωστε, και μόνη η χρήση τεχνολογικών εφαρμογών, που διευκολύνουν την έρευνα ή την κατάρτιση συμφωνητικών, σημαίνει πρακτικά ότι θα προσλαμβάνονται λιγότεροι δικηγόροι για την ίδια υπόθεση.
Παρά τα ανησυχητικά πορίσματα, οι ερευνητές εφιστούν στους δικηγόρους ψυχραιμία. Διότι ο πυρήνας του δικηγορικού λειτουργήματος, δηλαδή η εξεύρεση πρωτότυπων λύσεων που προχωρούν το ισχύον δίκαιο, λόγω της άρρηκτης σύνδεσης με την ανθρώπινη δημιουργική ευφυΐα, δεν κινδυνεύει άμεσα από την επέλαση των υπολογιστών-ρομπότ. «Τι μπορεί να κάνει ένας έξυπνος δικηγόρος με βάση αυτά τα δεδομένα; Να αναλαμβάνει περισσότερες υποθέσεις που σχετίζονται με ανθρώπους, παραδείγματος χάριν υποθέσεις κληρονομικού ή οικογενειακού ή δημοσίου δικαίου ως προς τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, και λιγότερες περιπτώσεις εμπορικών διαφορών, που ούτως ή άλλως συνήθως λύνονται με διαιτησία. Όλοι θέλουν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη έρευνα σε εμπορικές διαφορές, κανείς όμως δεν θα συμβουλευόταν έναν υπολογιστή, όταν το διακύβευμα είναι η επιμέλεια τέκνου ή η κληροδοσία», τόνισε η ερευνητική ομάδα.lawnet.gr

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Άδεια μετ' αποδοχών και στον πατέρα για την ανατροφή του παιδιού του

  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )




Δικαστική απόφαση, ακολουθώντας ως γνώμονα τη συνταγματική κατοχυρωμένη ισότητα των δύο φύλων και κοινοτικές οδηγίες, αναγνώρισε το δικαίωμα άνδρα, δημοσίου υπαλλήλου, να εισπράξει ως αποζημίωση ποσό 10.332 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους μίας πενταετίας επειδή η υπηρεσία του αρνήθηκε να του χορηγήσει άδεια ανατροφής εννέα μηνών που ζητούσε, όπως αναφέρει «Το Έθνος».

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η κοινοτική οδηγία κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανδρών να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής υπό διάφορες προϋποθέσεις που προσδιορίζονται νομοθετικά.

Δεν μπορεί όμως η άδεια αυτή να χορηγείται άνευ αποδοχών, γιατί στην περίπτωση αυτή θεμελιώνονται παράνομη παράλειψη και δικαίωμα αποζημίωσης.

Ακόμη, ο άνδρας μπορεί να ζητήσει αποζημίωση εφόσον αποδείξει ότι με την άρνηση χορήγησης άδειας ανατροφής υπέστη και άλλου είδους ζημία, όπως για παράδειγμα πρόσθετες δαπάνες για τη φροντίδα του παιδιού του.
Newsroom ΔΟΛ

Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας για υπόθεση διαγραφής χρεών


