Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αφαίρεση του τίτλου του επιτίμου δικηγόρου απο τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο



Την αφαίρεση του τίτλου του επιτίμου Δικηγόρου από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και συνταξιούχο Δικηγόρο εισηγήθηκε προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο Πρόεδρός του, Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος, για όσα συκοφαντικά και μειωτικά περί φοροφυγάδων εξέπεμψε συλλήβδην ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος για τους Δικηγόρους, την στιγμή που οι Δικηγόροι και ιδίως οι νέοι πλήττονται από τον επαγγελματικό πληθωρισμό, την συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, την βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που βυθίστηκε η χώρα και όταν είναι η μόνη τάξη επαγγελματιών που αποδίδει αμέσως στο Ελληνικό Δημόσιο το φόρο που παρακρατείται από τις παραστάσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πάγκαλος επιτίθεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Δικηγορικού Σώματος. Φαίνεται ότι ουδόλως εκτίμησε την απονομή εις αυτόν του τίτλου του επιτίμου Δικηγόρου του Δικηγορικού Συλλόγου.
Το Δ.Σ. έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του Προέδρου και αφαίρεσε τον τίτλο του επιτίμου από τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Έχουμε πόλεμο»






«Έχουμε πόλεμο», λέει και ξαναλέει ο σοσιαλιστής αντιπρόεδρος Β. Βενιζέλος, και έχει απόλυτο δίκιο.

 Όντως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και δέχεται επίθεση. Μόνο που ο Βενιζέλος και η παρέα του, είναι οι εχθροί. Για την ακρίβεια, είναι ΚΑΙ αυτοί εχθροί. Και για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, είναι ο πρόθυμος, εκτελεστικός βραχίονας των εχθρών. Είναι ίσως η πρώτη φορά που εξαπολύεται μια τόσο έντονη και μεγάλη επίθεση κατά ενός λαού.

Επί ενάμιση χρόνο, οι δωσίλογη κυβέρνηση ανακοινώνει πακέτα  εξαντλητικών μέτρων. Με σαφή στόχο, εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, τίμιους πολίτες που δηλώνουν στην εφορία, τα πάντα και πληρώνουν πάντα. Αυτός είναι ο πόλεμος. Συνεχής, άγριος, με μεγάλο αριθμό θυμάτων, που καθημερινά αυξάνεται.

«Έχουμε πόλεμο» και βασικός εχθρός  των ελλήνων είναι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που κυριαρχεί, στις διοικήσεις κυβερνήσεων,  τραπεζών, ευρωπαϊκών οργανισμών, κομμάτων, εντός και εκτός Ελλάδας. Μια αντίληψη που εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σχεδόν σε όλους τους λαούς, με παρόμοια αποτελέσματα. (κατεδάφιση αυτονόητων δικαιωμάτων, ιδεολογική τρομοκράτηση του κόσμου και ενίσχυση των κερδών των ισχυρών).

Για τους εκτός Ελλάδας εχθρούς, μπορούμε να κάνουμε λίγα (τουλάχιστον σε αυτή την φάση). Για τους εντός Ελλάδας εχθρούς, μπορούμε να κάνουμε πολλά (σε κάθε φάση). Καταρχήν να σπάσουμε το τείχος από φελιζόλ, που είμαστε κλεισμένοι και να  ξεριζώσουμε από το μυαλό μας, μια και καλή, τις ψευδαισθήσεις μας. Ότι πχ, χρειάζεται ένας δυναμικός ηγέτης για να μας βγάλει από το αδιέξοδο, ότι πχ,  χρειάζεται μια άλλη  διαφορετική ηγεσία για να μας βγάλει από το αδιέξοδο, ότι πχ, χρειάζεται περισσότερη συναίνεση για να βγούμε από το αδιέξοδο.

 Όλα αυτά είναι ψευδαισθήσεις. Και είναι ψευδαισθήσεις γιατί από μόνα τους δεν λένε τίποτα, αν και λανσάρονται, από πολλά ΜΜΕ ως η μόνη λύση. Αν η νέα «δυναμική ηγεσία», «συναινετική» ή μη, εφαρμόζει τα ίδια σχέδια και προτάσεις της τρόικας και του ΔΝΤ, τι θα έχουμε καταφέρει;  Απλώς να χάσουμε τον κορυφαίο ηγέτη ΓΑΠ και στην θέση του να βάλουμε κάποιον άλλον, που εφαρμόζει, πάνω κάτω, τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές.

Δεν μας νοιάζει ο στρατηγός και οι αξιωματικοί του εχθρού, αλλά ο ίδιος ο εχθρός, η στρατηγική του, τα όπλα του και οι μπλόφες του. Και μας νοιάζει,  αν θέλουμε να νικήσουμε, και κυρίως αν θέλουμε να πολεμήσουμε. Γιατί αν δεν θέλουμε κάτι από τα δύο, τι σημασία, έχουν όλα αυτά; Προφανώς οι σκέψεις αυτές απευθύνονται, κυρίως, σε όλους αυτούς που είναι αγανακτισμένοι, εξεγερμένοι, ορεξάτοι να κάνουν σαματά.

 Αν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, τότε σκύβουμε το κεφάλι (κι άλλο) και συνεχίζουμε το μπουσούλισμα, ως γνήσια αναξιοπρεπείς γυμνοσάλιαγκες, κρατώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, ως φλάμπουρο, της υποταγής μας και εξαντλώντας την οργή μας στο like του facebook.

Στην αντίθετη περίπτωση, αποδομούμε τον μέχρι τώρα τρόπο σκέψης μας, κατεδαφίζουμε στερεότυπα δεκαετιών, γκρεμίζουμε τους φόβους μας, συνειδητοποιούμε τι θέλουμε, ποιος πραγματικά φταίει, (πχ, όχι ο «παχυλός» μισθός του δημοσίου υπαλλήλου της Βουλής, αλλά οι απαλλαγές, φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις σε εφοπλιστές…)  και κυρίως αποφασίζουμε να ρισκάρουμε ότι θα χάσουμε αρκετά.

Γνωρίζοντας, ειδικά για το τελευταίο, ότι και στην περίπτωση που δεν  αντιδράσουμε, πάλι  θα χάσουμε αρκετά, πάλι χάνουμε αρκετά . Απλά θα γίνει  και γίνεται με πρωτοβουλία, του εχθρού .

Καταλήγοντας, διότι έχουμε και προετοιμασίες… Ο πόλεμος έχει κηρυχτεί. Ο εχθρός είναι παντού, από τις Βρυξέλλες, μέχρι το παράθυρο των 8. Τα όπλα είναι ποικίλα, ύπουλα και ισχυρά, από εκβιασμούς για την εκάστοτε δόση, μέχρι απειλές για συντάξεις και μισθούς.   Τι λείπει για να αποκτήσει ενδιαφέρον  η ιστορία μας; Ο νικηφόρος στρατός. Και αυτός δεν είναι άλλος, από τον κόσμο, τον Έλληνα και την Ελληνίδα, τον μετανάστη, τον έντιμο φορολογούμενο, τον φοβισμένο συνάδελφο, τον συμβιβασμένο γείτονα, τον σημερινό και αυριανό άνεργο, τον μαθητή, τον φοιτητή, τον συνταξιούχο.

Ο κάθε σκεπτόμενος, άνθρωπος με εξεγερμένη συνείδηση και αποφασισμένο βήμα.
 Με τσαμπουκαλεμένο μυαλό.

 Δεν ξέρω αν θα νικήσουμε ή αν θα νικηθούμε (πάλι). Αυτό που ξέρω πάντως, είναι ότι, ό,τι θετικό συνέβη στην ιστορία των ανθρώπων, συνέβη όταν ο κόσμος ξύπνησε, αντέδρασε και εξεγέρθηκε. Ποτέ άλλοτε.

[www.ellinofreneia.net]
Θύμιος Καλαμούκης 

[

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Δεν πληρώνουν τέλος ακινήτων οι μεγαλοϊδιοκτήτες που νοικιάζουν στο δημόσιο!



 
δημοσιο, απιστευτο, dimosio, apistefto
Οι έχοντες φαίνεται ότι γλυτώνουν για μία ακόμη φορά από την μέγγενη της εφορίας που θα πνίξει μικροϊδιοκτήτες, μισθωτούς και συνταξιούχους.
Το ειδικό τέλος ακινήτων που θα χρεωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ -αν δεν γίνει κάποια ρύθμιση της τελευταίας στιγμής- δεν πρόκειται να αγγίξει τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τις κατασκευαστικές εταιρείες που νοικιάζουν κτήρια στο δημόσιο, αφού οι λογαριασμοί του δημοσίου εξαιρούνται από το χαράτσι του τέλους.
Έτσι οι ιδιοκτήτες των δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, τα οποία μάλιστα εκμεταλλεύονται κερδίζοντας τεράστια ποσά, δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ από το οριζόντιο μέτρο που τελικά θα πλήξει μόνο τα μόνιμα …υποζύγια των δημοσίων εσόδων.
Και αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί τα συμβόλαια της Δ.Ε.Η σε αυτά τα κτήρια είναι καταχωρημένα στο ελληνικό δημόσιο, όπως όλα τα συμβόλαια ενοικιαστών.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται χιλιάδες κτήρια σε ολόκληρη την χώρα, από Υπουργεία μέχρι Αστυνομικά Τμήματα και Κ.Ε.Π σε ολόκληρη την χώρα, τα οποία προφανώς συνολικά καλύπτουν εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα!!
[briefingnews.gr]

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Το καινούριο videoclip της LIDA CAKI!



neyeyarar Το νέο videoclip της φίλης μας LIDA CAKI. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι neye yarar και σύντομα θα έχουμε ολόκληρο το βίντεο και άλλα τραγούδια. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία και πολλές πολλές πωλήσεις!!

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Κούβα | Εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα







Μετά από 25 χρόνια έρευνας για τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, οι ερευνητές και οι επιστήμονες του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) της Αβάνας, κατάφεραν να αναπτύξουν το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.
Η δραστική ουσία του φαρμάκου στο εμβόλιο, βασίζεται σε «μια πρωτεΐνη που όλοι έχουμε, όταν ο καρκίνος είναι ανεξέλεγκτος». «Ο παράγοντας επιδερμικής αύξησης έχει σχέση με τον συνολικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων», είπε ο Γκιζέλα Γκονζάλες, επικεφαλής ερευνητής του έργου. «Το φάρμακο θα μπορούσε να μετατρέψει τον καρκίνο σε μια διαχειρίσιμη χρόνια ασθένεια, με τη δημιουργία αντισωμάτων έναντι των πρωτεϊνών που πυροδότησαν  τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων», ανέφερε.
Το ανοσοποιητικό εμβόλιο ενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα σε στάδια τρία και τέσσερα, χωρίς να εμφανίζει θετική απάντηση σε άλλα είδη θεραπειών, όπως την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, είπε ο εμπειρογνώμονας.
«Δεν είναι δυνατόν να προληφθεί η ασθένεια, αλλά το εμβόλιο αυτό βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε.
Είπε ότι το CimaVax-EGF έχει περάσει από κλινικές μελέτες και δοκιμές σε πάνω από 1.000 ασθενείς σε όλο το νησί και σήμερα διανέμεται δωρεάν σε όλα τα νοσοκομεία του νησιωτικού έθνους της Καραϊβικής.
Ο Γκονζάλες είπε επίσης, ότι οι ερευνητές του CIM σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την ίδια αρχή της CimaVax-EFG στην θεραπεία άλλων καρκινικών όγκων, όπως του προστάτη, της μήτρας και του μαστού.
Ο καρκίνος του πνεύμονα θεωρείται ως ένας από τα πιο σοβαρούς, κοινούς και θανατηφόρους καρκίνους του κόσμου και είναι πιο συνηθισμένος ανάμεσα στους καπνιστές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ασθένεια σκοτώνει συνολικά  5 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και σε 8 εκατομμύρια μέχρι το 2030,αν δεν αλλάξουν οι συνήθειες του καπνίσματος.
Στην Κούβα, όπως και πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, το κάπνισμα (ιδιαίτερα πούρου) θεωρείται ως ένα σύμβολο κοινωνικής θέσης. Ο καρκίνος του πνεύμονα, σκοτώνοντας περίπου 20.000 ανθρώπους το χρόνο στη χώρα της Καραϊβικής, θεωρείται σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και είναι η  κύρια αιτία θανάτου σε 12 από 15 επαρχίες της χώρας.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ηρθε, είδε και έγραψε πώς είναι να είσαι Έλληνας

Οι Έλληνες είναι μορφωμένοι, αλλά χωρίς δουλειά. Δουλεύουν τις περισσότερες ώρες από όλους τους Ευρωπαίους.

'Ηρθε, είδε και έγραψε πώς είναι να είσαι Έλληνας

Τα διεθνή ΜΜΕ ωστόσο εμμένουν στις ελάχιστες προσπάθειες της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση χρέους. Η επίσκεψη της Σουηδέζας Κάισα Έκις Έκμαν στη χώρα μας ήταν αρκετή για να σχηματίσει διαφορετική γνώμη.
Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter - ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου - και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).
"Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Είναι όμως πραγματική κρίση; Ή έτσι θέλουν να την παρουσιάσουν τα διεθνή και μη ΜΜΕ;", αναρωτιέται η συντάκτρια του άρθρου στη Σουηδία.
Η Κάισα Έκις Έκμαν πριν μερικούς μήνες πήρε την απόφαση να επισκεφτεί από κοντά μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου όλοι διαφωνούν μεταξύ τους.

Και ιδού η γνώμη της για τις δραματικές εξελίξεις στο οικονομικό τοπίο της χώρας μας, αλλά και μερικές αλήθειες που κάποιοι... δυσκολεύονται να παρουσιάσουν.
"Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.
Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία. Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο.
Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν. Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.
Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι "οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40".
Στο άρθρο "Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα" της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα".
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές. Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους. Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;
Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης! Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε!
Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.
Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο.
Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος, ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.
Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο. Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε. Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.
Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.
Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο δυναστείες – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων.
Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες.
Ενα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο. Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008. Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.
Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση. Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει. Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.
Αυτό ονομάζεται "εσωτερική υποτίμηση" και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού.
Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν. Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν. Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.
Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη "γενιά των 700 ευρώ". Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη "γενιά των 500 ευρώ". Είναι στην ηλικία μου – 30 χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όπως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον. Κανείς τους δεν έχει παιδιά. Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων.
Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη· το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.
Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση. Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες. Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου. Μία από αυτές είναι ο "Ισημερινός", που Σημαίνει Εκουαδόρ.
Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.
Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;".[sportdog.gr]

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα εταιρική μορφή μελετά το Υπουργείο Ανάπτυξης


Για την ίδρυση εταιρειών με μεγαλύτερη ευελιξία.

Την εισαγωγή μιας νέας εταιρικής μορφής, κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχείρησης προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στο υπουργείο, με βάση απόφαση που ελήφθη στις αρχές Ιουνίου 2011, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για την μελέτη και σύνταξη σχεδίου νόμου «για μια νέα εταιρική μορφή που θα απευθύνεται στην μικρομεσαία επιχείρηση».

Το έργο της ομάδας θα πρέπει να περατωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 σε μία προσπάθεια απλούστευσης των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων.

Το θέμα αυτό έχει τεθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο, και εστιάζεται στη δυνατότητα ίδρυσης εταιρείας με μεγαλύτερη ευελιξία (π.χ. ευκολία εισόδου - εξόδου από την εταιρεία) και ταχύτητα και - κυρίως - με χαμηλότερο αρχικό κεφάλαιο.

Θα εξεταστούν επίσης ζητήματα σε ό,τι αφορά την ατομική ευθύνη των εταίρων - μετόχων για τα εταιρικά χρέη, τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και τη διοίκηση της εταιρείας ενώ θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι της ομάδας εργασίας θα είναι και αυτά της φορολογίας της εταιρείας καθώς και των εταίρων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε εντολή για διερεύνηση του θέματος με βάση αιτήματα και του επιχειρηματικού κόσμου και κυρίως των νέων ανθρώπων που θέλουν να μπουν ή να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους στον επιχειρηματικό στίβο.

Κρίνεται ότι είναι προτιμότερο να θεσπιστεί μία νέα εταιρική μορφή, παρά να χαθεί πολύτιμος χρόνος, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ανάγεται σε νούμερο ένα προτεραιότητα, για να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στο καθεστώς που διέπει τις ΕΠΕ και ΑΕ.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Σαν σήμερα....