Προς αποκατάσταση της αλήθειας o Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας δημοσίευσε εχθές σχετική ανακοίνωση για την υπόθεση διαγραφής χρεών άνεργης δανειολήπτριας.
Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας  για υπόθεση διαγραφής χρεών
Με ιδιαίτερη ευαισθησία και τη δέουσα υπευθυνότητα αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας το θέμα άνεργης δανειολήπτριας της οποίας σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα διεγράφη το 100% του χρέους της προς τις τράπεζες, από το τοπικό Ειρηνοδικείο.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας o ΔΣΛ δημοσίευσε εχθές και σχετική ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Θεωρώντας θεσμικό μας καθήκον να συνεχίσουμε, όπως εμπράκτως έχουμε αποδείξει, να προσεγγίζουμε με τη δέουσα υπευθυνότητα το ευαίσθητο ζήτημα των «υπερχρεωμένων» πολιτών, οφείλουμε, προς αποκατάσταση της αληθείας, να διευκρινίσουμε τα εξής :
Η συγκεκριμένη «είδηση», με τον τρόπο που είδε το φως της δημοσιότητας, ουδεμία σχέση έχει με το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης στην οποία αναφέρεται, καθώς ουδόλως τούτη διέγραψε τα χρέη της αιτούσας, παρά μόνον ανέβαλε την κρίση της, ορίζοντας νέα δικάσιμο για επαναπροσδιορισμό των μηνιαίων καταβολών της.
Για του λόγου δε το αληθές παραπέμπουμε ευθέως τόσο στο σκεπτικό όσο και στο διατακτικό της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασής, σύμφωνα με τα οποία:
« … απεδείχθη ότι η αιτούσα έχει περιέλθει χωρίς δόλο σε πραγματική αδυναμία καταβολής και ελαχίστων ακόμη χρηματικών ποσών … πλην όμως λόγω του ότι η παραπάνω δυσμενής οικονομική κατάσταση της αιτούσας κρίνεται ως προσωρινή … πρέπει για το λόγο αυτό το Δικαστήριο να αναβάλει την έκδοση απόφασης και να ορίσει νέα δικάσιμο, όχι νωρίτερα από πέντε μήνες, για επαναπροσδιορισμό …».
«Για τους λόγους αυτούς … Αναβάλει την έκδοση απόφασης και Ορίζει νέα δικάσιμο για επαναπροσδιορισμό των μηνιαίων καταβολών της αιτούσας … »[lawnet]

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

14 μύθοι για τον καρκίνο του μαστού



Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου
Νεφελώδες είναι το τοπίο σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, καθώς λανθασμένες απόψεις επικρατούν μεταξύ των γυναικών για τη νόσο και ξεπερασμένες πρακτικές εξακολουθούν να εφαρμόζονται μερικές φορές από τον ιατρικό κόσμο.

Ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού Χρήστος Μαρκόπουλος και ο παθολόγος-ογκολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος Α. Κ. Δημόπουλος ενημερώνουν για τη σύγχρονη επιστημονική γνώση σχετικά με τον πιο συχνό γυναικείο καρκίνο.
 
ΛΑΘΟΣ: Οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού.
ΣΩΣΤΟ. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η πιθανότητα εμφάνισής του σε νέες γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών είναι μικρή, ενώ αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία της γυναίκας. Μία γυναίκα 80 ετών παρουσιάζει πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου συγκριτικά με μία γυναίκα 50 ετών.

ΛΑΘΟΣ: Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται μόνο σε γυναίκες.
ΣΩΣΤΟ. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, η πιθανότητα όμως είναι πολύ μικρή. Σε κάθε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού αντιστοιχεί 1 άνδρας. Γι’ αυτό και δεν συστήνεται προληπτικός έλεγχος στους άνδρες, όταν όμως παρατηρήσουν κάποιο ογκίδιο ή σκληρία στην περιοχή του μαστού θα πρέπει να εξεταστούν από χειρουργό μαστού.

ΛΑΘΟΣ: Δεν είναι ανάγκη να πάω αμέσως στον γιατρό εάν ψηλαφήσω κάτι σκληρό στο στήθος μου.
ΣΩΣΤΟ. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών που υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάγνωση αρκετών όγκων σε πιο προχωρημένο στάδιο. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις οι Ελληνίδες ψηλαφούν «κάτι σκληρό» στον μαστό τους, αλλά δεν ζητούν τη γνώμη γιατρού και δίνουν τη δική τους εξήγηση.

ΛΑΘΟΣ: Εάν ο έλεγχος για τα γονίδια BRCA1/2 βγει αρνητικός, δεν υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο του μαστού.
ΣΩΣΤΟ. Η ύπαρξη μιας μετάλλαξης σε ένα τέτοιο γονίδιο αυξάνει πάρα πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου (που φθάνει περίπου στο 80%), ενώ συγχρόνως συνοδεύεται από υψηλή πιθανότητα (περίπου 60%) για εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών.