19 Σεπτεμβρίου
  • Γεγονoτα
1888: Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς, στο Σπα του Βελγίου. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα.
1955: Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χουάν Περόν ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα.
1957: Τίθεται για πρώτη φορά θέμα μεταφοράς του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.
1970: Ιδρύεται από τη δικτατορία ως υποκατάστατο της Βουλής η Συμβουλευτική Επιτροπή Νομοθετικής Εργασίας.
1970: Κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα της Ιταλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.
1982: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε διαδικτυακή επικοινωνία το smiley :-) . Τη χρήση του συγκεκριμένου συμβόλου προτείνει ο Σκοτ Φάλμαν.
  • Γεννησεις
866: Λέων 6ος ο Σοφός, μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου (886-912).
1943: Κας Έλιοτ, αμερικανίδα τραγουδίστρια των «Mamas & Papas».
1948: Τζέρεμι Άιρονς, βρετανός ηθοποιός.
  • Θανατοι
1985: Ίταλο Καλβίνο, διακεκριμένος ιταλός συγγραφέας. («Διχασμένος Υποκόμης», «Αόρατες πόλεις»)

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Και οι καταθέσεις θα μετρούν για το τεκμαρτό εισόδημα




Και οι καταθέσεις θα μετρούν για το τεκμαρτό εισόδημα.
Του Σπύρου Δημητρέλη

Με αλγόριθμο θα υπολογίζεται από το 2012 το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών. Ποιά θα είναι τα συστατικά του αλγορίθμου; Όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, περιλαμβανομένων των καταθέσεων και των μετοχών τους.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος το οποίο θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει από την κυβέρνηση στη Βουλή το αργότερο έως τις 5 Οκτωβρίου εξετάζονται τρόποι για να αντιμετωπισθεί πιο δραστικά η φοροδιαφυγή που παρατηρείται στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών. Η κατεύθυνση που έχουν πάρει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συντάσσουν τις σχετικές διατάξεις είναι η δημιουργία ενός συστήματος τεκμαρτoύ προσδιορισμού του εισοδήματος για το οποίο θα φορολογείται ο ελεύθερος επαγγελματίας βάσει των περιουσιακών του στοιχείων. Η διαφορά με το υφιστάμενο σύστημα των τεκμηρίων είναι ότι πλέον θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου, όπως είναι οι καταθέσεις του.

Βάση για τον υπολογισμό του αλγοριθμικού εισοδήματος θα είναι μια ειδική δήλωση που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι, το έντυπο Ε10, προς επιβεβαίωση του αποκλειστικού ρεπορτάζ του Κεφαλαίου της 16ης Ιουλίου. Στο έντυπο αυτό θα δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, πλην των ακινήτων τους που έχουν δηλωθεί στο Ε9. Έτσι, στη φόρμα αυτή θα δηλωθούν όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, όπως οι καταθέσεις τους εντός και εκτός Ελλάδος, οι μετοχές τους, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια κλπ.

Με βάση αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα προκύπτει ένα «αλγοριθμικό» εισόδημα και ο φορολογούμενος θα φορολογείται γι΄ αυτό, εφόσον όμως δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα. Παράλληλα, εφόσον δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα από αυτό, θα ελέγχεται κατά προτεραιότητα από τις φορολογικές αρχές με χρήση των διατάξεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και προβλέπουν την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών.
Πηγή:www.capital.gr

Από την Καμπότζη στην Καλλιθέα


της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ 

Στα μέσα της δεκαετία του ’80 το διαβόητο καθεστώς του Πολ Ποτ συνήθιζε να διώκει τους ανθρώπους που φορούσαν γυαλιά, ως ενδεικτικό εξωτερικό χαρακτηριστικό μορφωμένου και άρα επικίνδυνου για το πολίτευμα ανθρώπου.
Κι όμως, 35 χρόνια αργότερα, στην καρδιά της Αθήνας, στη Καλλιθέα, νωρίς το πρωί, ένας εργαζόμενος θα δεχθεί επίθεση από 5 άτομα επειδή φοράει γυαλιά και είναι μαύρος. Πράγματι, η διαφορά μεταξύ Καμπότζης του 1975 και Καλλιθέας του 2011 είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση δεν είναι γενικώς κατά όσων φορούν μυωπικά γυαλιά αλλά όσων είναι μαύροι μύωπες. Βέβαια, καλό είναι να μην εφησυχαζόμαστε διότι η Ιστορία διδάσκει πως δεν αργεί να έρθει και η δική μας ώρα…
Τα γεγονότα έχουν λίγο πολύ ως εξής:
Ο Άνταμ Ζιάντ από το Σουδάν, γενικός γραμματέας της κοινότητα προσφύγων από το Νταρφούρ, κάτοχος κάρτας αιτούντα άσυλο, γνωστός για τις θετικές δράσεις του στο κέντρο της Αθήνας, τη συνεργασία του με κάθε σύλλογο, ένωση, θεσμικό φορέα, ΜΜΕ με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων των προσφύγων στην Ελλάδα αλλά και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και την αρωγή των Αρχών στην συνεργασία τους με περιθωριοποιημένες κοινότητες, την ενημέρωση και υποστήριξη των ίδιων των προσφύγων ώστε να μην καταφεύγουν στην παραβατικότητα και στη διακίνηση ή χρήση ναρκωτικών και άλλα πολλά.
Ο Άνταμ Ζιάντ, στις 9 το πρωί της Δευτέρας, καθοδόν για την δουλειά του σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δέχθηκε επίθεση από πέντε αγνώστου ταυτότητας πρόσωπα, φαινομενικά έλληνες- ο ένας εκ των οποίων ήταν γυναίκα. Αφού τον πλησίασαν, του άρπαξαν τα γυαλιά μυωπίας από το πρόσωπο ενώ του απηύθυναν εύλογα ερωτήματα τύπου «τι τα θες τα γυαλιά ρε αράπη» κτλ. Λογικότατο! Τι να θέλει τα γυαλιά ένας αράπης;
Όταν ο Άνταμ προσπάθησε να πάρει πίσω τα γυαλιά του άρχισαν να τον χτυπούν, κι όταν κουράστηκαν από την πρωινή γυμναστική αποχώρησαν. Ο Άνταμ ζήτησε τη βοήθεια των εποχούμενων αστυνομικών. Το παρέπεμψαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής στη ΓΑΔΑ και πάει λέγοντας.
Και φυσικά θα είναι άλλη μια υπόθεση που θα ξεχαστεί, αν το επιτρέψουμε.
Προφανώς σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ουδείς ενδιαφέρεται για τους αδύναμους κρίκους, πόσο μάλλον για τους αλλοδαπούς «κρίκους», καθώς εκτιμούμε ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει αδύναμοι κρίκοι. Και πράγματι είμαστε. Για αυτό και είναι υψίστης σημασίας να σταματήσει τώρα αυτός ο κύκλος βίας. Γιατί η Ιστορία διδάσκει πως η ρατσιστική βία δεν είναι επιλεκτική, αλλά καθολική και αργά ή γρήγορα θα γίνουμε όλοι θύματα αυτών που επικαλούνται όποια αρτιότητα και ανωτερότητα εθνική, φυλετική, έμφυλη, επαγγελματική, κοινωνική, κοκ., και κραδαίνοντας μια σημαία, όποια σημαία, επιβάλλουν δια της βίας το νόμου του ισχυρού, πάντα για να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες.
Και δυστυχώς το περιστατικό αυτό στην Καλλιθέα δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο.
 [protagon.gr]
*Η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ είναι πολιτικός επιστήμονας.

Έναρξη λειτουργίας του Εφετείου Βορείου Αιγαίου



Την έναρξη λειτουργίας του Εφετείου Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσαν χτες σε κοινή συνέντευξη τύπου οι γενικοί γραμματείς Αιγαίου Νησιωτικής Πολιτικής και Δικαιοσύνης, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι για τις 20 Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί η πρώτη δικάσιμος.
«Παρά την οικονομική κρίση η κυβέρνηση μπόρεσε να υλοποιήσει την υπόσχεσή της προς το λαό της Λέσβου» τόνισε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκος Κανελλόπουλος τόνισε με τη σειρά του ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο να ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Εφετείου Βορείου Αιγαίου. «Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών ετών για το νησί. Διάβασα για τις αντιδράσεις, τις επιστολές, τις αποχές των δικηγόρων τις διαμαρτυρίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών και θεσμικών φορέων και αναρωτήθηκα γιατί τόση μεγάλη καθυστέρηση» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Ένα παλλαϊκό αίτημα δεκαετιών, παίρνει πια σάρκα και οστά» τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Εφετείου στη Μυτιλήνη. «Σε όλο αυτό τον επίπονο και μακρόχρονο αγώνα, συμπορευτήκαμε δημιουργικά, φορείς, πολίτες, Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να έλθει σε πέρας μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια. Η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τηρήθηκε απαρέγκλιτα» τονίζει ο κ. Σηφουνάκης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η επιμονή και η αφοσίωση σε μια δίκαιη προσπάθεια παρέκαμψε όλα τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν ενώ υπογραμμίζει ότι οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου θα εξυπηρετούνται πλέον με τον καλύτερο τρόπο.

Σαν σήμερα....

16 Σεπτεμβρίου


Γιορτάζουν: Ευφημία
Επέτειοι: Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος
  • Γεγονoτα
1828: Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιμπραήμ αποχωρούν απ' την Πελοπόννησο.
1904: Ηλεκτροκινείται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά.
1908: O κατασκευαστής αμαξών Γουίλιαμ Ντιράντ ιδρύει την «General Motors Corporation», που θα κυριαρχήσει στο χώρο του αυτοκινήτου.
1922: Ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος αναχωρεί εξόριστος για το Παλέρμο της Ιταλίας.
1927: Η μεγάλη ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη παρουσιάζει για πρώτη φορά στη δημοτική την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη» και προκαλεί την αντίδραση των έφεδρων αξιωματικών που απειλούν με ταραχές.
1934: Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.
1978: Οι αμβλώσεις νομιμοποιούνται, υπό προϋποθέσεις, στην Ελλάδα.
  • Γεννησεις
1925: Riley B. King, θρύλος του μπλουζ, γνωστότερος ως B.B. King (Blues Boy King).
1956: Μίκι Ρουρκ, αμερικανός ηθοποιός. («9 1/2 βδομάδες»)
  • Θανατοι
1977: Μαρία Κάλλας, ελληνίδα σοπράνο.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η κόκα, τα ράσα και οι ζαρτιέρες

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ


Η Ελλάδα πένεται, η Εκκλησία της ευδαιμονεί (και επιχορηγείται).
Η κόκα, τα ράσα και οι ζαρτιέρες

Η θρησκεία δεν είναι το όπιο του λαού. Είναι η κόκα του. Δίκιο έχει ο Ουμπέρτο Έκο και όχι ο Μαρξ. Δεν υπάρχει πόλεμος στην υφήλιο που να μην είναι καθαγιασμένος απ’ το θρησκευτικό μίσος. Δεν υπάρχει θρησκευτικός δρόμος αγάπης που δεν είναι στρωμένος με πτώματα απίστων.

Αν υπάρχει Θεός, κριτικός και παντοδύναμος, τότε σίγουρα θα έχει τη δύναμη να αυτοαναιρεθεί, βλέποντας όλα αυτά που έχει δημιουργήσει. Αφού πρώτα κάψει τους αντιπροσώπους του στη Γη. Ο Θεός δεν χρειάζεται ενδιάμεσους, δόγματα, τελετουργικά. Αν υπάρχει Θεός, δεν μπορεί να γίνει κακός ή καλός επειδή του καίνε πέντε γραμμάρια παραφίνης ή γδέρνουν τα γόνατά τους για να φτάσουν ως το ευλογημένο θησαυροφυλάκιο της Τήνου.

Προσωπικά, δεν έχω καταλάβει γιατί ο Θεός, ο οποίος είναι Παντογνώστης, δημιούργησε πλούσιους για να τους δοκιμάζει και ταυτόχρονα φτωχούς για να τους δοκιμάζει και αυτούς. Και γιατί να τους δοκιμάσει, αφού ο ίδιος το γνωρίζει το αποτέλεσμα και το προκαθορίζει; Μάλλον δίκιο έχει ο Ταρκόφσκι που έλεγε πως «γι’ αυτούς που πιστεύουν, Θεός υπάρχει, ενώ γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν, δεν υπάρχει». Ας αφήσουμε, όμως, τον Θεό ν’ ασκήσει το τιμωρητικό του έργο στα χιλιάδες παιδιά της Αφρικής που πεθαίνουν και ας πάμε στους ανθρώπους του.

Σε μικρή ηλικία δεν μπορούσα να καταλάβω πώς οι παπάδες είναι τόσο χοντροί με τόση νηστεία. Παιδική αφέλεια, που στην ηλικία μου ακούγεται ως αυθάδης λαϊκισμός. Η ιστορία, λοιπόν, των εκπροσώπων της Εκκλησίας στην Ελλάδα δεν είχε τίποτα θαυματουργό. Στάθηκαν στο πλευρό της εξουσίας, όπως αυτή εκφράστηκε. Αφόρισαν τη Φιλική Εταιρεία, τον Υψηλάντη, την Επανάσταση και αργότερα τον Καζαντζάκη. Προσκύνησαν τους Γερμανούς κατακτητές, ευλόγησαν το μυστρί του Παττακού και τις θηριωδίες του Παπαδόπουλου ως αναπλαστική διαδικασία του Έθνους.

Στις μέρες μας συνεχίζουν να ασχημονούν. Το ότι μετατρέπουν τη μεταφυσική αγωνία σε φυσικό εμπόριο είναι το λιγότερο. Εμπορεύονται ακόμη και τα πτώματα. Ποια θρησκευτικότητα έχει αυτό; Καμία.

Τις δύσκολες ημέρες που περνάμε, το κήρυγμά τους είναι κήρυγμα μισαλλοδοξίας. Τους φταίνε ο Κύρκος, οι μετανάστες, οι γκέι. Μισούν προκαταβολικά τη σκέψη που μπορεί να τους αφήσει απ’ έξω ως περιττούς κι επικίνδυνους.

Θα ήθελα πολύ να δω άγιους Πατέρες, αλλά βλέπω, όπως πάντα, αφιονισμένους φονταμενταλιστές και υποκριτές. Και δεν έχει σημασία ποιο δόγμα εκπροσωπούν. Είναι τραγικά ίδιοι. Ενοχοποιούν το ανθρώπινο σώμα, τον έρωτα, το γέλιο. Θέλουν πόνο, αίμα, ανέχεια. Για τους άλλους, συνήθως. Ακόμη και η αγάπη, συναίσθημα χωρίς όρους και όρια, γι’ αυτούς είναι ένα σύστημα προαπαιτούμενων. Η αγάπη τους παράγεται απ’ τον φόβο της τιμωρίας. Ηθικολογούν υποκριτικά με την ίδια ευκολία που έλεγαν κάποτε πως η μαλακία τυφλώνει. Μόνο που τώρα λένε πως η ομοφυλοφιλία είναι κουσούρι. Τακτοποιώντας προσεκτικά τα ράσα, μη φανεί από κάτω η ζαρτιέρα.

Ανακαλύπτουν τη φιλανθρωπία μόνο όταν είναι εξευτελιστική για την ανθρώπινη προσωπικότητα και γεμίζει ιδρύματα όπου παιδιά, δεκαετίες τώρα, πέφτουν θύματα κακοποίησης και παιδοφιλικών ορέξεων.

Πού είναι, αλήθεια, η φιλανθρωπία τους τώρα που η χώρα δοκιμάζεται; Απειλούν για να μη φορολογηθεί η Εκκλησία, για να μη χάσουν ούτε ουγγιά από τα θησαυροφυλάκια της Τήνου, της Σουμελά, της Αγιάσου. Παναγίες καρατίων για φτηνή θεολογία.

Δεν τους αγγίζει κανένας. Συναλλάσσονται μόνο μαζί τους για να γεμίζει μαζί με το παγκάρι των εκκλησιών και αυτό της κάλπης. Ο κόσμος ήδη πεινάει και αυτοί συνεχίζουν να φτιάχνουν εκείνους τους ναούς-τέρατα για να ικανοποιούν μια θρησκευτικότητα τέρας. «Υπέρ αποπερατώσεως του ιερού ναού». Έχω γίνει μεσήλικας και αυτοί ακόμη αποπερατώνουν τη ματαιοδοξία του Πλουμιστή, με χρυσά καντήλια, χρυσές απολαβές κι έναν θεό φιλάργυρο. Μόνο το πρετ α πορτέ του Άνθιμου με τα χρυσά άμφια και οι σταυροί θα έχτιζαν ένα νοσοκομείο. Έχω μετρήσει 20 διαφορετικά, μόνο από φωτογραφίες στο ίντερνετ.

Το θέμα δεν είναι αν εγώ είμαι βλάσφημος και άπιστος, αλλά αν αυτοί έχουν πραγματικά Θεό. Αν υπάρχει Θεός, δεν θα πάω στην κόλαση. Θα είναι ασφυκτικά γεμάτη απ’ αυτούς.
[lifo.gr]

Σαν σήμερα....