Ο έλεγχος για κληρονομικότητα δεν συστήνεται γενικά, παρά μόνον σε γυναίκες με ισχυρό ιστορικό καρκίνου μαστού στην οικογένειά τους (π.χ. εμφάνιση σε τουλάχιστον δύο συγγενείς, εμφάνιση σε νεαρή ηλικία ή συνδυασμός με καρκίνο ωοθηκών).

Είναι όμως σημαντικό να ξέρουμε ότι ακόμη και αν τα γενετικά τεστ αποδειχθούν αρνητικά, η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίζει τους προληπτικούς ελέγχους κανονικά. Απλώς, έχει αποκλείσει το μικρό ποσοστό του «κληρονομικού καρκίνου», ενώ εξακολουθεί να κινδυνεύει από τον «τυχαίο» καρκίνο του μαστού.

ΛΑΘΟΣ: Επειδή δεν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένειά μου δεν κινδυνεύω.
ΣΩΣΤΟ. Η πλειονότητα των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού είναι «τυχαίοι». Αν και οι γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια κινδυνεύουν περισσότερο, η απουσία τέτοιου ιστορικού δεν σημαίνει ότι έχουν κάποια προφύλαξη, αλλά διατηρούν τον μέσο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού που είναι περίπου 1:10.

ΛΑΘΟΣ: Τα αντισυλληπτικά προκαλούν καρκίνο του μαστού.
ΣΩΣΤΟ. Μερικές παλαιότερες μελέτες και με αντισυλληπτικά διαφορετικής σύνθεσης από αυτά που χρησιμοποιούνται στην εποχή μας, είχαν δείξει μία μικρή αύξηση του κινδύνου, που διαρκούσε μία δεκαετία μετά τη διακοπή τους.
Αλλες μελέτες δεν είχαν δείξει καμία επιβάρυνση. Σήμερα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η χρήση τους θεωρείται ασφαλής, ιδιαίτερα σε ηλικίες μικρότερες των 45 ετών.

ΛΑΘΟΣ: Καλό είναι να αποφεύγεται η μαστογραφία, γιατί έχει ακτινοβολία και να γίνεται μόνον υπερηχογράφημα.
ΣΩΣΤΟ. Ο κίνδυνος από την ακτινοβολία της μαστογραφίας, ιδιαίτερα με τους σημερινούς μαστογράφους χαμηλής δόσεως, είναι μηδαμινός, ιδιαίτερα όταν συγκριθεί με τα οφέλη από την έγκαιρη διάγνωση που προσφέρει η εξέταση.

Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει αρκετές φορές, ιδιαίτερα σε πυκνούς μαστούς ή σε νεαρές γυναίκες, δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει τη μαστογραφία. Ολες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία μετά την ηλικία των 40 ετών.

ΛΑΘΟΣ: Παντού γίνεται σωστή εκτέλεση της μαστογραφίας. ΣΩΣΤΟ. Η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται σε οργανωμένα κέντρα μαστού, όπου η διενέργεια πολλών εξετάσεων αυξάνει αλλά και διατηρεί την εμπειρία και τη διαγνωστική ικανότητα των γιατρών.

Θα πρέπει να γίνεται με μαστογράφο υψηλής ευκρίνειας, κατά προτίμηση ψηφιακής τεχνολογίας (και όχι ψηφιοποιημένο) και ο μαστός να τοποθετείται σωστά στο μηχάνημα, ώστε να περιλαμβάνεται όλη η έκτασή του και οι μασχαλιαίες κοιλότητες.

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να «διαβάζεται» από δύο ακτινοδιαγνώστες, οι οποίοι πρέπει να έχουν εξειδικευτεί στον μαστό και να βλέπουν μεγάλο αριθμό μαστογραφιών σε καθημερινή βάση. Σε μερικές περιπτώσεις θα χρειαστεί να συμπληρωθεί με υπερηχογράφημα ή και με μαγνητική μαστογραφία.