15 Σεπτεμβρίου


Γιορτάζουν: Βησσαρίων, Νικήτας
Επέτειοι: Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη
Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας
  • Γεγονoτα
1922: Μετά τη συγκρότηση της Επαναστατικής Επιτροπής σε Χίο και Μυτιλήνη, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους ηγέτες της Επανάστασης, οργανώνει «διευθυντήριο» και αρχίζει να διοικεί την Αθήνα, να διορίζει στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη και να πραγματοποιεί συλλήψεις.
1928: Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Την ίδια μέρα εκδίδει διάταγμα, με το οποίο υποβιβάζει τους Εβραίους στο καθεστώς του υπανθρώπου.
1949: Αναγγέλλεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα» η λήξη των εχθροπραξιών του Εμφυλίου Πολέμου.
1969: Το χαρντ-ροκ συγκρότημα των «Deep Purple» ηχογραφεί με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου το «Κοντσέρτο για ροκ γκρουπ και ορχήστρα», «ζωντανά» στο Royal Albert Hall.
1994: Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ιωάννη Παλαιοκρασά και Ανδρέα Ανδριανόπουλο για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
  • Γεννησεις
1254: Μάρκο Πόλο, βενετσιάνος έμπορος και εξερευνητής. [θαν. 9/1/1324]
1890: Άγκαθα Κρίστι, αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. [θαν. 12/1/1976]
1946: Όλιβερ Στόουν, αμερικανός σκηνοθέτης. («Πλατούν», «Γεννημένος την 4η Ιουλίου»)
  • Θανατοι
1936: Αλέξανδρος Ζαΐμης, πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας. [γεν. 15/9/1936]
1978: Βίλι Μέσερσμιτ, γερμανός σχεδιαστής και μηχανικός αεροπλάνων. [γεν. 26/6/1898]
2006: Οριάνα Φαλάτσι, διάσημη ιταλίδα δημοσιογράφος, γνωστή και από τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη. Μετά την «11η Σεπτεμβρίου» θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφημίζει το Ισλάμ. [γεν. 29/6/1929]

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ερχονται τα e-δικόγραφα και οι τηλε-δίκες

Πνοή... hi tech στα δικαστήρια της χώρας φέρνει ο νέος νόμος για την πολιτική δικαιοσύνη

Ηλεκτρονικά θα καταρτίζονται τα δικόγραφα με προεδρικό διάταγμα

Το νομοθέτημα υπό τον τίτλο «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης» θεσπίζει - μόλις εκδοθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει τις λεπτομέρειες - διαδικασίες μέχρι στιγμής άγνωστες στην ελληνική πραγματικότητα: δικόγραφα τα οποία και θα καταρτίζονται, και θα διακινούνται/επιδίδονται ηλεκτρονικά, ηλεκτρονικό αρχείο αγωγών στη γραμματεία των δικαστηρίων, ένταξη των ηλεκτρονικών εγγράφων στην έννοια του εγγράφου (αναγνωρίζοντάς τους την αποδεικτική αξία των παραδοσιακών εγγράφων), ακόμη και τηλεδίκες!
Εκδίκαση, με άλλα λόγια, υποθέσεων με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, τα οποία επιτρέπουν τη διεξαγωγή της συζήτησης (τηλεσυζήτηση), ή την εξέταση των όποιων μαρτύρων, πραγματογνωμόνων, διαδίκων (τηλεκατάθεση, τηλεξέταση), από το δικαστήριο και ενώ τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται εκτός δικαστηρίου και σε άλλο τόπο.

Η ψηφιοποίηση θέλει... ηλεκτρονικό υπολογιστή

Πώς όμως η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης θα συναντήσει τα μεσαιωνικά - από πλευράς όγκου δουλειάς και μεθόδων εργασίας - ελληνικά δικαστήρια; Πώς θα εξαφανισθούν οι στοίβες με το χαρτομάνι, όταν σε πολλά γραφεία είναι δυσεύρετος ακόμη και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής;

Εκπρόσωποι του νομικού κόσμου αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για βήμα προχωρημένο, που δεν μπορεί εύκολα να εφαρμοσθεί. Επιμένουν, όμως, ότι έπρεπε να γίνει και σχολιάζουν τις επιστημονικές πτυχές του.

«Αναμφισβήτητα, οι ρυθμίσεις του νόμου είναι καινοτόμες και επιδοκιμαστέες, υπάρχουν όμως σημεία που χρήζουν προσοχής» τονίζει ο κ. Γιώργος Ορφανίδης, καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι προϋπόθεση του νέου συστήματος - ως προς την ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων και την ηλεκτρονική απόδειξη της κατάθεσης - είναι η υποχρεωτική χρήση της προηγμένης ψηφιακής υπογραφής. Γεγονός που απαιτεί την ύπαρξη υποδομής, δηλαδή τη διάθεση ιδιαίτερου λογισμικού από τους χρήστες.

Ο κ. Ορφανίδης υπερθεματίζει της ηλεκτρονικής διεξαγωγής της δίκης, τονίζοντας την εξοικονόμηση χρόνου αλλά και δαπάνης για τους παράγοντες της δίκης, εντοπίζει ωστόσο ένα μειονέκτημα: την υποχώρηση που μπορεί να επέλθει σε σχέση με την αρχή της αμεσότητας των αποδείξεων, αρχή που επιβάλλει να εξετάζονται οι μάρτυρες ενώπιον του κρίνοντος δικαστή, προκειμένου ο ίδιος να σχηματίζει ιδία εντύπωση για την αξιοπιστία του μάρτυρα.

Ο καθηγητής δίνει πάντως και το «αντίβαρο» της εν λόγω επιφύλαξης, καθώς και υπό το ισχύον δίκαιο η αρχή της αμεσότητας έχει τρόπον τινά καταπατηθεί, με τις ένορκες βεβαιώσεις και την ηχητική αποτύπωση των μαρτυρικών καταθέσεων.


Πιο μπροστά από τους Γερμανούς
Όσο για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εγγράφου ως αποδεικτικού μέσου, ο κ. Ορφανίδης τη χαρακτηρίζει «καινοτομία του έλληνα νομοθέτη, έναντι άλλων έννομων τάξεων, όπως π.χ. της γερμανικής, που είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτική έναντι των σύγχρονων μέσων αποτύπωσης της ανθρώπινης σκέψης, ιδίως όσων δεν συνοδεύονται από ψηφιακή υπογραφή.
«Η νομολογία των δικαστηρίων μας, έχει εξάλλου αποδώσει αποδεικτική ισχύ και σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mails), ενώ η διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έχει αντιμετωπισθεί ως ιδιόχειρη υπογραφή.
«Είχε προηγηθεί η αναγνώριση των εγγράφων του telex, του φαξ, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι σε αλλοιώσεις υπόκεινται και τα φυσικά έγγραφα. Δικλίδα σε κάθε περίπτωση αποτελεί η ελεύθερη εκτίμηση από τον δικαστή και το δικαίωμα ανταποδείξεως από τον άλλο διάδικο» συνοψίζει ο καθηγητής.


Κάλλιο αργά, παρά ποτέ

«Και πολύ καθυστέρησε το ελληνικό κράτος στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής κατάθεσης - διακίνησης δικογράφων και επικοινωνίας των παραγόντων της δίκης στα ελληνικά δικαστήρια» εκτιμά ο ποινικολόγος κ. Βασίλης Χειρδάρης.

«Ήδη, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, και οι Σκανδιναβικές, αλλά και διεθνώς - Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Αυστραλία - έχει καθιερωθεί το σύστημα αυτό και έχει δοκιμαστεί επιτυχημένα. Όταν υπάρχουν ατελείωτες ουρές για την κατάθεση δικογράφων - αιτήσεων, αγωγών - και η αναμονή για τη γραφειοκρατική διεκπεραίωση φθάνει και τις δύο μέρες (Πρωτοδικείο Αθηνών), μία τέτοια μέθοδος εξαφανίζει την ταλαιπωρία, ενώ διευκολύνει αισθητά τη δουλειά των δικηγόρων» προσθέτει ο ίδιος.

«Βεβαίως, στη διακίνηση των δικογράφων μέσω Internet, η ασφάλεια είναι θέμα που απαιτεί προσοχή, υπάρχουν όμως τεχνικά λύσεις».
[lawyersvoice.gr]

Σαν σήμερα....

14 Σεπτεμβρίου


Γιορτάζουν: Σταύρος, Σταυρούλα
  • Γεγονoτα
326: Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ τον Σταυρό του μαρτυρίου.
1814: Ιδρύεται στην Οδησσό, την ημέρα της Ύψωσης του Σταυρού, απ' τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ, η «Φιλική Εταιρία».
1922: Μετά την επικράτηση της Επανάστασης, η οποία ξεκίνησε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με αρχηγό τον συνταγματάρχη Νικόλαο Πλαστήρα, παραιτούνται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου. Νέος βασιλιάς ορκίζεται ο Γεώργιου Β'. Εξέγερση στην Αθήνα υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Συλλαμβάνονται εκατοντάδες «κωνσταντινικοί».
1935: Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά.
1993: Υπογράφεται η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και PLO, κατά την οποία παραχωρείται μερική αυτονομία στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ιεριχώ.
  • Γεννησεις
1849: Ιβάν Παβλόφ, ψυχολόγος - ερευνητής, ο οποίος έγινε διάσημος κάνοντας πειράματα με το σκυλί του, το περίφημο «Πείραμα του Παβλόφ».
1956: Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής, πρωθυπουργός.
  • Θανατοι
1927: Ισιδόρα Ντάνκαν, αμερικανίδα χορεύτρια, μία από τις πρωτοπόρες του φεμινιστικού κινήματος.
1960: Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, συγγραφέας. («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν»)
2001: Στέλιος Καζαντζίδης, τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης.

Σαν σήμερα....

13 Σεπτεμβρίου


Γιορτάζουν: Αριστείδης, Κορνήλιος, Κορνηλία
  • Γεγονoτα
1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής Άμυνας.
1939: Ο Ιγκόρ Σικόρσκι κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.
1953: Ο Νικίτα Κρούστσεφ αναλαμβάνει πρώτος γενικός γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
1959: Ο Ολυμπιακός παραχωρεί ισοπαλία 2-2 στη Μίλαν, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.
1986: Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.
1995: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια αφαιρούν από τη σημαία τους τον Ήλιο της Βεργίνας.
  • Γεννησεις
1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως.
1967: Μάικλ Τζόνσον, αμερικανός αθλητής του στίβου, από τους κορυφαίους σπρίντερ όλων των εποχών. Κατέχει ακόμη τα παγκόσμια ρεκόρ στα 200μ (19.32) και 400μ (43.18).
  • Θανατοι
81: Τίτος (Φλάβιος Βεσπασιανός), ρωμαίος αυτοκράτορας.
1321: Ντάντε Αλιγκιέρι, ο εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης. («Θεία Κωμωδία»)

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Συγκλονιστικό βίντεο: Ο πίθηκος με το καλάσνικοφ!

Μια εντελώς ανόητη ιδέα που παρ’ oλίγον να τους στοιχίσει την ζωή είχαν στρατιώτες που επισκέφθηκαν ζωολογικό κήπο της Δυτικής Αφρικής.

Οι στρατιώτες έπαιξαν και αστειεύθηκαν με τους πιθήκους του κήπου, μέχρι που ένας από αυτούς σκέφτηκε να δώσει σε έναν από τους πιθήκους το… καλάσνικοφ που είχε μαζί του. Αρχικά, όλοι γελούσαν με το θέαμα. Όμως, το γέλιο των στρατιωτών κόπηκε, όταν ο πίθηκος, όχι μόνο κατάλαβε πώς λειτουργεί το όπλο, αλλά άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Οι στρατιώτες όχι μόνο τα έχασαν, αλλά άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν, μέχρι ο πίθηκος να σταματήσει το παρ’ολίγον θανατηφόρο παιχνίδι.

Μάλιστα, στο τέλος το ζώο ύψωσε και το όπλο του για να δείξει ότι κατάφερε να τους κάνει όλους να μην ξέρουν από πού να φύγουν. Εδώ που τα λέμε τώρα… ο πίθηκος φταίει;

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο.





Πιστοποιητικό νομιμότητας για όλα τα ακίνητα που μεταβιβάζονται


Πιστοποιητικό «πολεοδομικής νομιμότητας» θα έχουν υποχρεωτικά όλα τα ακίνητα τα οποία μεταβιβάζονται μετά την δημοσίευση του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Όπως ορίζεται στο νόμο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, σε κάθε μεταβίβαση εν ζωή ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος (παραδείγματος χάριν υποθήκης) σε ακίνητο που θα γίνουν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες διαβεβαιώνεται πως δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Η αυθαίρετη κατασκευή θα πρέπει να επηρεάζει την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας..

Η ανωτέρω ρύθμιση δεν αφορά τις κληρονομιές.

Η απουσία του πιστοποιητικού ή η ανακριβής βεβαίωση από τον μηχανικό, τιμωρούνται αυστηρά. Για όλους τους εμπλεκόμενους σε μία δικαιοπραξία -συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μεσίτες, υποθηκοφύλακες, επικεφαλής κτηματολογικών γραφείων- προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30000 μέχρι 100000 ευρώ ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής. Οι μηχανικοί επί πλέον απειλούνται με προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Ειδικότερα για τα αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες χρήσεις, ορίζεται πως απαγορεύεται και είναι άκυρη οποιαδήποτε μεταβίβαση ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος, εάν δεν έχει γίνει τακτοποίηση του κτίσματος ή της χρήσης με τον νέο νόμο ή με παλαιότερο. Εξαιρούνται τα προ του 1955 κτίσματα.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιχειρεί να θέσει την περιβόητη κόκκινη γραμμή απέναντι στην αυθαίρετη δόμηση , όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η επίσπευση της σχετικής προθεσμία (προβλεπόταν αρχικά πως η απαγόρευση των δικαιοπραξιών θα ίσχυε από την 1.1.2012) μπορεί να προκαλέσει ένα πάγωμα στις αγοραπωλησίες- τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Κατά τα λοιπά: Η χρονική ισχύς της τακτοποίησης έναντι καταβολής ειδικού προστίμου παραμένει στα 30 χρόνια, χωρίς διαχωρισμό μεταξύ των εντός και εκτός σχεδίου αυθαιρέτων. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τακτοποίησης στο διάστημα 1 Οκτωβρίου -30 Νοεμβρίου 2011. Τα αυθαίρετα μέσα σε δάση, σε ρέματα, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε παραδοσιακούς οικισμούς θεωρούνται άμεσα κατεδαφιστέα και οι κατεδαφίσεις θα προχωρήσουν, διαβεβαίωσε την Βουλή ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης.

Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στους Δήμους με αυθαίρετες κατασκευές επισπεύδεται και ορίζεται πως θα ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια (αντί των 20 της αρχικής πρόβλεψης).

Πηγή Ημερησία

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Εκπνέουν από τις 20 Σεπτεμβρίου οι προθεσμίες υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών

        
Aπό τις 20 Σεπτεμβρίου εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι εξαιτίας της ηλεκτρονικής υποβολής θα αποτελέσουν στη συνέχεια και...εύκολο στόχο διασταυρώσεων. Oσοι σκέφτονται, άλλωστε, να μην υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις για να γλιτώσουν τις διασταυρώσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μη υποβολή τους επισύρει τσουχτερά πρόστιμα.

Η σχετική υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της και οι προθεσμίες αρχίζουν να εκπνέουν από τις 20 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου, ως εξής:

• Μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2011 για τους ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 1, 2, 3.

• Μέχρι 23 Σεπτεμβρίου 2011 για τους ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 4, 5, 6.


• Μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2011 για τους ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 7, 8, 9.


• Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011 για τους ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 0.


Η υποβολή των καταστάσεων από φέτος μπορεί να γίνει για πρώτη φορά με δύο τρόπους:

1. Με την απευθείας συμπλήρωση διαδικτυακής ηλεκτρονικής φόρμας. Αυτή συμπληρώνεται μέσα από τον λογαριασμό του χρήστη στο περιβάλλον του νέου TAXISnet. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται για καταστάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και 50 εγγραφές. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται η υποβολή δηλώσεων από φορολογουμένους με σχετικά μικρό όγκο κινήσεων.

2. Με τη δημιουργία και την υποβολή κατάλληλου αρχείου. Το αρχείο αυτό συχνά παράγεται αυτόματα από το σύστημα μηχανογραφημένης λογιστικής της κάθε επιχείρησης. Επιπλέον, το αρχείο μπορεί να δημιουργηθεί και με εφαρμογή της ΓΓΠΣ που ο χρήστης εγκαθιστά στον προσωπικό του υπολογιστή. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από τον διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ www.gsis.gr.

Oπως έχει ανακοινώσει η ΓΓΠΣ:

Το αρχείο προς υποβολή πρέπει να είναι συμπιεσμένο σε μορφή ZIP. Επίσης, το όνομα του πρωτογενούς (ασυμπίεστου) αρχείου προς υποβολή δεν πρέπει να περιέχει ελληνικούς χαρακτήρες.

Αρχική κατάσταση είναι η πρώτη υποβολή κατάστασης.

Σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει ανακλητική κατάσταση με το σύνολο των εγγραφών, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Στην περίπτωση αυτή, η δήλωση που ισχύει είναι η τελευταία ανακλητική.

Τα πεδία «Σύνολο αξίας λιανικών πωλήσεων» και «Σύνολο αξίας συναλλαγών για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής στοιχείων στις αναλυτικές γραμμές» μέχρι και το έτος αναφοράς 2010 δεν συμπληρώνονται.

Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet διευκολύνει τις ελεγκτικές υπηρεσίες, αφού έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν και να διασταυρώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των τιμολογίων που υποβάλλουν οι επιτηδευματίες και να εντοπίζουν όσους αποκρύπτουν έσοδα, αγορές ή δαπάνες, όσους δηλώνουν ανύπαρκτες αγορές και δαπάνες καθώς και τους επιτηδευματίες που, αν και υπόχρεοι, δεν υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις. Eτσι, μετά την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων θα ξεκινήσουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Πηγή: Eξπρές

Συγκλονιστικό, αξίζει να το δείτε!!!





Από που ενημερώνεσαι για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο αλλά και στην χώρα σου;;;
Δεν ξέρω ποιός είναι ο δημιουργός του video, μου το έστειλε ένας φίλος.   Αξίζει πάντως να το δείτε!








Σαν σήμερα....