ΛΑΘΟΣ: Καλύτερα να κάνω μαγνητική μαστογραφία, για να αποφύγω και την ακτινοβολία.
ΣΩΣΤΟ. Η μαγνητική μαστογραφία δεν είναι πάντα καλύτερη και δεν έχει αντικαταστήσει τη μαστογραφία. Θα σας τη συστήσει ο γιατρός σας σε μερικές περιπτώσεις όταν υπάρχουν ενδείξεις.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση μικρών όγκων, αρκετές φορές έχει «λανθασμένα ευρήματα» ή δεν έχει τη διαγνωστική δυνατότητα της ψηφιακής μαστογραφίας σε περιπτώσεις όπως οι μικροασβεστώσεις.

Γενικά συστήνεται όταν υπάρχει υποψία καρκίνου σε νέες ασθενείς με νεανικούς πυκνούς μαστούς, σε γυναίκες με υποψία ή μετάλλαξη BRCA 1/2, ιστορικό ακτινοβολίας στον θώρακα, γυναίκες με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού 20% ή περισσότεροκαι όταν έχουν τοποθετηθεί προθέματα σιλικόνης για αύξηση του μεγέθους των μαστών.

Στον προληπτικό έλεγχο χρησιμοποιείται στην περαιτέρω εκτίμηση ύποπτων κλινικών ή απεικονιστικών ευρημάτων, που παραμένουν αδιευκρίνιστα, παρά την εξάντληση των διαγνωστικών δυνατοτήτων της κλινικής, μαστογραφικής και υπερηχογραφικής προσέγγισης.

ΛΑΘΟΣ: Οι γυναίκες που κάνουν μαστεκτομή έχουν πιο επιθετικό καρκίνο.
ΣΩΣΤΟ. Στην εποχή μας, με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σε μικρό μέγεθος, οι περισσότερες ασθενείς μπορούν να αποφύγουν τη μαστεκτομή και να διατηρήσουν τον μαστό, αφαιρώντας μόνον τον όγκο τοπικά και προσθέτοντας στη συνέχεια ακτινοθεραπεία, χωρίς να επηρεάζεται η πορεία της νόσου.

Οταν όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει τεχνικά, γιατί π.χ. υπάρχουν ενδείξεις για πολλαπλές μικρές εστίες καρκίνου στον μαστό, ο μαστός έχει πολύ μικρό μέγεθος ή ο όγκος είναι μικρός αλλά διηθεί τη θηλή, τότε η μαστεκτομή είναι η ενδεδειγμένη λύση και η εμφάνιση της ασθενούς μπορεί να αποκατασταθεί συγχρόνως ή αργότερα με μία επανορθωτική πλαστική επέμβαση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιλογή της μαστεκτομής δεν σημαίνει πιο επιθετική νόσο.

ΛΑΘΟΣ: Η χημειοθεραπεία είναι καλύτερη από την ορμονοθεραπεία.
ΣΩΣΤΟ. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ασθενής συνήθως χρειάζεται να ακολουθήσει κάποια μορφή συστηματικής θεραπείας με φάρμακα, ώστε να προληφθούν μεταστάσεις.

Η επιλογή της κατάλληλης επικουρικής θεραπείας εξαρτάται από τα επιμέρους χαρακτηριστικά των κυττάρων του καρκίνου.

Ανάλογα με τις αναλύσεις, σε άλλες ασθενείς θα χορηγηθεί ορμονοθεραπεία (ορμονοευαίσθητος καρκίνος με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς) και σε άλλες χημειοθεραπεία (καρκίνος με αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς), ενώ μερικές φορές θα γίνει συνδυασμός των δύο θεραπειών.

Τα χαρακτηριστικά του καρκίνου είναι αυτά που θα καθορίσουν ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τη συγκεκριμένη ασθενή.

ΛΑΘΟΣ: Η τοποθέτηση σιλικόνης για αποκατάσταση μπορεί να επηρεάσει την πορεία της ασθενούς, ενώ επιπλέον εμποδίζει την παρακολούθηση.
ΣΩΣΤΟ. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επανορθωτική επέμβαση για αποκατάσταση του μαστού ύστερα από μαστεκτομή με τοποθέτηση σιλικόνης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της νόσου, ενώ με τα σύγχρονα μέσα δεν υπάρχει η παραμικρή δυσκολία στην παρακολούθηση της ασθενούς.