9 Σεπτεμβρίου


Γιορτάζουν: Ιωακείμ
  • Γεγονoτα
413 π.Χ: Ο αθηναϊκός στόλος γνωρίζει την καταστροφή στη Σικελία, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
1926: Αιματηρό κίνημα Κονδύλη, με περίπου 300 νεκρούς και τραυματίες στην Αθήνα.
1941: Ιδρύεται από τον Ναπολέοντα Ζέρβα ο ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Στρατός), αντιστασιακή οργάνωση επί γερμανικής κατοχής.
1947: Κάνει την εμφάνισή του στην Αμερική ο πρώτος ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στον υπολογιστή Mark II του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
1965: Το Θιβέτ γίνεται επαρχία της Κίνας.
1971: Ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles, ο Τζον Λένον ηχογραφεί το «Imagine».
1993: Μετά τις αποχωρήσεις τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πέφτει» και προκηρύσσονται εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου.
  • Γεννησεις
1828: Λέων Τολστόι, από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών. («Πόλεμος και Ειρήνη», «Άννας Καρένινα»)
  • Θανατοι
1901: Τουλούζ Λοτρέκ, γάλλος ζωγράφος, ο «πατέρας» της αφίσας.
1976: Μάο Τσε Τουνγκ, ο μεγάλος τιμονιέρης της Κίνας.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Σαν σήμερα....

8 Σεπτεμβρίου
Επέτειοι: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού
  • Γεγονoτα
1636: Ιδρύεται από πουριτανούς στη Μασαχουσέτης το κολέγιο του Χάρβαρντ, μετέπειτα πανεπιστήμιο, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στην Αμερική.
1907: Αρχίζουν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης της οδού Πανεπιστημίου.
1941: Ο Χάρι Τζέιμς και η ορχήστρα του ηχογραφούν τη «Μισιρλού».
1960: Ο διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, με σκάφος τύπου Dragon, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης.
1966: Κάνει πρεμιέρα η τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Trek» (Ταξίδια στ' αστέρια).
1991: Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ψηφίζει με συντριπτικό ποσοστό την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.
  • Γεννησεις
20 πΧ: Πιθανή ημερομηνία γέννησης της Θεοτόκου Μαρίας.
551 π.Χ: Κομφούκιος, εξελληνισμένη ονομασία του Κουνγκ Φου Τζου, κινέζος φιλόσοφος.
1946: Ευγένιος Τριβιζάς, καθηγητής εγκληματολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.
  • Θανατοι
1949: Ρίχαρντ Στράους, γερμανός συνθέτης. («Τάδε Έφη Ζαρατούστρα»)

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Σαρωτικές αλλαγές με απολύσεις στο Δημόσιο, ενιαίο μισθολόγιο και αποκρατικοποιήσεις


 
protothema.gr
Δραματικές αποφάσεις ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από τις αποφάσεις που έλαβε ένα από τα κρισιμότερα υπουργικά συμβούλια στην Ιστορία της χώρας.

Απολύσεις και μερική απασχόληση στο Δημόσιο τομέα, αποκρατικοποιήσεις εξπρές, ενιαίο μισθολόγιο και μπόνους για τους καλούς δημόσιους υπαλλήλους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα με χαμηλότερες αμοιβές και επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που (ξανά) βγαίνουν στο προσκήνιο, έπειτα από δύο χρόνια ουσιαστικής αδράνειας.

Υπό την πίεση της Τρόικας για άμεση εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Ιδιωτικοποιήσεις: Με στόχο μέσα στο 2011 να εισπραχθούν 5 δισ. φέτος ανακοινώθηκαν η επέκταση αδείας του ΟΠΑΠ και οι νέες άδεις στον τζόγο, η ανανέωση της σύμβασης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ καθώς και το sale and lease back ακινήτων του Δημοσίου.

- Αναδιάρθρωση δημόσιου τομέα: Προχωρούν άμεσα οι καταργήσεις, συνενώσεις, συρρικνώσεις φορέων.

- Άμεση ενεργοποίηση και διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και για τους κρατικούς υπαλλήλους, Το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, υπάρχουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτησης. Για το στενό δημόσιο σημείωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στον κρατικό υπάλληλο και όχι σε αυτόν συγκεκριμένου υπουργείου, και έτσι, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να γίνει μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.

-  Θα γίνουν άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας, ενώ η κυβέρνηση προχωρά και στον ενιαίο φορέα φόρων και εισφορών, στο πλαίσιο και της κατάρτισης του εθνικού φορολογικού συστήματος.

- Κλείνουν όλα τα κενά που έχουν μείνει με το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

- Το εθνικό φορολογικό σύστημα θα αποκαταστήσει αδικίες, ανισότητες και συγκρούσεις που υπάρχουν με τη κοινή λογική

- Μισθολόγιο: Tο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι πραγματικά ενιαίο και διαφανές. Θα καθιερωθεί σύμβαση παραγωγικότητας για μπόνους και πριν παραγωγικότητας.

- Στον ιδιωτικό τομέα θα προωθηθούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές κάτω από τις κλαδικές.

Αν δεν προχωρήσουμε, δεν θα βγάλουμε ποτέ το κεφάλι μας από το νερό, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.



ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-Iδιωτικοποιησεις αμεσα μέσα στο 2011: ΟΠΑΠ νέες άδειες και επέκταση της υφιστάμενης. ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Ελ. Βενιζέλος, Ακίνητα του Δημοσίου.

-Πραγματικό μισθολόγιο με ενιαίο μισθό σε όλα τα υπουργεία και πριμ παραγωγικότητας. Δεν θα εφαρμοστεί η προσωπική διαφορά.

-Κρατικοί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Θα μεταφέρονται από υπηρεσία σε υπηρεσία.

-Εργασιακή εφεδρεία σε όλο το Δημόσιο και καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων μέσα στο φετινό χρόνο.

-Επανεξέταση όλων των κλειστών επαγγελμάτων για άμεσο άνοιγμα.

-Ασφαλιστικές εισφορές δύο ταχυτήτων. Θα ευνοούνται οι εταιρίες που δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας

-Νομοσχέδιο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Θα παρουσιαστεί σε 3 εβδομάδες και θα προβλέπει νέους συντελεστές και αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και της σύνταξης νέου καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών

Στo wikileaks Παπαχελάς, Σκάι, Mega και free press



Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρία τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσινγκτον που διέρρευσαν μέσω του wikileaks, και στα οποία γίνεται αναφορά για την ελληνική δημοσιογραφία, το δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και ΣΚΑΪ και τη free press εφημερίδα "Lifo".
Στο πρώτο, με ημερομηνία Ιουνίου 2006 και τίτλο "Πως να διαβάσετε τον Ελληνικό τύπο: ένας οδηγός για τους αμύητους» αναφέρεται πως τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν ενδιαφέρονται για την κερδοφορία τους αλλά πρωτίστως για την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης, ενώ υπάρχουν έλληνες δημοσιογράφοι που διατηρούν θέση σε πολιτικά γραφεία Τύπου τα οποία ταυτόχρονα καλύπτουν δημοσιογραφικά λαμβάνοντας από αυτά δώρα και χρήματα. Ως παράδειγμα αναφέρεται ο χρηματισμός δημοσιογράφων από την επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων το 2004.
Επίσης ο συντάκτης του τηλεγραφήματος αναφέρει ότι είναι πολύ σπάνιο το μέσο ενημέρωσης να ασκεί κριτική στον ιδιοκτήτη του και μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα γνωστή δημοσιογράφο του MEGA που φέρεται να ισχυρίστηκε στην πρεσβεία ότι το κανάλι της έχει ασκήσει μόνο μια φορά κριτική στον ιδιοκτήτη της.
Το δεύτερο τηλεγράφημα έχει τίτλο «Το φαινόμενο των free press: The village voice». Γίνεται αναφορά στα free press έντυπα εξηγώντας τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί η πρεσβεία για να παρέμβει όχι μόνο σε αυτά αλλά και σε σχολές δημοσιογραφίας έτσι ώστε η νέα γενιά δημοσιογράφων να μην είναι τόσο αρνητικά διακείμενη στην Αμερική και την πολιτική της. Γίνεται επίσης αναφορά σε μια συνέντευξη που η αμερικανική πρεσβεία κατάφερε να δημοσιευτεί στη Lifo,με αφορμή συνέδριο που η πρεσβεία διοργάνωσε στην Αθήνα στις 25-26 Ιουλίου μαζί με το mosaiko.gr
Το τελευταίο τηλεγράφημα αναφέρεται στην εκπομπή του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά «Οι νέοι φάκελοι». Ο συντάκτης του σημειώματος χρησιμοποιεί κολακευτικά σχόλια για τον δημοσιογράφο. Γίνεται αναφορά σε εκπομπή του κ. Παπαχελά με θέμα την κρίση της Γεωργίας-Ρωσίας. Το τηλεγράφημα αναφέρει πως έγινε μια «πολύ καλή επιλογή παρουσίασης των αμερικανικών θέσεων» ενώ ένας από τους τρεις παρουσιαστές της εκπομπής ενημέρωσε την πρεσβεία ακόμη και για λεπτομέρειες του μοντάζ – όπως το ποια πλάνα Ρώσων αξιωματούχων κόβονταν και ποια θα έμεναν.
Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται ειδική αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ που καλύπτει εκδηλώσεις που διοργανώνει η πρεσβεία.[tvxs.gr]

Τελικά, μάλλον δεν υπάρχουν εξωγήινοι



Ο αμερικανός αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ, ιδρυτής του προγράμματος SETI (Ινστιτούτο Ερευνας Εξωγήινης Νοημοσύνης) και νυν καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ήταν ο πρώτος που το επιχείρησε, με την περίφημη πλέον «Εξίσωση Ντρέικ».
Το αποτέλεσμα που πήρε ο Ντρέικ ήταν τέσσερις έως δέκα πιθανότητες στις 100. Από τότε οι αριθμοί αυτοί έχουν αναθεωρηθεί λόγω των νέων επιστημονικών δεδομένων, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις να δίνουν έναν μικρό αριθμό πλανητών που δεν επικαλύπτονται μάλιστα χρονικά, κάνοντας τις πιθανότητες εντοπισμού ελάχιστες έως μηδαμινές. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και πιο αισιόδοξοι ερευνητές όπως ο αστρονόμος Σεθ Σόστακ, επικεφαλής του Ινστιτούτου SETI.
Ο Σόστακ, με βάση την εξίσωση Ντρέικ, έχει υπολογίσει πως στο γαλαξίας μας, που έχει διάμετρο 100.000 έτη φωτός και φιλοξενεί 100 δισ. άστρα, πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 εξωγήινοι πολιτισμοί που χρησιμοποιούν ραδιοεπικοινωνίες και άρα είναι ανιχνεύσιμοι.
Οι πλανήτες αυτοί, σύμφωνα με τον Σόστακ, απέχουν από 200 έως 1.000 έτη φωτός και άρα για να μεταδοθεί ένα μήνυμα από τη Γη προς τον πλησιέστερο γείτονά μας στο γαλαξία θα χρειαστούν αιώνες. Ο ίδιος όμως πιστεύει πως με τους ρυθμούς που βελτιώνονται τα ραδιοτηλεσκόπια και οι επεξεργαστές τους θα μπορέσουμε έως το 2025 να εντοπίσουμε τυχόν εξωγήινα ραδιοσήματα.
Ωστόσο, πολλοί από τους αριθμούς πάνω στους οποίους βασίζονται όσοι χρησιμοποιούν την εξίσωση Ντρέικ είναι κατά βάση τυχαίες εκτιμήσεις και πολλές παράμετροι που έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί απουσιάζουν εντελώς. Από τη στιγμή που η εξίσωση βασίζεται σε εικασίες, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι από μηδέν έως δισεκατομμύρια, και επομένως να μη σημαίνει απολύτως τίποτα.
Οι παράμετροι στην εξίσωση Ντρέικ δεν λαμβάνουν υπόψη για παράδειγμα πως, για να υπάρξει ζωή, το νερό πρέπει να είναι σε υγρή μορφή, κάτι που απαιτεί συγκεκριμένη απόσταση του πλανήτη από το αστέρι του. Σχεδόν όλοι οι πλανήτες που έχουμε ανακαλύψει έκτοτε βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτό, με αποτέλεσμα το νερό που τυχόν να υπάρχει να είναι σε μορφή υδρατμών. Επιπλέον, στην εξίσωση δεν λαμβάνεται υπόψη η προϋπόθεση ύπαρξης ενός σταθερού άξονα περιστροφής, όπως αυτού της Γης, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση σταθερού κλίματος. Στη Γη η παρουσία της Σελήνης εξασφαλίζει αυτή τη σταθερότητα, στους άλλους πλανήτες όμως οι άξονες κινούνται χαοτικά διαταράσσοντας τις συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης της ζωής.
Τέλος, η ανάπτυξη ευφυούς ζωής στον πλανήτη Γη ήταν κάτι που χρειάστηκε 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια για να συμβεί. Μάλιστα σε αυτό συνέβαλε ένα εντελώς τυχαίο γεγονός -η πρόσκρουση ενός μετεωρίτη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, που αφάνισε τους δεινοσαύρους και προετοίμασε το έδαφος για την εμφάνιση του ανθρώπου.
Η πληθώρα επιπλέον παραμέτρων αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές είναι αδύνατο να υπολογιστούν, οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι εκτιμήσεις που βασίζονται στην εξίσωση Ντρέικ είναι καθαρά υποθετικές και πιθανότατα να μην συναντήσουμε ποτέ άλλη ζωή στο γαλαξία μας.[enet.gr]

Σε κρίσιμο σημείο τα διαστημικά σκουπίδια λένε επιστήμονες


Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ προειδοποίησαν την Nasa πως ο όγκος των αποκαλούμενων διαστημικών σκουπιδιών που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη έχει φθάσει σε πολύ κρίσιμο σημείο.
Σύμφωνα με έκθεση του National Research Council τα σκουπίδια αυτά μπορούν να προκαλέσουν μοιραίες διαρροές σε διαστημόπλοια ή να καταστρέψουν πολύτιμους δορυφόρους. Γι’ αυτό και ζητά την επιβολή διεθνών ρυθμίσεων για τον περιορισμό των σκουπιδιών, καθώς και για περισσότερη έρευνα σχετικά με πιθανή χρήση μεγάλων μαγνητικών δικτύων ή γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτοξευτούν στου διάστημα.
Τα σκουπίδια περιλαμβάνουν σύννεφα από μικροσκοπικά υπολείμματα πυραύλων και δορυφόρων κυρίως. Οι έρευνες δείχνουν πως ο όγκος τους έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που συνεχώς συγκρούονται μεταξύ τους δημιουργώντας περισσότερα σκουπίδια και αυξάνοντας τον κίνδυνο διαστημικών ατυχημάτων, ανέφερε το συμβούλιο ερευνών χθες.
Τα τελευταία χρόνια οι ελπίδες περιορισμού των διαστημικών σκουπιδιών δέχθηκαν δύο σοβαρά πλήγματα. Το 2007 η Κίνα δοκίμασε ένα αντι-δορυφορικό όπλο που κατέστρεψε έναν μη ενεργό μετεωρολογικό δορυφόρο διαλύοντας τον σε 150.000 κομμάτια του ενός εκατοστού. Δύο χρόνια αργότερα, δύο δορυφόροι (ο ένας ενεργός και ο άλλος όχι) συγκρούστηκαν όντας σε τροχιά προκαλώντας ακόμη περισσότερα σκουπίδια.
Από τα δύο αυτά περιστατικά διπλασιάστηκε ο όγκος των σκουπιδιών ακυρώνοντας τις προσπάθειες περιορισμού τους την τελευταία 25ετία. Σήμερα υπάρχουν 22.000 σκόρπια αντικείμενα σε τροχιά που ανιχνεύονται από το έδαφος, όμως και μικρότερα αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πρέπει κάθε τόσο να αποφεύγει μερικά μεγάλα σκουπίδια καθώς πετούν γύρω από τη Γη με ταχύτητα 28.164 χλμ/ώρα. Τον Ιούνιο μερικά σκουπίδια παρ’ ολίγο να πλήξουν τον Σταθμό και το πλήρωμα κατέφυγε στις κάψουλες διαφυγής προετοιμαζόμενο για μία έκτακτη εκκένωση και επιστροφή στη Γη.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη γιατί τα σκουπίδια πολλαπλασιάζονται καθώς συγκρούονται μεταξύ τους και έχει χαθεί ο περιβαλλοντικός έλεγχος.
Σημειώνεται πως η έκθεση δεν κάνει συστάσεις για τον τρόπο καθαρισμού των σκουπιδιών αλλά παραπέμπει σε παλιότερη έκθεση της δεξαμενής σκέψης του Πενταγώνου Defence Advanced Research Projects Agency (Darpa) η οποία πρότεινε σειρά τεχνολογιών για τον σκοπό αυτό με βασικό στόχο την εξώθηση των σκουπιδιών προς την Γη για το κάψιμο και την οριστική καταστροφή τους.[enet.gr]

Σκυλί με μαλλί καρφάκια!



Είναι άσπρο, πανέμορφο και χαδιάρικο. Ο λόγος για ένα σκυλάκι που κάθεται στο καναπέ μαζί με ένα άλλο τετράποδο φίλο του όταν έρχεται μια κοπέλα με μια κουβέρτα και αρχίζει να το τρίβει με αυτή.

Το αποτέλεσμα;;; Το σκυλάκι μοιάζει με σκαντζόχοιρος πια αφού του έχει σηκωθεί η τρίχα κάγκελο!


Δείτε πώς έχει γίνει στο βίντεο που ακολουθεί!