Αντίθετα, στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, η αποκατάσταση της εξωτερικής εμφάνισής τους μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία τους και συγχρόνως να λύσει πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητάς τους (αποφυγή χρήσης τεχνητών μαστών, ευκολία στην ένδυση και στο μπάνιο κ.ά.).

ΛΑΘΟΣ: Δεν μπορώ να σιγουρευτώ ότι θα γίνει η σωστή θεραπεία για την περίπτωσή μου.
ΣΩΣΤΟ. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πολύ συχνό νόσημα και γι’ αυτό σήμερα υπάρχουν γιατροί εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι μόνο σε αυτό το αντικείμενο.

Φροντίστε από τον προληπτικό έλεγχο έως και στην περίπτωση που υπάρχει υποψία ή διάγνωση καρκίνου, να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους ιατρούς.

Η θεραπεία μιας γυναίκας με καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αποφασίζεται ύστερα από συζήτηση όλων των ευρημάτων από την ομάδα των εξειδικευμένων στον καρκίνο του μαστού ιατρών (ογκολογικό συμβούλιο).

Ο χειρουργός μαστού, ο παθολόγος-ογκολόγος και ο ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος αποτελούν τις βασικές ειδικότητες αυτής της ομάδος. Φροντίστε να σας εξηγηθούν και να σας αιτιολογηθούν οι θεραπευτικές αποφάσεις, να σας δοθούν γραμμένα όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων, των αναλύσεων και της αγωγής που θα ακολουθήσετε. Μπορείτε επίσης να πάρετε και δεύτερη γνώμη – είναι απόλυτα θεμιτό.

ΛΑΘΟΣ: Τα ύποπτα ευρήματα πρέπει να παρακολουθούνται με απεικονιστικές εξετάσεις.
ΣΩΣΤΟ. Στην ιατρική κοινότητα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι παθολογικά ευρήματα στη μαστογραφία που δεν είναι επαρκώς ύποπτα για καρκίνο του μαστού, μπορεί σήμερα να διερευνηθούν με κατευθυνόμενη βιοψία.

Η πρακτική που ακολουθείτο πριν από μερικά χρόνια και που συνίστατο στην παρακολούθηση αυτών των ευρημάτων με τακτικό απεικονιστικό έλεγχο δεν είναι πλέον η ενδεδειγμένη.

Για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού υπάρχουν οδηγίες από έγκυρες επιστημονικές εταιρείες, οι οποίες επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο ασφαλέστερος και ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι η γνώση αυτών των οδηγιών και η προσήλωση σε αυτές.

Σήμερα η ιατρική πρακτική στηρίζεται ολοένα και περισσότερο σε δεδομένα κλινικών μελετών και πολύ λιγότερο στις προσωπικές απόψεις του γιατρού.

Παρακρατείται η έκτακτη εισφορά

Σε δόσεις και μεσω παρακράτησης φόρου θα γίνει η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2012, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από μισθούς και συντάξεις θα παρακρατείται η έκτακτη εισφορά

"Τώρα αυτό θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου. Και αυτό, όμως, δεν συνιστά καμία περαιτέρω επιβάρυνση, είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψηφισθεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού", είπε ο κ. Βενιζέλος.
Έτσι λοιπόν, από το 2012 η έκτακτη εισφορά θα παρακρατείται από τους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα πληρώνει ο κάθε φορολογούμενος θα παρακρατείται σε 12 με 14 μηνιαίες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της εισφοράς κυμαίνεται από 1% έως 5%:
  • 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
  • 2% για εισοδήματα από 20.001 έως 50.000
  • 3% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000
  • 4% για εισοδήματα από 100.001 και πάνω
  • 5% για τα εισοδήματα των βουλευτών, των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μετακλητών στελεχών του δημοσίου.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για το ειδικό τέλος ακινήτων



Με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων θα διεκδικήσει το Δημόσιο το ειδικό τέλος για τα ακίνητα από τους καταναλωτές που δεν θα το πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, παρά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που θα έχει προηγηθεί. Αν η εταιρία (ΔΕΗ ή εναλλακτικός προμηθευτής) δεν κόψει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν το τέλος, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το ύψος του τέλους προσαυξημένο κατά 25%.
Αυτά προκύπτουν από διευκρινιστική ανακοίνωση της ΔΕΗ για το "Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών", μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε η ΔΕΗ:
- Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο καταναλωτή γνωστοποιούν τη διαγραφή στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν δεν ζητηθεί η διακοπή της σύνδεσης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών επιβάλλεται σε βάρος της Δ.Ε.Η. ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και υπέρ του Δημοσίου, πρόστιμο ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 25%.
- Το ειδικό τέλος συνεισπράττεται, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, από τη Δ.Ε.Η και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το έτος 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.
- Τα ποσά του ειδικού τέλους που εισπράττονται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών από τη λήξη του μήνα στον οποίο εισπράχθηκαν οι σχετικοί λογαριασμοί. Η Δ.Ε.Η και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να δίνουν στο Ελληνικό Δημόσιο χρηματικές προκαταβολές έναντι των ποσών που πρέπει να αποδοθούν από τις εισπράξεις του τέλους και μέχρι 25% του προς είσπραξη ποσού.
Για την αντιμετώπιση των δαπανών είσπραξης του ανωτέρω τέλους η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, παρακρατούν από τις εισπράξεις ποσοστό 0,25%.

«Σκανκ» τέλος από τα coffee shop

Περιορίζουν την πώληση του χασίς οι Ολλανδοί

Τέλος στην πώληση του «σκανκ» από τα περίφημα coffee shops βάζουν οι ολλανδικές Αρχές, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη χρήση του. Παράλληλα ζητούν την ένταξή του στην κατηγορία των «σκληρών ναρκωτικών».

Σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση, στο συγκεκριμένο είδος χασίς, υπάρχει σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα το συστατικό THC, το οποίο είναι επικίνδυνο.

Ο νέος περιορισμός θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες των καφέ να αποσύρουν από τα ράφια τους τη συγκεκριμένη ουσία, και να την αντικαταστήσουν με πιο ελαφρύ χασίς.

Από δω και στο εξής, η κάνναβη που θα περιέχει ποσοστό THC μεγαλύτερο του 15% θα θεωρείται σκληρό ναρκωτικό, όπως η κοκαΐνη και το ecstasy.
 [newsbeast]

Σαν σήμερα....

5 Οκτωβρίου


Γιορτάζουν: Χαριτίνη
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών
  • Γεγονoτα
1582: Μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Είναι η πρώτη του Ιουλιανού Ημερολογίου, που απαλείφθηκε, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
1892: Η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των Ντάλτον. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφι Βιλ του Κάνσας γίνονται αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολουθεί σκοτώνονται οι τέσσερις, ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Έμετ Ντάλτον, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια.
1919: Ο Έντζο Φεράρι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα θα ιδρύσει την αυτοκινητοβιομηχανία που φέρει το όνομά του.
1922: Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας (Μικρασιατική Καταστροφή) θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής ορίζεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.
1930: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει την έναρξη των Α' Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού. Ο επικοντιστής του Παναθηναϊκού Αργύρης Καραγιάννης γίνεται ο πρώτος έλληνας βαλκανιονίκης.
1969: Κάνει πρεμιέρα στο BBC το «Ιπτάμενο Τσίρκο» των Μόντι Πάιθον.
  • Γεννησεις
1713: Ντενίς Ντιντερό, γάλλος εγκυκλοπαιδιστής, απ' τους κυριότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.
1864: Λουί Λιμιέρ, γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδερφό του Αύγουστο κατασκεύασαν το 1895 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.
1969: Γιάννης Κότσιρας, τραγουδιστής.
  • Θανατοι
1983: Ερλ Τάπερ, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Tupperware που ειδικεύεται σε πλαστικά σκεύη κουζίνας.